Τις εντυπώσεις κερδίζει το περίπτερο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, στην Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, Patr...
Τις εντυπώσεις κερδίζει το περίπτερο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, στην Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, Patras IQ.
Φέτος το Μουσείο γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας και καλεί τους επισκέπτες να αγγίξουν πιστά αντίγραφα των εκθεμάτων του.
«Το 2019 είναι ένα επετειακό έτος γιατί έχουμε τα γενέθλια μας. Τον Ιούλιο κλείνουμε επίσημα δέκα χρόνια λειτουργίας με μία σειρά δράσεων που υλοποιούνται από τον Ιανουάριο και έχουν έρθει στο πλαίσιο αυτής της εξωστρέφειας και της δικτύωσης με διαφορετικούς οργανισμούς, κοινότητες που δεν εμπλέκονται αμιγώς με το αρχαιολογικό κομμάτι» ανέφερε στο thebest.gr η Μουσειολόγος Γεωργία Μανωλοπούλου.
Όπως μας εξήγησε: «Έχουμε σχεδιάσει δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα που σχετίζονται με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θεματικά. Ανάλογα δηλαδή με το ενδιαφέρον που έχει το κάθε κοινό.
Είναι η πρώτη μας συμμετοχή στο Patras IQ και αποφασίσαμε να μεταφέρουμε το Μουσείο, εκτός των τειχών του, μέσα στο λιμάνι.Το λιμάνι για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους.
Πρώτον η μεγάλη ακμή της πόλης στη Ρωμαϊκή περίοδο είναι απόρροια της γεωγραφικής και γεωπολιτικής της θέσης. Το 14 π.Χ. η Πάτρα γίνεται μεγάλη Ρωμαϊκή αποικία.
Εδώ, στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάζουμε ψηφιακό υλικό με τα σπουδαία μνημεία που αποκτήσαμε στην πόλη εκείνη την περίοδο. Τα περισσότερα έχουν ενταχθεί στην καθημερινή ζωή, όπως το Ωδείο, το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, τα Ρωμαϊκά λουτρά, τη Ρωμαϊκή γέφυρα κ.α. και μπορούν να τα δουν οι επισκέπτες στο ψηφιακό δια δραστικό έκθεμα.
Επίσης φτιάξαμε Μουσειοσκευή με αντίγραφα από τις συλλογές του Μουσείου που δείχνουν τη διαπολιτισμικότητα και τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και ιδεών στην πόλη, την Ρωμαϊκή περίοδο, κυρίως λόγω του λιμανιού.
Τα αντίγραφα αυτά ξεκίνησαν να γίνονται με αφορμή το έτος πολιτιστικής κληρονομιάς 2018 με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός ειδικού κοινού.
Το προχωρήσαμε σήμερα εδώ, λέγοντας στους επισκέπτες… «Αγγίξτε τα εκθέματα». Μπορούν οι επισκέπτες να δουν τις παραστάσεις των λιχναριών, το σύμπλεγμα του έρψτα και της ψυχής, πρόσωπα της πόλης, τον μονομάχο, θεατρικά προσωπεία, μία αιχμή δόρατος κ.α.
Το κάλεσμα ήταν να έρθει το κοινό να γνωρίσει την ιστορία του τόπου μας».
Τα αντίγραφα έχουν επιλεγεί από την αρχαιολόγο Λίλα Κουτσουμπελίτη και έχουν δημιουργηθεί από το εργαστήριο λίθινων, από του συντηρητές Βασίλη Παναγόπουλο και Ιωάννα Παπαβρααμοπούλου.
Τις δράσεις του Μουσείου υποστηρίζει η διευθύντρια του, Αναστασία Κουμούση ενω την επιμέλεια και τον σχεδιασμό ανέλαβαν η Γεωργία Μανωλοπούλου, Μουσειολόγος και η Σωτηρία Κωτσάκη, συντηρίτρια έργων τέχνης.
Να σημειώσουμε ότι οι λεζάντες των εκθεμάτων έχουν τυπωθεί και σε μορφή Μπράιγ από το περίπτερό της Δράσης ΕΚΟ, στο πλαίσιο του Patras IQ.
Πηγή: The Best News
Δεν υπάρχουν σχόλια