Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το κάστρο της θεάς Κυβέλης στα Κοτύωρα «υποψήφιο» για την UNESCO

Με νέες αποκαλύψεις ολοκληρώθηκε η ανασκαφική χρονιά στο κάστρο της θεάς Κυβέλης στα Κοτύωρα (τουρκικά: Ordu) το οποίο πριν από ενάμ...


Το κάστρο της θεάς Κυβέλης στα Κοτύωρα «υποψήφιο» για την UNESCO

Με νέες αποκαλύψεις ολοκληρώθηκε η ανασκαφική χρονιά στο κάστρο της θεάς Κυβέλης στα Κοτύωρα (τουρκικά: Ordu) το οποίο πριν από ενάμιση χρόνο βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιευμάτων που έστελναν σήμα κινδύνου εξαιτίας του γειτονικού λατομείου. 

Στο Κάστρο Κουρούλ –όπως είναι η επίσημη ονομασία του αρχαιολογικού χώρου– μετά το άγαλμα της θεάς Κυβέλης που βρέθηκε άθικτο πριν από περίπου δύο χρόνια η σκαπάνη έφερε στο φως αγαλματίδια του Διόνυσου και του Πάνα. Επίσης, εντοπίστηκαν φιγούρες ζώων (αίγα, άλογο, αετός), φιγούρες του Απόλλωνα και του Ερμή, αρχαία κλειδιά, γυναικείο περιδέραιο, βέλη, αιχμές δοράτων και νομίσματα.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για τα ευρήματα, από τα οποία ξεχωρίζουν τα αγαλματίδια και του Πάνα, έγιναν τον Αύγουστο.

Κάνοντας τον απολογισμό της ανασκαφικής περιόδου που ολοκληρώθηκε ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκαζί Σουλεϊμάν ΓΙουτζέλ Σένγιουρτ τόνισε ότι το κάστρο της Κυβέλης κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Περιόδου ήταν ένα από τα πιο ισχυρά στην περιοχή του Πόντου. Μάλιστα, οι πολεμιστές που το υπερασπίζονταν προέβαλαν ισχυρή αντίσταση στους Ρωμαίους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης της περιοχής του Πόντου από τον Μιθριδάτη τον Ευπάτορα.

Όλα τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοτυώρων, εκεί όπου γίνεται η συντήρηση του μεγάλου αγάλματος της Κυβέλης που εντοπίστηκε καθισμένη στο θρόνο της. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ήδη καταθέσει αίτηση στην UNESCO προκειμένου να συμπεριληφθεί το κάστρο στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.



Μαζί με τις ανασκαφές συνεχίζονται και οι εργασίες αναστήλωσης, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να γίνει και πάλι επισκέψιμος από το 2019. Το κάστρο βρίσκεται στον οικισμό Μπαγιαντί νοτιοδυτικά της πόλης των Κοτυώρων και χρονολογείται στην εποχή του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε κυριολεκτικά διάσημο εξαιτίας του ηλικίας 2.100 ετών αγάλματος της Κυβέλης που δείχνει τη θεά καθισμένη σε θρόνο, και το οποίο πλέον βρίσκεται στο μουσείο των Κοτυώρων.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια