Ένα ανθρωπόμορφο ειδώλιο βρέθηκε σε μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου: στο Catalhoyuk της Τουρκίας. Πρόκειται για το πρώτο ...
Ένα ανθρωπόμορφο ειδώλιο βρέθηκε σε μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου: στο Catalhoyuk της Τουρκίας. Πρόκειται για το πρώτο γνωστό οστέινο αντικείμενο που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος. Το εύρημα είναι περίπου 8.000 ετών.
Η ανακάλυψη έγινε σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά κέντρα των πρώτων αγροτών και ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου: στο Catalhoyuk, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του ανατολικού οροπεδίου της κεντρικής Τουρκίας. Το Catalhoyuk κατοικήθηκε συνεχώς για πάνω από χίλια χρόνια μεταξύ του 7100 και του 6000 π.Χ., δηλαδή στη νεολιθική εποχή. Το ειδώλιο βρέθηκε κατά την ανασκαφική περίοδο του 2016. Τα συμπεράσματα των ειδικών αναλύσεων του παρουσιάζονται στο επιστημονικό περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences.
Τα πιο γνωστά αντικείμενα από αυτό το μέρος είναι πήλινα γυναικεία ειδώλια, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν μητέρες θεές λόγω της στάσης τους και των εκτεθειμένων στηθών τους. Σήμερα, ερμηνεύονται συνήθως ως απεικονίσεις ηλικιωμένων ή ως αντικείμενα που σχετίζονται με τη λατρεία των προγόνων. Τώρα οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός οστέινου ανθρωπόμορφου ειδωλίου, φέρει δηλαδή ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
«Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό εύρημα με μια πολύ απλοποιημένη, αλλά σαφή απεικόνιση ανθρώπινων χαρακτηριστικών όπως η μορφή των οφθαλμών. Το ειδώλιο είναι κατασκευασμένο από οστά, και συγκεκριμένα από δάκτυλο όνου (γαϊδάρου)», δήλωσε η καθηγήτρια Kamilla Pawlowska, αρχαιολόγος και παλαιοντολόγος από το τμήμα Παλαιοπεριβαλλοντικής Έρευνας του Ινστιτούτου Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz στο Poznan.
Το ειδώλιο έχει ύψος περίπου 6 εκατοστά. Φέρει ορατές τομές κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με οφθαλμούς. Ένας παρόμοιος τρόπος παρουσίασης ανθρώπινων χαρακτηριστικών είναι γνωστός από αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής από την ίδια χρονολογική περίοδο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Kamilla Pawlowska. Επιπλέον, προσθέτει ότι η πλειοψηφία των όμοιων αντικειμένων χρονολογούνται λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στην Χαλκολιθική περίοδο (4300-3300 π.Χ.). Είναι επίσης φτιαγμένα από οστά, κυρίως όνου και αλόγου.
Μέχρι τώρα, κατά τη διάρκεια της έρευνας στο Catalhoyuk οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν οστέινες φάλαγγες όνων και αλόγων, συχνά σε πολύ καλή κατάσταση. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, υπήρχαν ίχνη επεξεργασίας σε αυτά, αλλά ποτέ σε μορφή που να θυμίζει ανθρώπινα ανατομικά χαρακτηριστικά, τονίζει η καθηγήτρια Kamilla Pawlowska.
Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπήρχαν πολλοί όνοι σε αυτή την προϊστορική πόλη, ειδικά προς το τέλος της λειτουργίας της. Τα πρόβατα και οι κατσίκες ήταν πιο συνηθισμένα, καθώς το κρέας, ο μυελός και το λίπος ήταν σημαντικά στοιχεία της διατροφής των κατοίκων της.
Το ειδώλιο ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφικές εργασίες διεθνούς ομάδας υπό την επίβλεψη του Δρ. Marek Z. Baranski από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Gdansk.
Η καθηγήτρια Kamilla Pawlowska το βρήκε κατά την διάρκεια εργαστηριακών αναλύσεων των ευρημάτων. Ήταν γνωστό ότι το ανθρωπόμορφο ειδώλιο ήταν μέσα σε ένα από τα πήλινα αγγεία ενός δωματίου όπου αποθήκευαν φαγητό. Το συγκεκριμένο αγγείο κατασκευάστηκε το 6500-6300 π.Χ. περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια