Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχιτεκτονικά μέλη του νέου δωρικού μνημείου βρέθηκαν στην Ποσειδωνία

Κατά τη διάρκεια εργασιών αποψίλωσης της δυτικής πλευράς των τειχών της Ποσειδωνίας οι αρχαιολόγοι του ομώνυμου Αρχαιολογικού Πάρκου ή...

Αρχιτεκτονικά μέλη του νέου δωρικού μνημείου βρέθηκαν στην Ποσειδωνία

Κατά τη διάρκεια εργασιών αποψίλωσης της δυτικής πλευράς των τειχών της Ποσειδωνίας οι αρχαιολόγοι του ομώνυμου Αρχαιολογικού Πάρκου ήρθαν αντιμέτωποι με μια εντελώς απροσδόκητη ανακάλυψη: κιονόκρανα, κίονες, γείσα και τριγλυφίδες που ανήκουν σε δωρικό κτίριο της πόλης.

Η πιο εκπληκτική ανακάλυψη είναι πιθανότατα μια μετόπη από ψαμμίτη διακοσμημένη με τρεις ανάγλυφους ρόδακες, διακοσμητικό στοιχείο που συναντάται επίσης και σε άλλα δωρικά κτίρια που χτίστηκαν μεταξύ του 6ου και 5ου αιώνα π.Χ. στην Ποσειδωνία και στην επικράτειά της.

Ο καθαρισμός των τειχών άρχισε πριν από λίγες ημέρες, ως μέρος ενός ευρωπαϊκού σχεδίου που χρηματοδοτήθηκε από τα διαρθρωτικά ταμεία και αποσκοπούσε στην αποκατάσταση και ανακατασκευή των τειχών της αρχαίας Ποσειδωνίας, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων.

Αρχιτεκτονικά μέλη του νέου δωρικού μνημείου βρέθηκαν στην Ποσειδωνία

Τα άκρως ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία που φέρουν ίχνη γύψου και ερυρθρού χρώματος, φαίνεται να έχουν συσσωρευτεί κατά μήκος των τοίχων κατά τη διάρκεια γεωργικών εργασιών από τη δεκαετία του 1960. Φαίνονται να ανήκουν σε ένα μικρότερο κτίριο - ένα μικρό ναό ή μια στοά - που θα χρονολογείται από την ίδια περίοδο με τον Τάφο του Δύτη και τον Ναό της Αθηνάς (τέλη 6ου / αρχές 5ου αιώνα π.Χ.).

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Ποσειδωνίας, Gabriel Zuchtriegel, η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν μια αναθηματική συλλογή με πήλινα αγάλματα ένθρονων γυναικείων θεοτήτων και κεραμικά θραύσματα που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. Το σημείο εύρεσής τους ήταν κοντά σε αυτό που πιθανότατα ήταν ο Κεραμεικός της Ποσειδωνίας, της βιοτεχνικής περιοχής όπου κατασκευάζονταν τα περίφημα αγγεία της πόλης.

Αρχιτεκτονικά μέλη του νέου δωρικού μνημείου βρέθηκαν στην Ποσειδωνία

«Τώρα, κάπου ανάμεσα στην βιοτεχνική περιοχή και τα τείχη της πόλης, πρέπει να υπήρξε το κτίριό μας, ένα πραγματικό κόσμημα της ύστερης αρχαϊκής δωρικής αρχιτεκτονικής. Το ερώτημα όμως παραμένει: πού ακριβώς;», δήλωσε ο διευθυντής του πάρκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια