Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θησαυροί της Μαγνησίας στο Βρετανικό Μουσείο

Στο Βρετανικό Μουσείο και τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι στραμμένα τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας, με το αίτημα της επιστροφής στα...


Θησαυροί της Μαγνησίας στο Βρετανικό Μουσείο

Στο Βρετανικό Μουσείο και τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι στραμμένα τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας, με το αίτημα της επιστροφής στα πάτρια να διατυπώνεται επιτακτικά, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. 

Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ωστόσο, ότι παράλληλα με τα γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται σε περίοπτη θέση, προσελκύοντας επιφωνήματα θαυμασμού στους χιλιάδες επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου, στη συλλογή του περιλαμβάνονται και αρχαία από τη Μαγνησία! 

Το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα διατυπώνεται μετ’ επιτάσεως, καθώς εκδηλώνεται κύμα παγκόσμιας συμπαράστασης στην Ελλάδα, που υψώνει φωνή διαμαρτυρίας στην άποψη ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και δεν πρόκειται να επιστραφούν μόνιμα στη χώρα μας», όπως διαμήνυσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Χάρτβιχ Φίσερ. 

Με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει συνέπεια των παραπάνω δηλώσεων, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επιχειρεί να καταγράψει τον αρχαιολογικό πλούτο της Μαγνησίας που ανήκει στις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. 

Σημαντικές αρχαιότητες από τη Μαγνησία συγκαταλέγονται μεταξύ των εκθεμάτων Μουσείων διεθνούς ακτινοβολίας, όπως το Βρετανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται οι Καρυάτιδες και τα γλυπτά του Παρθενώνα, του Λούβρου, αλλά και το Εθνικό Μουσείο της Αθήνας. 

Ορισμένες από τις παραπάνω αρχαιότητες ήρθαν στο φως την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σε εποχές κατά τις οποίες δεν υπήρχε αρχαιολογική υπηρεσία, ούτε Μουσείο στην περιοχή μας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, σημειωτέον, είναι μεταγενέστερο και ιδρύθηκε το 1909. Τον 19ο αιώνα, πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, πολλοί ξένοι περιηγητές επισκέπτονταν την περιοχή μας και κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους, παραθέτοντας επί της ουσίας μαρτυρίες για τους θησαυρούς που «μετανάστευσαν» σε χώρες του εξωτερικού. 

Ανάγλυφη στήλη από τις Φθιώτιδες Θήβες 

Σημαντικά στοιχεία για την ανάγλυφη στήλη του 2ου π.Χ. αιώνα που ανακαλύφθηκε στην περιοχή των Φθιωτίδων Θηβών και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο ειδικότερα, δίνει η δημοσίευση των «Αρχαίων επιγραφών της Θεσσαλίας» που έγινε το 1908 από τον Οτο Κερν.  

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Άγγλος περιηγητής Ουΐλιαμ Λικ, ανακάλυψε σπάνια αναθηματική λίθινη στήλη προς τον Ποσειδώνα, η οποία έφερε παράσταση με δύο ανάγλυφες κοτσίδες και τη μετέφερε στην Αγγλία, τοποθετώντας την αρχικά στο σπίτι του. Η εν λόγω στήλη βρίσκεται πλέον στο Βρετανικό Μουσείο, μαζί με τα γλυπτά του Παρθενώνα. 

Ένα ακόμη σημαντικό αρχαίο μνημείο που προέρχεται από την αρχαία πόλη των Φερών (Βελεστίνο) βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.  

Πρόκειται για αρχαία στήλη που χρονολογείται μεταξύ του 27 π.Χ. και του 14 μ.Χ., περίοδο κατά την οποία αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Οκταβιανός Αύγουστος. Η πρώτη δημοσίευση της εν λόγω επιγραφής πραγματοποιήθηκε το 1865 και περιλαμβάνεται στην έκδοση για τις θεσσαλικές επιγραφές του Οτο Κερν, αλλά δεν έγινε γνωστό το όνομα του ανθρώπου που την ανακάλυψε, ούτε ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκε στο Μουσείου Λούβρου. 

«Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια απελευθερωτική επιγραφή, η οποία πιθανότατα ήταν τοποθετημένη σε κάποιο ιερό ή στην αγορά των αρχαίων Φερών και αναφέρονταν σε απελευθερώσεις δούλων, καθώς και στην ισοτιμία μεταξύ του ελληνικού και του ρωμαϊκού νομίσματος, δίνοντάς μας μια σπάνια πληροφορία» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αργυρούλα Δουλγέρη - Ιντζεσίλογλου, επί τιμή προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. 

Κλείνοντας η κ. Ιντζεσίλογλου υπογράμμισε ότι «την περίοδο που παρατηρήθηκε μεγάλο κύμα φυγάδευσης αρχαίων από την Ελλάδα στο εξωτερικό, δεν υπήρχαν πολλοί περιηγητές και αρχαιοκάπηλοι στην περιοχή μας. Κατά συνέπεια έχουν φύγει λιγότερες αρχαιότητες από τη Θεσσαλία στο εξωτερικό, σε σχέση με άλλες περιοχές».

Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια