Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

Σαν σήμερα πριν από 139 χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου 1879, έφτασε στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Ερρίκου Σλήμαν και του Ερνέστου Τσί...

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

Σαν σήμερα πριν από 139 χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου 1879, έφτασε στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Ερρίκου Σλήμαν και του Ερνέστου Τσίλερ, ο Σλοβένος ζωγράφος Jurij Šubic. Αποστολή του, να κοσμήσει με τις ιδέες και το ταλέντο του, το Μέγαρο Σλήμαν, το Ιλίου Μέλαθρον.

Ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Πίνδαρος, ο Λουκιανός αλλά και ο Γκαίτε αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για τον Šubic, ο οποίος άφησε με αυτόν τον τρόπο το καλλιτεχνικό του ίχνος στην ταυτότητα του κτηρίου, ολοκληρώνοντας το έργο του στο Ιλίου Μέλαθρον στις 13 Οκτωβρίου 1880.

Τιμώντας τον καλλιτέχνη, το Νομισματικό Μουσείο εγκαινίασε σήμερα, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στη μια το μεσημέρι, έκθεση με έργα του, η οποία θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2019.

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν
Jurij Šubic
Το έργο του καλλιτέχνη χαρακτηρίζει «το πνεύμα του συνεχούς διαλόγου ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, και της ματιάς των διαφορετικών παραδόσεων των ευρωπαϊκών κρατών πάνω στην κληρονομιά της αρχαιότητας», τονίζει η υπουργός Πολιτισμού, κα Μυρσίνη Ζορμπά.

Tο Iλίου Mέλαθρον βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Κτίστηκε το διάστημα 1878-1879 σε σχέδια του γερμανού αρχιτέκτονα Eρνέστου Tσίλερ, ως κατοικία της οικογένειας Σλήμαν. Το όνομά του, που σημαίνει «μέγαρο της Tροίας», σχετίζεται με την αποκάλυψη της αρχαίας πόλης από τον Eρρίκο Σλήμαν.

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

Το κτήριο είναι διώροφο με είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή διακόσμηση. O πρώτος όροφος λειτουργούσε κυρίως ως χώρος για την κοινωνική ζωή της οικογένειας. Γύρω από ένα κεντρικό χώρο διαρθρώνονται η αίθουσα των εσπερίδων για τις δεξιώσεις, το λογοτεχνικό σαλόνι για τις φιλολογικές βραδιές, η αίθουσα φιλοξενίας και η τραπεζαρία.

Στο δεύτερο όροφο υπήρχαν τα υπνοδωμάτια, τα γραφεία και η βιβλιοθήκη. Στο ισόγειο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι, τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού, καθώς και η αίθουσα όπου εκθέτονταν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Tροία. Στον μεγάλο κήπο που βρισκόταν στην πίσω πλευρά υπήρχε αμαξοστάσιο και σταύλος.

Η διακόσμηση του κτηρίου εκφράζει το μεγάλο πάθος του Σλήμαν για την αρχαιότητα και εναρμονίζεται με τις προσπάθειες του να προβληθεί ως άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών.

Οι οροφογραφίες και οι τοιχογραφίες είναι έργο του σλοβένου ζωγράφου Γιούρι Σούμπιτς (Jurij Subic, 1855-1890), γνωστού για το έργο του στη Bιέννη και το Παρίσι, ο οποίος εργάστηκε για ένα χρόνο και πληρώθηκε με 8.500 δραχμές.

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

O γραπτός διάκοσμος των τοίχων χαρακτηρίζεται από την αναπαραγωγή θεμάτων από τοιχογραφίες κατοικιών της Πομπηίας και την αναγραφή επιλεγμένων αποσπασμάτων από έργα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων, όπως του Oμήρου, του Hσιόδου, του Πινδάρου και του Λουκιανού.

Στα ψηφιδωτά δάπεδα, που κατασκευάστηκαν από ιταλούς ψηφοθέτες και κόστισαν 20.201 δραχμές, απεικονίζονται ευρήματα από τις ανασκαφές του Σλήμαν ή θέματα εμπνευσμένα από αυτά.

Ο Σούμπιτς δούλεψε στο Μέγαρο Σλήμαν για ένα χρόνο καλεσμένος από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Αντλησε τα θέματά του από την μυθολογία την Πομπηία και τον Βιργίλιο. 

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

Ο «διακοσμητής» του Μεγάρου Σλήμαν

Η έκθεση διοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη της Σλοβενίας, το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας και την Πρεσβεία Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Αθήνα, με την ευκαιρία της κρατικής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Borut Pahor στη χώρα μας στις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Η έκθεση τελεί υπό την τιμητική αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, ενώ στην εκδήλωση θα παραστεί ο Σλοβένος υπουργός Πολιτισμού Dejan Presicek.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 14 Ιανουαρίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στα τηλέφωνα του Νομισματικού Μουσείου: 210 36 32 057, 210 36 12 834, 210 36 12 872.


Δεν υπάρχουν σχόλια