Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το «Σπίτι των Μουσών» στην Τουρκία ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό

Το σπίτι των μουσών, τα χαλάσματα ενός κτιρίου από την ρωμαϊκή και ύστερη ελληνιστική περίοδο στην αρχαία πόλη Ζεύγμα, που βρίσκεται...


Το «Σπίτι των Μουσών» στην Τουρκία ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό

Το σπίτι των μουσών, τα χαλάσματα ενός κτιρίου από την ρωμαϊκή και ύστερη ελληνιστική περίοδο στην αρχαία πόλη Ζεύγμα, που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία, ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες στα τέλη του 2020.

Το σπίτι πήρε το όνομα «σπίτι των μουσών» χάρη στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό – ένα από τα τρία – που ανακαλύφτηκαν εκεί και στο οποίο απεικονίζονται οι μούσες, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται με ελληνικά γράμματα. Το σπίτι και τα ψηφιδωτά χρονολογούνται από το 200 π.Χ. στην Ζεύγμα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία που βρίσκεται στη σημερινή νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στο εντυπωσιακό μωσαϊκό εμφανίζονται και οι 9 μούσες, με την Καλλιόπη στο κέντρο, οι κόρες του Δία που ενέπνεαν την δημιουργικότητα, την έμπνευση και την προκοπή. Το 2018, 12 ακόμη ψηφιδωτά από την πόλη Ζεύγμα, τα οποία είχαν κλαπεί από την περιοχή επαναπατρίστηκαν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Η βυθισμένη πόλη στα νερά του Ευφράτη


Σύμφωνα με πληροφορίες, ως το 2000, η αρχαία πόλη βρισκόταν κατά το 80% βυθισμένη κάτω από την επιφάνεια του νερού, στην λεκάνη απορροής του Ευφράτη ποταμού, ώσπου ένα πρόγραμμα ανασκαφών έφερε στην επιφάνεια αμύθητους ιστορικούς θησαυρούς.


Ο καθηγητής του τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, Κουταλμίς Γκερκέι που ηγείται των ανασκαφών στην περιοχή μίλησε στο πρακτορείο Αναντολού για όσα θα έχουν την τύχη να δουν οι πρώτοι επισκέπτες στο σπίτι των μουσών.

«Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν ένα πολύ καλά διατηρημένο ρωμαίικο σπίτι» λέει και προσθέτει πως το οίκημα περιλαμβάνει διακοσμητικά τοίχων με αναπαραστάσεις και γεωμετρικά σχέδια που αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά εκείνης της περιόδου.


Πηγή: iefimerida


Δεν υπάρχουν σχόλια