Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένας πανέμορφος Διόνυσος «κοιμόταν» στη Ρώμη

Μπροστά σε ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα ηλικίας 2.000 ετών βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται σε ανασκαφή στην καρδιά της Ρώ...


Στη Ρώμη βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή του Διονύσου ηλικίας 2.000 ετών!

Μπροστά σε ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα ηλικίας 2.000 ετών βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται σε ανασκαφή στην καρδιά της Ρώμης, και συγκεκριμένα στα ερείπια της αρχαίας Αγοράς. 

Σε τμήμα του μεσαιωνικού τείχους εντόπισαν μια μεγάλη σε μέγεθος κεφαλή από λευκό μάρμαρο που θεωρείται ότι αναπαριστά τον Διόνυσο και ίσως ήταν μέρος αγάλματος.

Για τη χρονολόγηση του ευρήματος στους πρώτους αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας «βοήθησαν» οι κενές κόγχες των ματιών που πιθανότατα ήταν γεμισμένες με γυαλί ή πολύτιμους λίθους.

Στη Ρώμη βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή του Διονύσου ηλικίας 2.000 ετών!

Στη Ρώμη βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή του Διονύσου ηλικίας 2.000 ετών!

Όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η μαρμάρινη κεφαλή ήταν χτισμένη μέσα στο τείχος, μιας και είχε χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό. «Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές σε ένα μεσαιωνικό τείχος όταν είδαν, κρυμμένο μέσα στη γη, ένα κεφάλι από λευκό μάρμαρο. Ήταν χτισμένο μέσα στο τείχος, συνιστώντας κατασκευαστικό υλικό, όπως συνέβαινε συχνά τον Μεσαίωνα. Μόλις βγήκε από το έδαφος αποκαλύφθηκε όλο το μεγαλείο της ομορφιάς της. Το πρόσωπο είναι εκλεπτυσμένο, ευγενικό, νεαρό και θηλυκό, στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε πως θα μπορούσε να απεικονίζει τον Διόνυσο. Η κεφαλή θα καθαριστεί και στη συνέχεια θα εκτεθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου.

Οι αρχαιολόγοι, που χρονολογούν την κεφαλή μεταξύ του 1ου και του 2ου αιώνα μ.Χ., εικάζουν ότι μετά τη συντήρησή της ίσως αποδειχθεί ότι στο στεφάνι γύρω από τα μαλλιά έχουν διατηρηθεί ίχνη από το αρχικό χρώμα. «Η Ρώμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε μέρα. Το κεφάλι του αγάλματος είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι ένα αριστούργημα», σχολίασε από η δήμαρχος της πόλης Βιρτζίνια Ράγκι.


Πηγή: ΈθνοςPontos News, CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια