Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θησαυρός του 18ου αιώνα βρέθηκε κάτω από δάπεδο εκκλησίας στη Σλοβακία

Νομίσματα του 18ου αιώνα αποθηκευμένα μέσα σε κεραμικό αγγείο Κατά την απομάκρυνση του δαπέδου της εκκλησίας στο Obišovce κοντά στο Ko...

Θησαυρός του 18ου αιώνα βρέθηκε κάτω από δάπεδο εκκλησίας στη Σλοβακία
Νομίσματα του 18ου αιώνα αποθηκευμένα μέσα σε κεραμικό αγγείο
Κατά την απομάκρυνση του δαπέδου της εκκλησίας στο Obišovce κοντά στο Košice της Σλοβακίας αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια μιας παλιάς εκκλησίας. 

Μετά από αυτή την ανακάλυψη, η αρχαιολογική εταιρεία Triglav διεξήγαγε ανασκαφική έρευνα που έλαβε χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με Περιφερειακό Συμβούλιο Μνημείων του Košice.



Κατά τη διάρκεια αυτής της ανασκαφικής περιόδου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μοναδικό θησαυρό νομισμάτων, φυλασσόμενο σε κεραμικό αγγείο που ήταν σφραγισμένο με μια μικρή λίθινη πλάκα, κάτω από το αρχικό λίθινο δάπεδο κοντά στη δυτική είσοδο της εκκλησίας.

Θησαυρός του 18ου αιώνα βρέθηκε κάτω από δάπεδο εκκλησίας στη Σλοβακία
Τα θεμέλια της εκκλησίας  που χρονολογείται στην Αναγέννηση κάτω από το πάτωμα της εκκλησίας του Obišovce
Ο θησαυρός αποτελείται από περισσότερα από 500 νομίσματα. Τα ασημένια νομίσματα ήταν τυλιγμένα ξεχωριστά, πιθανότατα από λινό ύφασμα. Τα νομίσματα χρονολογούν το σύνολο του θησαυρού στο 1702 ή και νωρίτερα.

Τα νομίσματα κόπηκαν στις περιοχές Košice, Smolník και Banská Štiavnica, απόδειξη ότι οι πιστοί ταξίδευαν από αυτές τις περιοχές και πιθανόν τα άφησαν ως φιλανθρωπικά δώρα. Υπήρχαν ακόμη και πολωνικά νομίσματα ανάμεσα στον θησαυρό.

Οι συντηρητές θεωρούν πιθανό ο ιερέας από την τοπική εκκλησία και ενορία να συγκεντρώσε τα νομίσματα και να τα έκρυψε κάτω από το δάπεδο σε περιόδους αναταραχής. Είναι πιθανό ότι όταν έφυγε, παρέλειψε να το αναφέρει σε κάποιον, με αποτέλεσμα ο θησαυρός να παραμείνει θαμμένος κάτω από το πάτωμα και να ξεχαστεί.

Θησαυρός του 18ου αιώνα βρέθηκε κάτω από δάπεδο εκκλησίας στη Σλοβακία
To κεραμικό αγγείο με την πέτρα που σφράγιζε τον θησαυρό
Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μετά από την εξέγερση του Thokoly, μεταξύ του 1685 και του 1687, ένας καθολικός ιερέας επέστρεψε στην ενορία του Kysak. Το Obišovce εκείνη την εποχή ανήκε σε αυτή την ενορία. Ο ιερέας ήταν Πολωνός και τυφλός στον ένα οφθαλμό, ενώ κατά τη δεκαετία του 1690 τυφλώθηκε εντελώς. Η εκκλησία ήταν υπό τη διοίκηση της καθολικής εκκλησίας μέχρι το 1705, όταν οι αντάρτες τη λεηλατούσαν και έμεινε ερειπωμένη για τρία χρόνια. Ο Πολωνός ιερέας αποβλήθηκε και επέστρεψε στην Πολωνία.

Η παλιά εκκλησία ιδρύθηκε την εποχή της Αναγέννησης και απογυμνώθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, προκειμένου να αντικατασταθεί από την σημερινή εκκλησία.




Δεν υπάρχουν σχόλια