Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεταλλευτική εταιρεία ζήτησε «συγγνώμη» που ανατίναξε ιερό τόπο ιθαγενών ηλικίας 46.000 ετών

Η μεταλλευτική εταιρεία Rio Tinto περιορίστηκε σε μία απλή συγγνώμη αφού ανατίναξε ιερό τόπο των Αβορίγινων στην Πιλμπάρα της Αυστραλί...


Η μεταλλευτική εταιρεία Rio Tinto περιορίστηκε σε μία απλή συγγνώμη αφού ανατίναξε ιερό τόπο των Αβορίγινων στην Πιλμπάρα της Αυστραλίας, ηλικίας 46.000 ετών.     

Ο κολοσσός εξορύξεων κονιορτοποίησε τον χώρο υψηλού ενδιαφέροντος, κατά την επιχείρηση επέκτασης ενός ορυχείου σιδηρομεταλλευμάτων με χρήση δυναμίτη.   



Στον ιερό χώρο των ιθαγενών στο Juukan Gorge, της Δυτικής Αυστραλίας, είχαν εντοπιστεί δύο συστήματα σπηλαίων με ευρήματα και τεχνουργήματα που πιστοποιούσαν συνεχή ανθρώπινη παρουσία δεκάδων χιλιάδων ετών. Ακονισμένες πέτρες, ένα οστό που είχε μετατραπεί από κάποιον πρωτόγονο κυνηγό σε εργαλείο και πλεγμένα μαλλιά ηλικίας 4.000 ετών ήταν μερικά από τα περίπου 7.000 πολύτιμα ευρήματα που είχαν βρεθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το 7 News.    

Η ισοπέδωση προχώρησε κανονικά και απροειδοποίητα στις 24 Μαΐου, παρά την 7ετή διαμάχη με τις κοινότητες Puutu Kunti Kurrama και Pinikura που αγωνίζονταν για τη διαφύλαξη του σημείου.




«Σεβόμαστε τους Puutu Kunti Kurrama και Pinikura (PKKP)», έγραψε ο CEO της εταιρείας, Κρις Σάλσμπερι την Κυριακή. «Λυπόμαστε για την δυσφορία που προκαλέσαμε. Η σχέση μας με τους PKKP έχει μεγάλη σημασία για εμάς, έχοντας δουλέψει τόσα χρόνια μαζί [...] Με κατεπείγουσα διαδικασία επανεξετάζουμε τα πλάνα για όλες τις άλλες περιοχές δραστηριότητας στο Juukan Gorge».   

Ο εκπρόσωπος των PKKP Μπουρσέλ Χάγιες δήλωσε πως η Rio Tinto ήταν ενήμερη για την σημασία του χώρου από τον περσινό Οκτώβριο. Τον Μάρτιο μάλιστα οι ντόπιοι ξεκίνησαν δεύτερο κύκλο διαβουλεύσεων ενώ η Rio Tinto φρόντισε να μην αποκαλύψει τα σχέδιά της για το σημείο, αλλά οι πληροφορίες για τα επικείμενα πλάνα της διέρρευσαν τελικά στις 15 Μαΐου. Μέχρι την τελευταία στιγμή, όλοι πίστευαν πως θα υποχωρήσει.    

Ο υπουργός για τις σχέσεις της Ομοσπονδίας με τους Ιθαγενείς, Κεν Γουάιατ, δήλωσε πως η καταστροφή έπρεπε να έχει αποφευχθεί, επισημαίνοντας πως και ο ίδιος είχε μιλήσει στους ιδιοκτήτες της γης. «Είναι ύψιστης σημασίας να μην συμβεί κάτι τέτοιο ξανά», πρόσθεσε ο Γουάιατ. «Η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας πρέπει να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία θα προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά των ιθαγενών».


Ο πρώην πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ, ο πρώτος ηγέτης της χώρας που είχε ζητήσει θεσμικά συγγνώμη για την αρπαγή παιδιών Αβορίγινων από λευκούς Αυστραλούς τον περασμένο αιώνα, σχολίασε ότι η εταιρική άγνοια της Rio Tinto «κατέκλεψε όλους τους Αυστραλούς» με το να διαλύσει την περιοχή.    

«Τα καταφύγια στο Juukan Gorge είναι εννιά φορές αρχαιότερα από το Στόουνχετζ, 23 φορές πιο παλιά από το Κολοσσαίο και 75 πιο παλιά από το Μάτσου Πίτσου», σημείωσε.    



Η εταιρεία Rio Tinto είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες στον κόσμο και δραστηριοποιείται έντονα στην Αυστραλία. Από τα ορυχεία αυτά προέρχεται το 50% των εσόδων της. 

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια