Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το αρχαίο θέατρο Απτέρας σε λειτουργία μετά από ανασκαφή και αποκατάσταση

Πρόσωπα από αρχαίες τραγωδίες που βίωσαν την οδύνη της απώλειας αγαπημένων προσώπων, το αμετάκλητο του θανάτου αλλά και του χωρισμού σ...


Το αρχαίο θέατρο Απτέρας σε «λειτουργία» μετά από ανασκαφή κι αποκατάσταση

Πρόσωπα από αρχαίες τραγωδίες που βίωσαν την οδύνη της απώλειας αγαπημένων προσώπων, το αμετάκλητο του θανάτου αλλά και του χωρισμού στο αρχαίο θέατρο της Κρήτης.

Μια επιτύμβια στήλη του 3ου αι ήταν εκείνη που έδωσε την ευκαιρία για τη δημιουργία της θεατρικής πράξης με την οποία «ζωντανεύει» ξανά μετά την ανασκαφή κι αποκατάσταση το αρχαίο θέατρο Απτέρας. Ο λόγος για την επιτύμβια στήλη  όπου ο Νείκων αποχαιρετούσε με σπαραγμό τη νεαρή γυναίκα του Συμφέρουσα, καθώς, πρόωρα και αιφνίδια πέταξε σαν άνεμος μακριά στον κόσμο των νεκρών.

Πρόσωπα από αρχαίες τραγωδίες που βίωσαν την οδύνη της απώλειας αγαπημένων προσώπων, το αμετάκλητο του θανάτου αλλά και του χωρισμού, λοιπόν, θα αποδώσει φέτος το καλοκαίρι η Σοφία Χιλλ, παρουσιάζοντας την πρώτη ολοκληρωμένη θεατρική πράξη στο αρχαίο θέατρο Απτέρας, μετά την ανασκαφή και αποκατάστασή του.

Λίγα λόγια για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας

Το αρχαίο θέατρο της Απτέρας βρίσκεται στην ομώνυμη αρχαία πόλη της Κρήτης, η οποία ιδρύθηκε κατά τα γεωμετρικά χρόνια και βρίσκεται έξω από τα Χανιά, στο ύψωμα Παλιόκαστρο. Στην αρχαία πόλη της Απτέρας ανυψώθηκαν αρκετά σημαντικά δημόσια κτίρια και μνημεία, ένα εκ των οποίων ήταν το αρχαίο θέατρο.

Η οικοδόμησή του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας έγινε σε δύο φάσεις: η πρώτη χρονολογείται κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και η δεύτερη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Σε τμήματα του σκηνικού οικοδομήματος διακρίνεται μετασκευή, η οποία έγινε μετά την ολοκλήρωση του μνημείου.

Με το πέρασμα των αιώνων το θέατρο εγκαταλείφθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του καλύφθηκε με χώμα.

Η παράσταση είναι συνδιοργάνωση των: Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων | Περιφέρειας Κρήτης | Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Info:

Αρχαίο θέατρο Απτέρας

29 & 30 Ιουνίου 2019 | ώρα 21:00

*Η προσέλευση του κοινού στον χώρο του θεάτρου θα ξεκινήσει στις 20:30

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Ηλεκτρονική κράτηση εδώ: https://www.ancientaptera.gr/

[από 23 Μαΐου 2019 και ώρα 12:00, μέχρι εξαντλήσεως]

*Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα θα διανεμηθεί περιορισμένος αριθμός δελτίων εισόδου στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων από 24 έως 28/06/2019

[Νικολάου Πλαστήρα & Αποκορώνου | Στοά Βαρδινογιάννη – 4ος όροφος]

Συνδιοργάνωση

Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια