Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μοναδικό ανάγλυφο με ρωμαίους μονομάχους βρέθηκε στη Νικόπολη της Βουλγαρίας

Ένα μοναδικό ανάγλυφο που απεικονίζει μονομάχους, ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Δρ. Ιβάν Τσάρωφ κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη ρωμαϊ...

Μοναδικό ανάγλυφο με ρωμαίους  μονομάχους βρέθηκε στη Νικόπολη της Βουλγαρίας

Ένα μοναδικό ανάγλυφο που απεικονίζει μονομάχους, ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Δρ. Ιβάν Τσάρωφ κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη ρωμαϊκή πόλη Νικόπολη, γνωστή και ως "Νικόπολις ἡ προς Ἴστρον", στην σημερινή κεντρική Βόρεια Βουλγαρία.

Το ανάγλυφο χρονολογείται στον 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ. και ανακαλύφθηκε κάτω από το οδόστρωμα μιας μικρής πλατείας στη νοτιοδυτική γωνία του forum.

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το ανάγλυφο ήταν είτε μέρος ζωφόρου που διακοσμούσε τραπέζι συναλλαγών για τη μέτρηση του βάρους ελαιόλαδου και σπόρων, είτε ότι αποτελούσε μέρος θυσιαστηρίου βωμού που χρησιμοποιούταν για τελετουργίες πριν από αγώνες μονομάχων.

"Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το ανάγλυφο αποκαλύπτει τη δυναμική του αγώνα μεταξύ δύο διαφορετικού τύπου μονομάχων, του κλασικού μονομάχου (secutor) οπλισμένου με μικρό σπαθί, κράνος και ασπίδα, έναντι του retiarius οπλισμένου με τρίαινα, στιλέτο, δίχτυ και προστασία για τον βραχίονα και τον ώμο", δηλώνει ο Τσάρωφ, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αγώνας των μονομάχων στη Νικόπολη λάμβανε χώρα στο αμφιθέατρο, η θέση του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η μόνη απόδειξη ότι οι κάτοικοι της Νικόπολης του Ίστρουμ διασκέδαζαν με μονομαχίες είναι τρεις επιγραφές που μνημονεύουν τέτοιους αγώνες. Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές ανακαλύφθηκε το 1985 στο Γυμνάσιο της ρωμαϊκής πόλης.

Η μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με ανασκαφές στο τελευταίο νοτιοδυτικό τμήμα του forum. Τον 3ο αιώνα μ.Χ. αυτό το τμήμα ήταν μια μικρή πλατεία της πόλης που καταστράφηκε αργότερα κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού σεισμού.

Τον 5ο-6ο αιώνα η διοίκηση της πόλης μεταφέρθηκε στον λόφο του Τσαρέβετς, ενώ κάποιοι από τους ντόπιους παρέμειναν στη Νικόπολη. Αφαίρεσαν τους πεσμένους κίονες, τους έθαψαν σε τεράστιες κοιλότητες και στη συνέχεια ισοπέδωσαν την περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια