Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Με το βλέμμα ξανά στο Άργος

Το εσωτερικό προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, το οποίο είναι κλειστό επί σειράν ετών. Επιτέλους, προκηρύχθηκε διαγωνισμός. ...

Με το βλέμμα ξανά στο Άργος
Το εσωτερικό προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, το οποίο είναι κλειστό επί σειράν ετών. Επιτέλους, προκηρύχθηκε διαγωνισμός.
Η ιστορική πόλη του Άργους επανακάμπτει στη θετική ειδησεογραφία με τα νέα της προοπτικής επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της. 

Είναι είδηση σπουδαία και πολυσήμαντη, καθώς το μουσείο παραμένει κλειστό επί σειράν ετών. Στην καρδιά της πόλης, έμπροσθεν του χώρου του παζαριού και σε γειτνίαση με το συγκρότημα των καποδιστριακών Στρατώνων, όπου στεγάζεται και το θαυμάσιο Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργους δημοπρατείται από το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι έργο ύψους 4,8 εκατ. ευρώ και εξαγγέλθηκε πρόσφατα από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, Γιώργο Διδασκάλου παρουσία του δημάρχου Αργους - Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους αποτελείται από δύο κτίρια, τα οποία συνενωμένα συνθέτουν το συγκρότημα. Ο παλαιότερος πυρήνας είναι η ιστορική οικία του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη, κτίριο του 1830 (μετασκευασμένο το 1956-57), και η νεότερη πτέρυγα είναι κτίριο που χτίστηκε με έξοδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής (που έχει βαθιά σχέση με την πόλη) και εγκαινιάστηκε το 1961. Εκτοτε και ώς το 2014 ήταν ένας χώρος γνώριμος για τους επισκέπτες της πόλης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο έκλεισε προ ετών για να εκσυγχρονιστεί αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Και ήταν πράγματι ενέργεια ακατανόητη και πολιτικά ασυγχώρητη, πώς, δηλαδή, μια πόλη με το ιστορικό εκτόπισμα του Αργους έμεινε χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο τόσα χρόνια. Οπως εξαγγέλθηκε από τον γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, Γιώργο Διδασκάλου (ο οποίος είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως πολιτικός μηχανικός και στον Δήμο Αργους), η εξαγγελία για την επανέκθεση και επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι μέρος μιας συνολικότερης προσέγγισης στα ιστορικά μνημεία της Αργολίδας. Είναι, όμως, το βασικότερο και πλέον επείγον έργο (αναγγέλθηκε επίσης η προστασία τμήματος των τειχών στην Αρβανιτιά, στους βράχους της Ακροναυπλίας, με μελέτη ύψους 150.000 ευρώ).

Με το βλέμμα ξανά στο Άργος
Η πρόσοψη της νεότερης πτέρυγας του 1960
Το Άργος χρειάζεται πολλά έργα για να αναδείξει την ιστορική ταυτότητά του στη διαχρονία της. Επί χρόνια η ιστορική πορεία της πόλης αναδεικνύεται από μονάδες και μεμονωμένους φορείς (εξαιρετική είναι η συμβολή της Αργολικής Βιβλιοθήκης) αλλά η πόλη παραμένει με ελλείμματα και χάσματα. Οι διαδρομές προς το Αρχαίο Θέατρο θέλουν φροντίδα και πολλά ιστορικά κτίρια είτε καταρρέουν είτε είναι παραμελημένα.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος, στη διάρκεια της εξαγγελίας για το Αρχαιολογικό Μουσείο, ανέφερε στον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, τις περιπτώσεις δύο κορυφαίων ιστορικών κτιρίων του Άργους, τα οποία ερειπώνουν. Την οικία του αγωνιστή Τσώκρη και την οικία Σπυρίδωνος Τρικούπη (πατέρα του Χαριλάου), κτίρια της περιόδου 1829-30, εξόχως σημαντικά και αισθητικά στην υψηλότατη βαθμίδα. Η οικία Τρικούπη, στην οδό Δαναού έναντι του Μπουσουλοπούλειου Γυμνασίου, διαλύεται επί δεκαετίες. Παλαιότερα ιδιοκτησία της Αγροτικής Τραπέζης, ανήκει πλέον στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο γεν. γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου, γνώστης του ιστορικού υποβάθρου της πόλης, δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά τις περιπτώσεις αυτές. Η οικία Τσώκρη ανήκει στον δήμο. Όπως είπε ο δήμαρχος, υπάρχει η επιθυμία δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου σε αυτό το ξεχωριστό σπίτι (σώζεται και η στολή του Δημητρίου Τσώκρη, η οποία φυλάσσεται στο παλαιό δημαρχείο έναντι του Αγίου Πέτρου).

Τα έργα που εξαγγέλθηκαν στην Αργολίδα από το ΥΠΠΟΑ (σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου) περιλαμβάνουν και παρεμβάσεις στον προαύλιο χώρο του Καποδιστριακών Στρατώνων, που είχαν απειληθεί με κατεδάφιση στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Εκεί κοντά, είναι και η νεοκλασική Αγορά του Άργους, κτίσμα του 1889, το οποίο λειτουργικά παραμένει ασύνδετο με την πόλη. 


Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια