Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα μουσεία έτοιμα για νέα αρχή

Μετά τους αρχαιολογικούς χώρους, από χθες είναι ανοικτά και τα μουσεία της χώρας, περιμένοντας το ελληνικό και το διεθνές κοινό. Η επανέν...

Τα μουσεία έτοιμα για νέα αρχή
Μετά τους αρχαιολογικούς χώρους, από χθες είναι ανοικτά και τα μουσεία της χώρας, περιμένοντας το ελληνικό και το διεθνές κοινό. Η επανέναρξη της λειτουργίας γίνεται με σχολαστική τήρηση των πρωτοκόλλων προστασίας, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εργαζομένους (φωτ. INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ).
Το πρώτο εισιτήριο στο Μουσείο της Ακρόπολης αγόρασε μία Αμερικανίδα επισκέπτρια με καταγωγή από την Κίνα. Εκανε «ποδαρικό» στις 9 το πρωί, και απήλαυσε ίσως μία από τις ωραιότερες, σχεδόν ιδιωτικές βόλτες που μπορεί να κάνει ένας επισκέπτης σε αυτό το τόσο πολυσύχναστο –υπό άλλες συνθήκες– μουσείο.

«Έγινε μια μεγάλη επιχείρηση το τελευταίο διάστημα εδώ», είπε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής στη συνάντησή μας. «Αφενός δουλέψαμε με σκοπό όλα τα υγειονομικά μέτρα να εφαρμοστούν με συνέπεια και ακρίβεια από σήμερα, την πρώτη ημέρα του ανοίγματος. Αφετέρου, επιμεληθήκαμε εξαρχής τους χώρους –από την κορυφή του κτιρίου έως τα υπόγεια– με σχολαστική φροντίδα, ενώ έγιναν και κάποιες επισκευές υποδομής. Ας μην ξεχνάμε ότι το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό καθημερινά όλη την εβδομάδα, οπότε εκμεταλλευτήκαμε τον χρόνο του lockdown για να το καθαρίσουμε εις βάθος, και έτσι ανανεωμένο και φιλικό να το “αποδώσουμε” στους νέους επισκέπτες»


Τα μουσεία έτοιμα για νέα αρχή
Το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα μουσεία της χώρας που άνοιξαν χθες τις πύλες τους, δέχθηκε τον πρώτο του επισκέπτη νωρίς το πρωί (φωτ. Νίκος Κοκκαλιάς).
Προφανώς η πρώτη ημέρα της λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί να συγκριθεί με την κίνηση μιας αντίστοιχης ημέρας του περασμένου Ιουνίου, όταν περίπου 6.000 επισκέπτες πέρασαν την είσοδο. Χθες, έως τη μία το μεσημέρι, 65 άτομα μπήκαν στο μουσείο, και στην πλειονότητά τους ήταν Ελληνες. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί η προσέλευση συνεχιζόταν – αν και με χαμηλούς ρυθμούς. Στην αίθουσα της υποδοχής έχει τοποθετηθεί ένα ενιαίο κρύσταλλο 20 μέτρων για να διασφαλίζει την ασφάλεια του κοινού και των εργαζομένων, και κρυστάλλινα παραπετάσματα υπάρχουν επίσης στα πωλητήρια. Βεβαίως όλο το προσωπικό φορά υγειονομικές μάσκες ή διαφανείς ασπίδες στο πρόσωπο, και φροντίζουν να διατηρούν φωτεινό το χαμόγελό τους. Ανοιχτό είναι επίσης το καφέ και εστιατόριο, όπου κάποιοι πελάτες απολάμβαναν τη δροσιά του κλιματισμού, κι άλλοι τη θέα από το μπαλκόνι.

Τα μουσεία έτοιμα για νέα αρχή
Η χρήση υγειονομικής μάσκας είναι απαραίτητη από το προσωπικό των μουσείων τόσο στους εκθεσιακούς χώρους όσο και στα εστιατόρια και πωλητήρια, ενώ είναι διαθέσιμα αντισηπτικά διαλύματα για τους επισκέπτες (φωτ. Νίκος Κοκκαλιάς).
Εξίσου απολαυστική ήταν η θέα της Αθήνας από το μπαλκόνι του εστιατορίου που λειτουργεί στον τελευταίο όροφο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Ο χώρος λειτουργεί πλήρως και ασφαλώς, ακολουθώντας το ωράριο του μουσείου, το οποίο επίσης άνοιξε και δέχεται το κοινό του. Εδώ οι πρώτοι επισκέπτες στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής ήταν ένας μπαμπάς με τα δύο παιδιά του. Οσο βρισκόμασταν στο μουσείο, δεν έλειψε η κίνηση στο ισόγειο αφού το πωλητήριο έχει ανοίξει από την πρώτη ημέρα του Ιουνίου, βεβαίως με προστατευτικά παραπετάσματα όπως και στο ταμείο. Τα υγειονομικά μέτρα τηρούνται με ιδιαίτερη προσοχή, και γίνεται θερμομέτρηση κατά την είσοδο. Όλοι οι χώροι του Μουσείου Μπενάκη λειτουργούν πλέον κανονικά, αναστέλλεται όμως η λειτουργία του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 μέχρι και τον Αύγουστο λόγω της αναβολής των εκθέσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Τα μουσεία έτοιμα για νέα αρχή

Περπατώντας με κατεύθυνση το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που επίσης άνοιξε εχθές το πρωί και μάλιστα με την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, μόνον το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δεν μπορέσαμε να επισκεφθούμε – παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας. Αλλά αν αποφασίσετε να ανανεώσετε τη σχέση σας με μερικά από τα μουσεία της πόλης –από τη «ναυαρχίδα», το Εθνικό Αρχαιολογικό που έχει πλέον και ανανεωμένο πωλητήριο, μέχρι τα μικρότερα της Περιφέρειας– αυτή είναι ιδανική περίοδος. Και ο κήπος του Βυζαντινού Μουσείου, ιδανική στάση. Εκεί βρίσκεται εγκατεστημένο το θαυμάσιο ξύλινο γλυπτό «Κουκούλι» του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα, που η πανδημία μας στέρησε την ευχαρίστηση να το δούμε στην ώρα του, μια και προοριζόταν για την περιοδική έκθεση με έργα Ιαπώνων καλλιτεχνών που είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Τα μουσεία έτοιμα για νέα αρχή

Οι επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα το βρουν φροντισμένο με μεγάλη προσοχή, τηρώντας βεβαίως όλα τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό και το κοινό. Το κυρίως μουσείο δέχεται 15 άτομα ανά 20 λεπτά, και οι ξεναγήσεις γίνονται με ραντεβού. Οι αίθουσες δεν αερίζονται, αλλά ο κλιματισμός έχει καθαριστεί σχολαστικά. Έχουν γίνει ώς σήμερα 8 απολυμάνσεις των χώρων και περίπου 3.000 εκθέματα καθαρίστηκαν από τους συντηρητές του μουσείου. Όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, «το βασικότερο για την επανεκκίνηση των μουσείων είναι να αλλάξει η ψυχολογία και να πάψει ο φόβος».



Έτσι τα μουσεία όλης της χώρας είναι από χθες ανοιχτά με όλες τις αίθουσές τους. Ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας ισχύει μόνο για τις αίθουσες οι οποίες, λόγω περιορισμένης χωρητικότητας δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 10 άτομα. Οι επισκέπτες, πριν από την είσοδό τους, ενημερώνονται ότι η χρήση υγειονομικής μάσκας είναι υποχρεωτική. Αντισηπτικά διαλύματα είναι διαθέσιμα σε όλους τους χώρους, ενώ με ειδικές σημάνσεις οριοθετούνται οι διαδρομές μέσα στους εκθεσιακούς χώρους. Τέλος έχει προσληφθεί, έκτακτο προσωπικό φύλάξης –1.650 άτομα– σε όλη την Ελλάδα, και ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης 186 ατόμων, μόνιμου προσωπικού φύλαξης, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις.  


Πηγή: Μ. Βασιλειάδου, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια