Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οπτική αναγνώριση νομισμάτων

Αμέτρητα ιστορικά νομίσματα τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους μόνο σε λεπτομέρειες βρίσκονται αποθηκευμένα στα γερμανικά κρατικά μουσεία....

Οπτική αναγνώριση νομισμάτων

Αμέτρητα ιστορικά νομίσματα τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους μόνο σε λεπτομέρειες βρίσκονται αποθηκευμένα στα γερμανικά κρατικά μουσεία. 

Σε αντίθεση με τα έργα ζωγραφικής, τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά αντικείμενα μπορεί να μην έχουν επισημανθεί, να φέρουν σημείωση ή γραμμοκώδικα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Fraunhofer Institute for Factory Operation and Automation IFF ανέπτυξαν ένα λογισμικό ανίχνευσης και ανάλυσης νομισμάτων σε συνεργασία με τη κρατική υπηρεσία της Σαξονίας-Άνχαλτ, υπεύθυνη για τη Διαχείριση της Κληρονομιάς και την Αρχαιολογία. Το λογισμικό καταγράφει ψηφιακά τα οπτικά χαρακτηριστικά των νομισμάτων και τα περιγράφει με ακρίβεια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το σύστημα σάρωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την αναγνώριση αρχαίων νομισμάτων.

Πλαστό ή αυθεντικό; Ακόμα και ειδικοί με εκπαιδευμένο μάτι δυσκολεύονται να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα σε σχέση με τα αρχαία νομίσματα. Πώς, παραδείγματος χάριν, μπορούν να αναγνωριστούν πλαστά νομίσματα που επιστράφηκαν σε ένα μουσείο αντί για τα αυθεντικά που δανείστηκαν σε μια έκθεση; Μέλη του προσωπικού της κρατικής υπηρεσίας της Σαξονίας-Άνχαλτ ζητούσαν επίσης απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Περίπου 20.000 αρχαία νομίσματα αποθηκεύονται στα αρχεία και τις αποθήκες της συγκεκριμένης υπηρεσίας, με τη συλλογή να αυξάνεται συνεχώς. Μέχρι τώρα, αυτό το ασύγκριτα ευρύ χρονολογικό φάσμα των αρχαίων νομισμάτων είχε καταγραφεί και τεκμηριωθεί εργαστηριακά και χειρωνακτικά. Αναζητώντας μια λύση στο πρόβλημα αυτό και ως μέρος της εκστρατείας ψηφιοποίησης της Σαξονίας-Άνχαλτ που περιλαμβάνει και την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των αρχαιολογικών ευρημάτων και των αρχαίων νομισμάτων, το κρατικό γραφείο στράφηκε στο Ινστιτούτο MFF Fraunhofer στο Μαγδεμβούργο.

Ψηφιακή αποτύπωση των αρχαιολογικών ευρημάτων

"Το Κρατικό Γραφείο αποσκοπούσε στην πλήρη ψηφιοποίηση της συλλογής του, η οποία οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας ενός ψηφιακού δακτυλικού αποτυπώματος με το οποίο τα αρχαία νομίσματα να μπορούν να αναγνωριστούν και να ταξινομηθούν, κάτι όπως η αναγνώριση προσώπου στους ανθρώπους", αναφέρει ο Δρ. Christian Teutsch, ερευνητής του IFF Fraunhofer. Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα σύστημα οπτικής λήψης δεδομένων και ένα σύστημα ανάλυσης λογισμικού για να το έργο τους.

«Ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα αρχαιολογικών ευρημάτων: ταυτότητα τεκμηρίωσης και πρωτότυπη αναγνώριση», ονομάστηκε το έργο αυτό, το οποίο πραγματοποιεί την ψηφιοποίηση, την περιγραφή των αρχαίων νομισμάτων και την απόκτηση μοναδικών υπογραφών από τα νομίσματα. Για να λειτουργήσει έπρεπε το σύστημα σάρωσης να επιτύχει ποσοστό αναγνώρισης 98% ή περισσότερο, χωρίς καμία επαφή με το νόμισμα και απόκτησης δεδομένων και των δύο πλευρών του. Στα πλαίσια του έργου δοκιμάστηκαν χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα με διάμετρο πέντε έως εβδομήντα πέντε χιλιοστών.

Οπτική αναγνώριση νομισμάτων

Ο νέος σαρωτής O.S.C.A.R. (Optical System for Coin Analysis and Recognition) όχι μόνο σαρώνει και ψηφιοποιεί πλήρως τα οπτικά χαρακτηριστικά των νομισμάτων, αλλά και τα μικρότερα σημάδια φθοράς, όπως γρατζουνιές, κοπές, περιγράμματα, άκρες, σκαλίσματα και τριβές, που καθιστούν ένα αντικείμενο μοναδικό.

"Είναι προφανές ότι οι αλλαγές μπορούν να ανιχνευθούν όταν το νόμισμα έχει σαρωθεί δύο φορές, γεγονός που επιτρέπει, για παράδειγμα, να ελέγχεται η επιστροφή των δανεισμένων νομισμάτων, αν έχει σημειωθεί μια φθορά, αν έχει καταστραφεί ή ακόμα και αν είναι ψεύτικο", δηλώνει ο υπεύθυνος μηχανικός του έργου.

Ρύθμιση της πηγής φωτός στα ψηφιοποιημένα νομίσματα

Ο σαρωτής έχει διάφορες κάμερες και αρκετές πηγές φωτός που φωτίζουν τα αρχαία νομίσματα από διαφορετικές κατευθύνσεις, επιτρέποντας μεγάλη ανάλυση και μεγέθυνση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Teutsch και την ομάδα του να προβάλλουν και να ανιχνεύουν κάθε χαρακτηριστικό χωρίς αντανακλάσεις. "Οι πηγές φωτός μπορούν να περιστρέφονται στην οθόνη και να μετακινούνται πάνω στην επιφάνεια του νομίσματος σύμφωνα με την επιθυμία μας. Αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος για τους νομισματολόγους, οι οποίοι τώρα θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν γρήγορα τα νομίσματα και να τα αναστρέφουν πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια", τονίζει ο Teutsch.

Οπτική αναγνώριση νομισμάτων

Η ίδια διαδικασία ψηφιοποίησης είναι απλή: Μόλις σαρωθεί ο γραμμωτός κώδικας της συγκεκριμένης σακούλας που ανήκει κάθε νόμισμα, τοποθετούνται ξεχωριστά κάτω από τον σαρωτή. Ένα ειδικά αναπτυγμένο σύστημα οπτικής ανάλυσης ανασυνθέτει το χρώμα και τα επιφανειακά χαρακτηριστικά των αρχαίων νομισμάτων. Ο σαρωτής καταγράφει πάνω από 1000 οπτικά χαρακτηριστικά ανά νόμισμα. Οι εγγεγραμμένες εικόνες ερμηνεύονται ως δεδομένα μέτρησης. Τα δείγματα αναφοράς και οι χρωματικοί χάρτες διασφαλίζουν ότι κάθε εικόνα είναι τυποποιημένη και το φάσμα χρωμάτων της είναι συγκρίσιμο. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα της εικόνας μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους. Στο επόμενο βήμα, όλα τα δεδομένα μέτρησης μεταφέρονται στο λογισμικό ανάλυσης, το οποίο τα χρησιμοποιεί για να υπολογίσει το ψηφιακό αποτύπωμα.

"Το λογισμικό συγκρίνει νομίσματα χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων, δηλαδή ψάχνει για τις υπογραφές τους. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε τρόπος αναγνώρισης. Η πληροφορία σχετικά με την τοποθεσία εύρεσης και άλλες σημαντικές πληροφορίες χάνονταν αν μια σακούλα έπεφτε στο έδαφος και το νόμισμα χανόταν", λέει ο Teutsch . Τώρα, οι κρατικές υπηρεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς και τα μουσεία μπορούν να κάνουν τα αρχαία νομίσματα πιο προσιτά στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, όλες οι βάσεις δεδομένων νομισμάτων σε εθνικό επίπεδο μπορούν να υποβληθούν σε διασταύρωση. Η συνεργασία με την εθνική βάση δεδομένων νομισμάτων KENOM μεταφέρεται σε νέο επίπεδο. Οι νομισματολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά δεδομένα για να δημιουργήσουν συσχετισμούς μεταξύ διαφορετικών νομισμάτων ή να βρίσκουν τοποθεσίες και επομένως ιστορικά πλαίσια χρήσης.

10.000 νομίσματα έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί

Το νέο σύστημα σάρωσης καθιστά δυνατή την ψηφιοποίηση και αυτόματη τεκμηρίωση της συλλεκτικής συλλογής, επιταχυνόντας την δουλειά. Οι εταίροι του έργου έχουν ήδη σαρώσει 10.000 νομίσματα. Η πλήρης συλλογή 20.000 νομισμάτων θα ψηφιοποιηθεί σύντομα.

Οπτική αναγνώριση νομισμάτων

Οι νομισματολόγοι εντυπωσιάστηκαν μετά από την πρώτη παρουσίαση του έργου. "Το νέο σύστημα σάρωσης θα φέρει την επανάσταση στην νομισματική της Ευρώπης", δηλώνει ο Teutsch. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι η εφαρμογή μπορεί δυνητικά να αναλύσει και τα έργα ζωγραφικής, καθώς το σύστημα καταγράφει ακόμα και τις πινελιές. "Ανιχνεύουμε εγγυημένα οποιοδήποτε έργο του Βαν Γκογκ. Μια πλαστογραφία θα είναι άμεσα αναγνωρίσιμη λόγω των αποκλίσεων στις λεπτομέρειες της εφαρμογής χρωμάτων και γραμμών που προκαλούνται από τις τρίχες του πινέλου".



Δεν υπάρχουν σχόλια