Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βραχυκύκλωμα το πιο πιθανό αίτιο της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων

Αξιωματούχος των γαλλικών αρχών δήλωσε πως οι ερευνητές θεωρούν πως βραχυκύκλωμα είναι το πιθανότερο αίτιο της φωτιάς στην Παναγία τ...


Βραχυκύκλωμα το πιο πιθανό αίτιο της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων

Αξιωματούχος των γαλλικών αρχών δήλωσε πως οι ερευνητές θεωρούν πως βραχυκύκλωμα είναι το πιθανότερο αίτιο της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα σχετικά με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, είπε πως οι ερευνητές δεν έχουν λάβει ακόμα το πράσινο φως για να εργαστούν στον καθεδρικό και να ψάξουν στα συντρίμμια για λόγους ασφαλείας.

Όπως είπε ο ίδιος στο Associated Press, το μνημείο ενισχύεται ακόμα και ξύλινους στύλους για να υποστηριχθούν κάποια εύθραυστα τμήμα των τοίχων.

Στο μεταξύ, εταιρεία που δουλεύει στον καθεδρικό ανέφερε πως μια κάμερα time lapse που είχε εγκατασταθεί μερικές ώρες πριν από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων ίσως να περιέχει ζωτικής σημασίας στοιχεία ως προς το τι προκάλεσε τη φωτιά.

H Europe Echafaudage είναι μία από τις πέντε εταιρείες που είχαν αναλάβει την αποκατάσταση του 90 μέτρων οβελίσκου, που κατέρρευσε κατά την πυρκαγιά.

Βραχυκύκλωμα το πιο πιθανό αίτιο της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων

Οι εικόνες από την κάμερα, που είχε τοποθετηθεί στο βόρειο καμπαναριό και είναι πλέον στα χέρια των ερευνητών, δείχνει τους πρώτους καπνούς να αναδύονται από τη βάση, είπε στο Reuters ο Μαρκ Εσκενάζι, εκπρόσωπος της Europe Echafaudage.

Η καταστροφική φωτιά σε ένα από τα πιο αγαπημένα μνημεία της Γαλλίας προκάλεσε οδύνη σε όλη τη Γαλλία. Μιλώντας σε πυροσβέστες, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως είχε μιλήσει τηλεφωνικά στον Πάπα Φραγκίσκο, προσθέτοντας πως ο ποντίφικας θα επισκεφθεί τη Γαλλία μόλις μπορέσει.

Οι αρχές εκτιμούν πως η πυρκαγιά ήταν ατύχημα, αν και δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο εμπρησμού. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν και αυτές πως είναι πιθανόν να υπήρξε πρόβλημα στα ηλεκτρικά.

Τα «κόκκινα» σημεία που κινδυνεύουν με κατάρρευση

Αν και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν για την Παναγία των Παρισίων, κατά τη μεγάλη φωτιά που διέλυσε ένα κύριο κομμάτι του καθεδρικού ναού, υπάρχουν ακόμα σημεία τα οποία τον απειλούν με ακόμα πιο καταστροφικές ζημιές.

Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία τις φλόγες που τύλιξαν την Παναγία των Παρισίων το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ειδικοί από πλευράς τους έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους όσον αφορά τη στατικότητα του κτιρίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης, δόθηκαν στη δημοσιότητα τρία σημεία του ναού, τα οποία οι αρχές παρακολουθούν προσεκτικά, καθώς υπάρχουν φόβοι κατάρρευσης.

Βραχυκύκλωμα το πιο πιθανό αίτιο της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανκ Ριεστέ, έχουν ήδη κινητοποιηθεί διαδικασίες απομάκρυνσης, υποστήριξης και επανασυγκόλησης στα σημεία αυτά.

Η βόρεια πτέρυγα του ναού, η τριγωνική κόχη ύψους περίπου 15 μέτρων πάνω από την πρόσοψη, δεν στηρίζεται πλέον στην ξύλινη κορνίζα που έγινε στάχτη, ούτε φυσικά στη σκεπή που κατέρρευσε μαζί της.

«Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες υποστήριξης του ανώτερου τμήματος, με τη χρήση ξύλινων υποστυλωμάτων καθώς υπήρξε φόβος κατάρρευσης» ανέφερε ο υπουργός στο γαλλικό κανάλι BFM.

Το τμήμα αυτό της Παναγίας των Παρισίων ζυγίζει πολλούς τόνους και ενδεχόμενη κατάρρευση θα μπορούσε να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου.

Το δεύτερο σημείο πρόκειται για την κόχη που βρίσκεται προς ανατολάς, ανάμεσα στους δύο πύργους που φιλοξενούν τα καμπαναριά της Παναγίας των Παρισίων. Ομοίως, το τριγωνικό αυτό μέρος του κτιρίου στηριζόταν στην κορνίζα της οροφής.

Οι αρχές έχουν παρατηρήσει πως το τμήμα αυτό γέρνει επικίνδυνα. «Το τμήμα αυτό είναι επίφοβο, καθώς στην κορυφή του, το άγαλμα του αγγέλου έχει καεί ολοσχερώς και φέρει ρωγμές σε όλο του το μήκος» εξήγησε ο Ριεστέ.

Βραχυκύκλωμα το πιο πιθανό αίτιο της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων

Το σχέδιο των Αρχών είναι να στήσουν σκαλωσιά στο σημείο, με την οποία θα καταφέρουν να στερεώσουν το τμήμα αυτό της Παναγίας των Παρισίων, ενώ σύντομα το κατεστραμμένο άγαλμα θα απομακρυνθεί.

Το τρίτο προβληματικό σημείο αφορά στη γωνία του βόρειου καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων, όπου η θερμοκρασία ανέβηκε επικίνδυνα εξαιτίας της φωτιάς, με αποτέλεσμα οι πέτρες του κτίσματος να εξασθενήσουν με κίνδυνο την κατάρρευση.

«Αν οι πέτρες στο σημείο υποχωρήσουν, θέτουν σε κίνδυνο το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο διεσώθη» σημειώνει ο υπουργός πολιτισμού.

Ποια σημεία χρήζουν προσοχής

Ο Ριεστέ πρόσθεσε επίσης πως υπάρχουν ακόμα τρεις σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή.

Όπως είπε οι τρούλοι του ναού υποχώρησαν σε τρία σημεία και έτσι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης της πέτρινης οροφής.

Στα σημεία αυτά προγραμματίζεται η εγκατάσταση σκαλωσιάς, ώστε να αποσυρθούν τα κατεστραμμένα κομμάτια και να στεγανοποιηθεί ο ναός.

Πηγή: in.gr, The Huffington Post, με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια