Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πρωταράς: Πώς περιγράφει η ερευνητική ομάδα την στιγμή της ανακάλυψης του ναυαγίου

Με χαρτογράφηση και ανελκύσεις ευρημάτων συνεχίζονται οι έρευνες στο σημαντικό ναυάγιο ρωμαϊκών χρόνων που ανακαλύφθηκε στη θαλάσσι...



Πρωταράς: Πώς περιγράφει η ερευνητική ομάδα την στιγμή της ανακάλυψης του ναυαγίου

Με χαρτογράφηση και ανελκύσεις ευρημάτων συνεχίζονται οι έρευνες στο σημαντικό ναυάγιο ρωμαϊκών χρόνων που ανακαλύφθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και οι δύο εθελοντές δύτες που ανακάλυψαν το ναυάγιο μίλησαν στην κάμερα του Σίγμα, επ’ ευκαιρία της διακοπής των ερευνών λόγω κακών καιρικών συνθηκών.



Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Στέλλα Δεμέστιχα, το εύρημα είναι σημαντικό όπως όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι σημαντικά. Εδώ, ανέφερε, πρόκειται για ένα ναυάγιο πλοίου ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο χρονολογείται, περίπου, στο πρώτο ή στον δεύτερο αιώνα μετά Χριστόν. Αυτό, είπε, θα το μάθει η ερευνητική ομάδα όταν θα προχωρήσει η έρευνα. Αυτό που γίνεται προς το παρόν είναι να γίνει η χαρτογράφηση των καταλοίπων του ναυαγίου που είναι ακόμα στην επιφάνεια του βυθού, γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος του που είναι θαμμένο. Σε αυτή τη φάση, ανέφερε, δεν θα γίνει ανασκαφή οπότε δε θα έρθουν ακόμη στο φως τα μυστικά αυτού του πλοίου ακόμα. Σκοπός, είπε η Δρ Στέλλα Δεμέστιχα, είναι φεύγοντας από την περιοχή να έχει η ερευνητική ομάδα μία πλήρη εικόνα του ευρήματος όπως είναι αυτή τη στιγμή, ενώ θα γίνουν μερικές ανελκύσεις ευρημάτων ώστε να υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσει η μελέτη και θα καλυφθεί η θέση ώστε να προστατευτεί μέχρι να οργανωθεί η επόμενη αποστολή.

Πρωταράς: Πώς περιγράφει η ερευνητική ομάδα την στιγμή της ανακάλυψης του ναυαγίου

Τόνισε, επίσης, ότι για πρώτη φορά ότι το ναυάγιο αυτό κατάφερε να δείξει το πόσα πολλά βήματα έχουν γίνει μέχρι τώρα τα τελευταία χρόνια. Η πολιτεία, είπε, έχει ευαισθητοποιηθεί πάρα πολύ, το τμήμα αρχαιοτήτων από την αρχή ήταν κοινωνός αυτής της ανακάλυψης και αμέσως έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί το κονδύλι αυτής της πρώτης έρευνας και είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων δηλαδή το τμήμα αρχαιοτήτων χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου μία υποβρύχια αρχαιολογική αποστολή.

Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες της και στους δύο ανθρώπους που ανακάλυψαν το ναυάγιο αλλά και στην υπόλοιπη ομάδα την οποία χαρακτήρισε υπέροχη.

Συγκινημένοι οι δύο εθελοντές δύτες

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησαν στην κάμερα του Σίγμα και οι δύο εθελοντές δύτες, της ερευνητικής ομάδας υποβρύχιας αρχαιολογίας του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (EPENAE), της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Κρητιώτης και Σπύρος Σπύρου.

Πρωταράς: Πώς περιγράφει η ερευνητική ομάδα την στιγμή της ανακάλυψης του ναυαγίου

Ο Ανδρέας Κρητιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. τραπεζικού οργανισμού και ο δικηγόρος Σπύρος Σπύρου είναι οι δύο εθελοντές δύτες οι οποίοι έφεραν στο φως το σημαντικό εύρημα του αρχαίου ναυαγίου.

Και οι δύο περιέγραψαν τον ενθουσιασμό τους κατά την στιγμή της τυχαίας ανεύρεσης του ναυαγίου, μετά την ολοκλήρωση ερευνών σε παραπλήσιο Οθωμανικό ναυάγιο στην περιοχή «Νησιά» στον Πρωταρά, ενώ επεσήμαναν και την σημασία της συμβολής των εθελοντών σε αρχαιολογικές ανακαλύψεις και έρευνες αλλά και την συμμετοχή τους στις ομαδικές έρευνες που διενεργεί το η ερευνητική ομάδα υποβρυχίων ερευνών με τη συμμετοχή και άλλων εθελοντών.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για ναυάγιο πλοίου ρωμαϊκών χρόνων, με φορτίο εμπορικούς αμφορείς, πιθανότατα από τη Συρία και την Κιλικία. Είναι το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση που εντοπίζεται στην Κύπρο και τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να ρίξουν νέο φως στο εύρος και την κλίμακα των εμπορικών σχέσεων του νησιού με τις υπόλοιπες ρωμαϊκές επαρχίες της ανατολικής Μεσογείου.

Η σημασία του ευρήματος είναι μεγάλη για την κυπριακή αρχαιολογία, αφού είναι η πρώτη φορά που διενεργείται υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα με δαπάνη αποκλειστικά του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Αρχαιολόγοι, φοιτητές και εθελοντές του EPENAE βρίσκονται ήδη στον Πρωταρά και εργάζονται  για την τεκμηρίωση και την προστασία της θέσης, υπό τη διεύθυνση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ενάλιας Αρχαιολογίας Δρος Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Δημήτρη Σκαρλάτο και την Συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Ελένη Λοϊζίδου.


Πηγή: FamagustaNews

Δεν υπάρχουν σχόλια