Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ακρόπολη: Οκτώ σημαντικά έργα αναβαθμίζουν τον αρχαιολογικό χώρο

Από την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα ως τον φωτισμό του ιερού βράχου και την αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου, τα νέα έργα προχωρ...

Ακρόπολη: Οκτώ σημαντικά έργα αναβαθμίζουν τον αρχαιολογικό χώρο

Από την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα ως τον φωτισμό του ιερού βράχου και την αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου, τα νέα έργα προχωρούν ταυτόχρονα με στόχο ένα καλύτερο περιβάλλον για τον επισκέπτη.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, του προέδρου του ΤΑΠΑ, Παναγιώτη Νταή, και των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, αξιολογήθηκε η πορεία των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα, στο θέμα της εγκατάστασης του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς, το έργο της αντικατάστασης του γηρασμένου και ακατάλληλου αναβατορίου με τον νέας τεχνολογίας ανελκυστήρα, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης στο τμήμα της υπεργολαβίας, που αφορά στην αντιστήριξη του τείχους, λόγω των καθυστερήσεων στην προμήθεια υλικών που σημειώνονται στη διεθνή αγορά εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης του κοροναϊού.

Παράλληλα με την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα, δρομολογείται και το έργο της διαμόρφωσης διαδρομών πρόσβασης ΑμεΑ επί του Βράχου. Έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη και προχωρεί η οριστική μελέτη, προκειμένου ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου των διαδρομών να συμπέσει με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου του ανελκυστήρα.

Ως προς την αναβάθμιση του φωτισμού, η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και εισάγεται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στις 17 Μαρτίου, για την κατά νόμο γνωμοδότηση. Η αναβάθμιση του φωτισμού, που εξ αρχής αφορούσε στον Ιερό Βράχο και στα επικείμενα μνημεία, επεκτείνεται στις κλιτύες και τα μνημεία τους, καθώς και στα φυλάκια και στα εκδοτήρια εισιτηρίων.

Ακρόπολη: Οκτώ σημαντικά έργα αναβαθμίζουν τον αρχαιολογικό χώρο
Προβολείς στον ιερό βράχο τοποθετημένοι σε εμφανή σημεία
 καταστρέφοντας την εικόνα των μνημείων
Σε δεύτερη φάση, η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο, το έργο του φωτισμού θα καλύψει τον λόφο του Φιλοπάππου και το ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά. Εκτιμάται ότι η μελέτη βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα του φωτισμού της Ακρόπολης, καθώς ο τεχνητός φωτισμός θα προσαρμόζεται απολύτως με αυτοποιημένο σύστημα στην ένταση του φυσικού φωτός. Επίσης, εξασφαλίζει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος κατά 40%, ενώ πολύ σημαντική είναι η κατά 60% μείωση του αριθμού των φωτιστικών σωμάτων, που σήμερα είναι πολύ πυκνά και δημιουργούν πρόβλημα στην αισθητική του χώρου. Εκτιμάται, επίσης, ότι η ποιότητα του φωτισμού των σωμάτων LED, που θα χρησιμοποιηθούν, δεν αλλοιώνεται για τα επόμενα 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, σε αντίθεση με τα υπάρχοντα σώματα, τα οποία παρουσιάζουν υποβάθμιση του φωτισμού έπειτα από τρία χρόνια λειτουργίας. Το έργο του φωτισμού προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω έργα υλοποιούνται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Σχετικά με τον εξορθολογισμό των ηλεκτρικών υποδομών, ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ηλεκτρικών πινάκων και των ανενεργών, στην πλειονότητά τους, καλωδίων, που βρίσκονται σε ποικίλες θέσεις στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτή την περίοδο γίνεται έλεγχος για το ποιοι και πόσοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη νέα εγκατάσταση του φωτισμού. Επανεξετάστηκε, ακόμη, η οριστική θέση για την τοποθέτηση ηλεκτρικής γεννήτριας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το θέμα θα εισαχθεί την προσεχή Τρίτη 17 Μαρτίου στο ΚΑΣ.

Ολοκληρώθηκε, επίσης, η αντικεραυνική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ώστε να είναι συμβατή με τα ισχύοντα πρότυπα. Παράλληλα, και με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα επόμενα χρόνια προετοιμάζεται μελέτη αναβάθμισης της, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε πολύ μεγαλύτερης έντασης καιρικά φαινόμενα. Η μελέτη αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020.

Για την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου συντάσσεται ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλείας του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ). Το σχέδιο περιλαμβάνει μελέτη τρωτότητας και επικινδυνότητας για τον Ιερό Βράχο, τον Άρειο Πάγο, τους δυτικούς λόφους, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Αρχαία Αγορά. Η μελέτη ολοκληρώνεται σε διάστημα δύο μηνών και η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων θα ξεκινήσει αμέσως. 

Για το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης δρομολογείται για τον Απρίλιο ο διεθνής διαγωνισμός για την οικοδομική αποκατάσταση του κτηρίου αφού εξασφαλίστηκαν επί πλέον πιστώσεις, περισσότερες από 1 εκατομμύριο ευρώ, από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς το έργο, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, όταν ενάχθηκε το 2018, ήταν υποκοστολογημένο. Το παλαιό Μουσείο θα επαναλειτουργήσει με νέες χρήσεις με σαφή προσανατολισμό την όσο το δυνατόν διαδραστική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, ζητήματα αρμοδιότητας του ΤΑΠΑ, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αυτοψία, την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των εκδοτηρίων των εισιτηρίων. Άμεσα προβλέπεται η αναδιοργάνωση των πωλητηρίων με αντικείμενα παραγωγής του ΤΑΠΑ, αλλά και αντικείμενα σύγχρονων δημιουργών εμπνευσμένα από τα ευρήματα της Ακρόπολης.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια