Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ήχοι Αρχαίων στο Μουσείο Νικόπολης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας θα φιλοξενήσει στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης την περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσ...

Ήχοι Αρχαίων στο Μουσείο Νικόπολης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας θα φιλοξενήσει στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης την περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας «Ήχοι Αρχαίων» από το Σάββατο 20 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 18 Νοεμβρίου.

H έκθεση εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας το 2015 και διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α. και της ΠΕΔ Ηπείρου, τη συμβολή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, την ευγενική συνδρομή των φωτογράφων Στέφανου και Νικόλαου Στουρνάρα και Γιώργου Μαλαμίδη και των εκδόσεων Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Καστανιώτης, Παπαδήμας, Κέδρος, Εν Πλω και με την υποστήριξη επικοινωνίας από τον δικτυακό τόπο Αrchaeology και Αrts.

Αφετηρία και βασικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η έκθεση είναι ένα σύνολο από δεκαεπτά ανακατασκευές και απομιμήματα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος για την ομάδα «Ευρετήριο» (την ορχήστρα και το όλο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και της Νεοελληνικής Αστικής Μουσικής του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών), κατά το διάστημα 1984-2004. 

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ανακατασκευές από τα κυριότερα μουσικά όργανα της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ., εκπροσωπώντας τις τρεις βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων, χορδόφωνα, αερόφωνα και κρουστά: η λύρα και οι αυλοί, πρωταγωνιστές στη μουσική ζωή της αρχαίας Ελλάδας, η ομηρική φόρμιγγα των αοιδών, η κιθάρα, σύμβολο του Απόλλωνα και όργανο των επαγγελματιών μουσικών, η βάρβιτος των λυρικών ποιητών, η αιωρική κιθάρα, η πανδουρίδα και η άρπα των Μουσών και των εταίρων, η γλυκόφωνη σύριγγα των ποιμένων, η ταραχώδης σάλπιγγα των κηρύκων, το εκστατικό τύμπανο των μαινάδων, τα ρυθμικά κύμβαλα και τα κρόταλα των χορευτών, το σείστρο των λατρευτριών. 

Η έκθεση πλαισιώνεται από σχετικό εποπτικό υλικό που παρουσιάζει την ιστορία, την εξέλιξη, τα χαρακτηριστικά και τις περιστάσεις εκτέλεσης των μουσικών οργάνων, φωτίζει διάφορες πτυχές του ρόλου της μουσικής στον κόσμο των θνητών και αθανάτων και ανιχνεύει την πραγματικότητα πίσω από τους επικρατέστερους μύθους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 18.00.


Πηγή: EpirusOnline

Δεν υπάρχουν σχόλια