HIDE_BLOG
Gradient_Skin

Τελευταια Νεα:

latest

Χαλκιδική: Η «μαφία του χαλκού» έκλεψε την μπρούτζινη αναπαράσταση της Μάχης των Βασιλικών του 1821

Στο στόχαστρο της αποκαλούμενης «μαφίας του χαλκού», των συμμοριών δηλαδή που κλέβουν μέταλλα και τα πωλούν σε μάντρες ή στην «μαύ...Χαλκιδική: Η «μαφία του χαλκού» έκλεψε την μπρούτζινη αναπαράσταση της Μάχης των Βασιλικών του 1821

Στο στόχαστρο της αποκαλούμενης «μαφίας του χαλκού», των συμμοριών δηλαδή που κλέβουν μέταλλα και τα πωλούν σε μάντρες ή στην «μαύρη» αγορά, φαίνεται ότι μπήκε τα προηγούμενα 24ωρα το μνημείο του καπετάν Χάψα και των πεσόντων της Μάχης των Βασιλικών του 1821.

Άγνωστοι αφαίρεσαν την μήκους οκτώ μέτρων μπρούτζινη αναπαράσταση της περιώνυμης μάχης, αφήνοντας μόνο την μαρμάρινη πλάκα.  Ο βανδαλισμός του μνημείου έγινε αντιληπτός τη Δευτέρα 26 Αυγούστου και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Χαλκιδική: Η «μαφία του χαλκού» έκλεψε την μπρούτζινη αναπαράσταση της Μάχης των Βασιλικών του 1821
Το μνημείο του καπετάν Χαψά πριν την κλοπή
(Φωτογραφία: halkidikinews.gr
 )

Χαλκιδική: Η «μαφία του χαλκού» έκλεψε την μπρούτζινη αναπαράσταση της Μάχης των Βασιλικών του 1821
Το μνημείο του καπετάν Χαψά μετά την κλοπή (Φωτογραφία: halkidikinews.gr )
Πρόκειται για μνημείο που βρίσκεται κοντά στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας, ανάμεσα σε Γαλάτιστα και Βασιλικά, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, που στήθηκε το 1998 με φροντίδα και δαπάνη του Παγχαλκιδικιού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και μαζί με την ιστορική βυζαντινή Μονή αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Ο βανδαλισμός έγινε αντιληπτός την περασμένη Δευτέρα και καταγγέλθηκε την επόμενη μέρα στην Αστυνομία οπότε ξεκίνησε έρευνα για τους δράστες από την Ασφάλεια Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Στο πεδίο της μάχης, στις 10 Ιουνίου 1821, έξω από τα Βασιλικά στους πρόποδες του βουνού Βούζιαρη, στην τοποθεσία που λέγεται “Του Τσελέπη η Πέτρα” και ύστερα από σφοδρή μάχη σκοτώθηκαν και οι 64 αγωνιστές μέχρις ενός. Σήμερα το σημείο αυτό ονομάζεται “Κομμένοι” ή “Συκιωτούδια” και έχει κατασκευαστεί από το 1997 μνημείο της θυσίας.

Το μνημείο της θυσίας του Κατετάν Χάψα και των παληκαριών του

Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Τσάρας. Πάνω στο τοιχίο, υπήρχε ανάγλυφη ορειχάλκινη αναπαράσταση της πολύνκερης μάχης, στεφανωμένη από τη Δόξα, έργο περίτεχνο και μοναδικό, όχι μόνο για το μέγεθός της (8,50x1,20) αλλά και κυρίως για το πλήθος και την εκφραστικότητα των εικονιζόμενων μορφών και την παραστατικότητα της όλης σύνθεσης.

Χαλκιδική: Η «μαφία του χαλκού» έκλεψε την μπρούτζινη αναπαράσταση της Μάχης των Βασιλικών του 1821

Χαλκιδική: Η «μαφία του χαλκού» έκλεψε την μπρούτζινη αναπαράσταση της Μάχης των Βασιλικών του 1821

Σύμφωνα με το Halkidikinews.gr, με πρωτοβουλία και φροντίδα του Πανχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης "Ο Αριστοτέλης", την ομόθυμη συνδρομή των απανταχού Χαλκιδικιωτών και τη χορηγία του τότε υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρήστου Πάχτα, στήθηκε το περικαλλές μνημείο του Καπετάν Χάψα και των παλικαριών του στον τόπο της θυσίας τους "εις μνήμην αϊδιον" των ιδίων και ως δείγμα ελάχιστου φόρου τιμής από τους επιγόνους τους για τη μεγάλη τους θυσία.

Εξάλλου το μνημείο συγκαταλέγεται στα αξιοθέατα της Χαλκιδικής, ίσως το σπουδαιότερο και επιβλητικότερο που, σε συνδυασμό με την υπερκείμενη ιστορική Μονή της Αγίας Αναστασίας, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Αντιδράσεις

Ο αντιπρόεδρος του Πανχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Οικονόμου, μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός που προκαλεί το κοινό αίσθημα των Χαλκιδικιωτών. "Δεν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψουμε, μόνο ντροπή. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το γεγονός και ζητούμε την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη" ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ενημερώθηκε από μέλη του Πανχαλκιδικού Συλλόγου για τους βανδαλισμούς στο μνημείο. "Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τον αποτροπιασμό μας για τους βανδαλισμούς. Θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποκατάσταση των ζημιών του μνημείου" ανέφερε στο halkidikinews.gr o κ. Ντέμπλας.

"Τα "Συκιωτάκια" θέλουν δικαίωση. Πρέπει να βρεθούν αυτοί που λεηλάτησαν το μνημείο και να τιμωρηθούν" ανέφερε η δημοτική σύμβουλος Σιθωνίας, Μαρία Λαθούρη.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος, ενημερώθηκε για την κλοπή της ορειχάλκινης αναπαράστασης και ενθυμούμενος την κλοπή των ιερών λειψάνων της αγίας Αναστασίας, τον Απρίλιο του 2012, επισήμανε, μιλώντας στο orthodoxia.online.gr, την ελλειπή αστυνόμευση της Ιεράς Μονής και των οικισμών της, οι οποίοι βρίσκονται στους πρόποδές της. "Οι συνεχείς κλοπές εις βάρος των έργων που τελούνται στα όρια του κτήματος της Μονής, αλλά και στις περιουσίες των μονίμων κατοίκων των οικισμών της, χρήζουν άμεσα λήψης μέτρων"σχολίασε ο κ. Απόστολος.

Σταμάτιος Κάψας

Ο Σταμάτιος (Στάμος) Κάψας ή καπετάν Χάψας (Κρυοπηγή Χαλκιδικής ; - Βασιλικά Θεσσαλονίκης 1821) ήταν οπλαρχηγός της Ελληνικής επανάστασης του 1821 από τη Χαλκιδική.

Γεννήθηκε στα Παζαράκια (Κρυοπηγή) Χαλκιδικής στα τέλη του 18ου αιώνα. Μετοίκησε σε νεαρή ηλικία στη Συκιά Χαλκιδικής προς αναζήτηση εργασίας. Σύντομα ήρθε σε ρήξη με τους τοπικούς Τούρκους άρχοντες και ξεκίνησε κλέφτικη δράση. Καταξιώθηκε έτσι στα χωριά της Σιθωνίας, στο Χολομώντα και στα "Χασικοχώρια" (περιοχή Πολυγύρου). Κατά το ξέσπασμα της επανάστασης, ήταν σερδάρης (χωροφύλακας) της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, στις Καρυές.

Περισσότερα για την Μάχη των Βασιλικών διαβάστε εδώ κι εδώ.

Πηγή: iefimerida, Voria, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και halkidikinews.gr

1 σχόλιο

Latest Updates

Ολες οι αναρτησεις