Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η πρώτη βυζαντινή μονή ανακαλύφθηκε στην Ισπανία

Ο Αυτοκράτορας Ιουστιανιανός από το ψηφοδωτό της Ραβέννα Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Αλικάντε στην Ισπανία εντόπισαν την ...


Η πρώτη βυζαντινή μονή ανακαλύφθηκε στην Ισπανία
Ο Αυτοκράτορας Ιουστιανιανός από το ψηφοδωτό της Ραβέννα

Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Αλικάντε στην Ισπανία εντόπισαν την πρώτη βυζαντινή μονή που έχει βρεθεί ποτέ στην Ιβηρική χερσόνησο.

Αρχικά, βρέθηκαν διάφορα στρογγυλά μεταλλικά αντικείμενα στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Elda του Αλικάντε. Η ακριβής ταυτοποίηση αυτών των αντικειμένων είχε αποδειχθεί ένα μυστήριο από τον 19ο αιώνα.

Τον 6ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανάγκασε τους κατοίκους κάθε πόλης της αυτοκρατορίας να φυλάξουν μια ποσότητα των νέων νομισμάτων που είχαν κοπεί από εκείνον στις κύριες εκκλησίες τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι έμποροι μπορούσαν να αποδείξουν ότι τα νομίσματα που χρησιμοποίησαν στις οικονομικές συναλλαγές τους αντιστοιχούσαν στα επίσημα χρήματα που είχε "κόψει" ο αυτοκράτορας.

Οι εκκλησίες χρησιμοποιούνταν συνήθως ως εγγυητές ότι οι αγοραστές πολύτιμων μετάλλων δεν εξαπατούνταν και ότι τα νομίσματα γενικής χρήσης είχαν την πραγματική αξία που επρόκειτο να έχουν. Εάν οι συναλλαγές ήταν παράνομες, τα φορολογικά έσοδα ήταν χαμηλότερα - κάτι που ο αυτοκράτορας παρακολουθούσε στενά.

Η πρώτη βυζαντινή μονή ανακαλύφθηκε στην Ισπανία
Τα κατάλοιπα του μοναστηριού στην περιοχή Elda
«Αυτό προφανώς δείχνει πως το μοναστήρι του El Monastil λειτουργούσε ως βυζαντινό διοικητικό και φορολογικό αρχηγείο με εντολή του αυτοκράτορα» εξηγεί ο Antonio Manuel Poveda, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Elda.

Η επίπονη έρευνα στο Elda διήρκεσε σχεδόν 25 χρόνια λόγω των δυσκολιών εντοπισμού των αρχιτεκτονικών καταλοίπων. Πολλές διαφορετικές ενδείξεις είχαν βρεθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά τίποτα δεν αποδείχθηκε οριστικό.

Αλλά τώρα, τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών έχουν αποδείξει ότι αυτό που εξαρχής θεωρήθηκε ρωμαϊκός χώρος ή χώρος Βησιγότθων στο ψηλότερο τμήμα ενός λόφου στα περίχωρα του Elda ήταν στην πραγματικότητα μια βυζαντινή βασιλική, η πρώτη που χτίστηκε ποτέ στην Ισπανία - και λειτουργούσε ως σημαντικό κέντρο για τη δημοσιονομική διαχείριση της εποχής.

Η πρώτη βυζαντινή μονή ανακαλύφθηκε στην Ισπανία
Βυζαντινά νομίσματα που βρέθηκαν στην περιοχή
Ο πρώτος που επισήμανε την παρουσία πιθανών καταλοίπων στο μοναστήρι ήταν ο τοπικός δημοτικός αρχειογράφος Lamberto Amat το 1873, αν και δεν μπορούσε να επαληθεύσει την ακριβή ημερομηνία κατασκευής του.

Εντούτοις, πριν από 50 χρόνια, ο οργανισμός El Centro Excursionista Eldense ανακάλυψε μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών υλικών, αλλά δεν κατάφερε να τα προσδιορίσει με σαφήνεια και να τα εντάξει σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, που ο αρχαιολόγος Enrique Llobregat μπορούσε να επιβεβαιώσει την «ύπαρξη χριστιανικού μοναστηριού» στην κορυφή. Αναφέρει ότι είχε ανακαλύψει μερικά τμήματα μαρμάρων ελληνικού αρχιτεκτονικού ύφους.

Η πρώτη βυζαντινή μονή ανακαλύφθηκε στην Ισπανία
Δύο από τους σκελετούς που βρέθηκαν σε τάφους της περιοχής
Τώρα, εκτός από το σύνολο των νομισμάτων με επιγραφές στην ελληνική γλώσσα, στις τελευταίες ανασκαφές, υπό την καθοδήγηση του Antonio Manuel Poveda, βρέθηκε μια μεγάλη οκταγωνική βάση, η οποία είναι χαρακτηριστική της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και μοναδική μέχρι σήμερα σε όλη τη χερσόνησο.

Επιπλέον, βρέθηκε ένα πυξίδικο ή κυλινδρικό κουτί από ελεφαντόδοντο, διακοσμημένο με σκηνή από άθλο του Ηρακλή που τον απεικονίζει να ακινητοποιεί το ελάφι της Κερύνειας. Οι πυξίδες ήταν κοινής χρήσης αντικείμενα σε όλο τον ελληνικό κόσμο και συχνά περιείχαν μικρά αντικείμενα. Η ύπαρξη πυξίδας φαίνεται να είναι ενδεικτικό της προσπάθειας των Βυζαντινών να συγχωνεύσουν την ελληνική καταγωγή τους με το δυτικό χριστιανισμό.

Η εκκλησία καταλάμβανε μια έκταση περίπου 84 τετραγωνικών μέτρων σε αυτό το λόφο που αποτέλεσε θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Διάφορα μεταλλικά αντικείμενα από τις λειτουργικές τελετές βυζαντινής εποχής έχουν βρεθεί και αναγνωριστεί, συμπεριλαμβανομένου ενός μικροσκοπικού μαχαιριού (lancia), που χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του ιερού ψωμιού πριν από την Θεία Κοινωνία, καθώς και ένα κουταλάκι του γλυκού (cochlear), το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμεραα σε όλες τις τελετές της ορθόδοξης εκκλησίας.

Η πρώτη βυζαντινή μονή ανακαλύφθηκε στην Ισπανία
Βάση βυζαντινού κίονα που βρέθηκε στον χώρο του μοναστηριού
Ο Poveda ισχυρίζεται ότι «Αυτά τα αντικείμενα αποτελούν τη μοναδική ομάδα αντικειμένων που ανήκει σε βυζαντινό χριστιανικό τελετουργικό στην Ισπανία. Επιπλέον, έχουν βρεθεί και τεκμηριωθεί βορειοαφρικανικά, ανατολίτικα και τοπικά κεραμικά υλικά, που χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα».

Ο αρχαιολόγος πρόσθεσε ότι το 1991, όταν κατασκευάστηκε ο αυτοκινητόδρομος Α-31 στην ίδια περιοχή, ανακαλύφθηκαν συνολικά δέκα τάφοι με 16 σώματα κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής. Τέσσερεις από τους ανθρώπους φορούσαν δαχτυλίδια χαραγμένα με το ελληνικό γράμμα Σ, και ένας από αυτούς έφερε και έναν ελληνικό σταυρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια