Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επισκέψιμο για καταδύσεις το ναυάγιο «Χριστόφορος» στον Πάνορμο Σκοπέλου

Οι πολυετείς προσπάθειες, οι μεθοδικές κινήσεις, καθώς και η σύμπνοια απόψεων και δράσεων μεταξύ του Καταδυτικού Κέντρου Σκοπέλου ΙΚ...


Επισκέψιμο για καταδύσεις το ναυάγιο «Χριστόφορος» στον Πάνορμο Σκοπέλου

Οι πολυετείς προσπάθειες, οι μεθοδικές κινήσεις, καθώς και η σύμπνοια απόψεων και δράσεων μεταξύ του Καταδυτικού Κέντρου Σκοπέλου ΙΚΕ, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπήρξαν τα βασικά συστατικά μίας επιτυχημένης συνταγής που είχε ως κοινό στόχο και παρονομαστή την κήρυξη- οριοθέτηση του Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου στον όρμο «Πάνορμος» στην Σκόπελο και την απελευθέρωση για κατάδυση σ΄ ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ναυάγια πλοίου στις ελληνικές θάλασσες, αυτό του «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ».

Το ελληνικό φορτηγό «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» είχε βυθιστεί στο συγκεκριμένο σημείο το 1983 λόγω θαλασσοταραχής και σχεδόν 35 χρόνια μετά, το εντυπωσιακό αυτό ναυάγιο παραμένει σε όρθια θέση στο βυθό του Πανόρμου στο νησί της Σκοπέλου σε βάθος άνω των 35 μέτρων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει μεταξύ άλλων σε αυτούς που συνεισέφεραν παραπάνω στην επιτυχία αυτή και πιο συγκεκριμένα στην Έφορο Δρ. Αγγελική Σίμωσι, στον Περιφερειάρχη Δρ. Κώστα Αγοραστό, στην κα. Αγγέλα Βενέτη καθώς και στην κα. Καίτη Ταγωνίδου.

Η προσπάθεια αυτή έχει ως αφετηρία το Βραβευμένο από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης Έργο Σημαία του ΕΣΠΑ με τίτλο «Άνω Μαγνήτων Νήσοι» που εκπονήθηκε το 2007 με τη συμμετοχή άνω των 33 εταίρων όπως του συνόλου των τοπικών φορέων των νήσων Σποράδων, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, του ΕΛΚΕΘΕ, του ΙΕΝΑΕ, των πολιτιστικών και επαγγελματικών φορέων των ενδιαφερομένων τάξεων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) με Συντονιστή Εταίρο τον κ. Άγγελο Μαγκλή, Αντιπρόεδρο και Ιδρυτή της εταιρείας «Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε.». Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας μέσω της επισκεψιμότητας των αρχαίων ναυαγίων καθώς και η δημιουργία παρόμοιων άλλων δράσεων.

Η απελευθέρωση του ναυαγίου «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» στον Όρμο Πανόρμου στη νήσο Σκόπελο εντάσσεται στην ανωτέρω προσπάθεια η οποία θα καταστήσει την ευρύτερη περιοχή ως πόλο έλξης για τον καταδυτικό τουρισμό παγκοσμίως.

Περισσότερες τεχνικές και ιστορικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://sporadesdiving.gr/christoforos-ship-wreck.


Πηγή: MyVolos

Δεν υπάρχουν σχόλια