Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

100 χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Εκατό χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ετοιμάζει το νέο του σπίτι. Στην καρδιά της πόλης, στο Μονα...

100 χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Εκατό χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ετοιμάζει το νέο του σπίτι. Στην καρδιά της πόλης, στο Μοναστηράκι, κρύβεται, σαν καλά φυλαγμένο μυστικό, μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας.

Tο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1918 με την επωνυμία “Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων”. Από το 1959 μέχρι πρόσφατα ονομαζόταν Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα της καθημερινής ζωής και των εθιμικών εκδηλώσεων, του σπιτιού και της εργασίας, χρηστικά και διακοσμητικά, που χρονολογούνται από τον 18ο έως και τον 20ο αιώνα.

Στη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής του οι συλλογές και οι δραστηριότητές του πολλαπλασιάστηκαν. Το ίδιο και τα κτήρια στα οποία στεγάζει τις εκθέσεις, τις εκδηλώσεις και τις άλλες λειτουργίες του. Το Μουσείο έτσι δημιούργησε ένα πλέγμα χώρων πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Πλάκας.

100 χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

100 χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Εδώ, η μακραίωνη ιστορία της πόλης ξεδιπλώνεται σε ένα μωσαϊκό από κτηριακά κατάλοιπα: το υστερορρωμαϊκό τείχος, μια παλαιοχριστιανική βασιλική του 5ου αιώνα, η πύλη και η κρήνη του περίφημου αρχοντικού Χωματιανού-Λογοθέτη του 17ου αιώνα, ένα εκκλησάκι του 17ου αιώνα, όπου έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και η οικία Δραγούμη μπλέκονται με σπίτια και παράσπιτα του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Κτήρια που θεωρούνται μνημεία αρχιτεκτονικής και τεκμήρια της ιστορίας της πόλης και που αποτελούν μια πανέμορφη γειτονιά, όπου η περιήγηση είναι από μόνη της μια γοητευτική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία.

Στη γειτονιά αυτή, το Μουσείο οργανώνει τη νέα μόνιμη έκθεσή του. Κάθε σπίτι της φιλοξενεί και μια θεματική ενότητα που πραγματεύεται μια πτυχή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Δημιουργείται έτσι ένα ιδιαίτερο “πολιτιστικό τοπίο” που διατρέχει τον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της ιστορικής Αθήνας.

100 χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

100 χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Βασικοί στόχοι του Μουσείου είναι η συλλογή, καταγραφή, τεκμηρίωση, συντήρηση, μελέτη και προβολή των τεκμηρίων του νεώτερου πολιτισμού της Ελλάδας.

Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν 25.000 περίπου αντικείμενα προερχόμενα από τον ελληνικό χώρο (ηπειρωτικό και νησιωτικό), καθώς και από περιοχές όπου έδρασε ο ελληνισμός. Οι συλλογές καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από τα μέσα του 17ου μέχρι και τον 20ό αιώνα. Οι μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του αναδεικνύουν τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την πολιτιστική ταυτότητα του νεώτερου ελληνισμού.

Το Μουσείο σήμερα προετοιμάζει τη μεταστέγασή του στο οικοδομικό τετράγωνο Άρεως - Βρυσακίου - Κλάδου και Αδριανού. Δημιουργείται ένα σύγχρονο Μουσείο, όπου ο νεώτερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά μέσα από την ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής αλλά και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

100 χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

100 χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Λόγω της προετοιμασίας για τη μετεγκατάσταση του Μουσείου, η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς, σήμερα λειτουργούν οι εξής εκθεσιακοί χώροι: Το κτήριο της οδού Πανός 22, όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Άνθρωποι και Εργαλεία: Όψεις της Εργασίας στην Προβιομηχανική Κοινωνία». Tο Λουτρό των Αέρηδων, το μόνο από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας που σώζεται έως σήμερα. Το Τζαμί Τζισδαράκη θα αποτελέσει μέρος του νέου Μουσείου και, προς το παρόν, δεν είναι επισκέψιμο.

Ένα μουσείο που συνδέει τη μνήμη με το μέλλον

Βασικές αρμοδιότητες του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης είναι ανάμεσα σε άλλα φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη, δημοσίευση και κυρίως η έκθεση και προβολή στο κοινό των φυλασσόμενων σε αυτό πολιτιστικών αγαθών, ο εμπλουτισμός των συλλογών και ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, η προβολή των επικοινωνιακών δράσεων, καθώς και η παραγωγή συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων και εκπαιδευτικού υλικού.


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια