Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αναγνωρίζετε το εκκλησάκι πίσω από την απλωμένη μπουγάδα στο Κέντρο της Αθήνας, το 1860;

Κάτω αριστερά, μια μπουγάδα στεγνώνει στον ήλιο... πίσω της ένα γνώριμο (;) εκκλησάκι... Πίσω από τις αυλές με τα απλωμένα ρούχα, διακρίνεις...

Αναγνωρίζετε το εκκλησάκι πίσω από την απλωμένη μπουγάδα στο Κέντρο της Αθήνας, το 1860;
Κάτω αριστερά, μια μπουγάδα στεγνώνει στον ήλιο... πίσω της ένα γνώριμο (;) εκκλησάκι...

Πίσω από τις αυλές με τα απλωμένα ρούχα, διακρίνεις ένα παλιό εκκλησάκι, που στους τοίχους του, αν πλησιάσεις, θα βρείς αρχαία μάρμαρα, επαναχρησιμοποιημένα ως οικοδομικα υλικά.

Έχουν περάσει 40 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Βρισκόμαστε στο Κέντρο της Αθήνας. Τα ίχνη των Οθωμανών είναι παντού - ίχνη τεσσάρων αιώνων. Το νεογέννητο κράτος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, να φτιάξει τις στοιχειώδεις δομές του. Είναι ένα κράτος φτωχό. Πίσω όμως από τις αυλές με τα απλωμένα ρούχα, διακρίνεις ένα παλιό εκκλησάκι, που στους τοίχους του, αν πλησιάσεις, θα βρείς αρχαία μάρμαρα, επαναχρησιμοποιημένα ως οικοδομικά υλικά. Και ακριβώς πίσω από αυτό, θα διακρίνεις την σκαλωσιά ενός μεγάλου οικοδομήματος που χτίζεται τότε - προφανώς ένα κτίριο σημαντικό για την συνοχή της κοινωνικής ζωής. 

Μη το κουράζουμε άλλο.  Σκρολάρετε για να δείτε. 

Η φωτογραφία βρίσκεται στο site της Εθνικής Βιλιοθήκης της Γαλλίας 

1860. Η Μητρόπολη της Αθήνας  λίγο πριν πέσουν οι τελευταίες σκαλωσιές
και αποπερατωθεί

Και λίγα λόγια για το εκκλησάκι δίπλα από την Μητρόπολη, το οποίο είναι πιο σημαντικό από την ίδια τη Μητρόπολη: 

Ο μικρός ολομάρμαρος ναός ανεγέρθηκε επί του αρχαιολάτρη Μητροπολίτη Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτη, τον 12ο αιώνα. Για την κατασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό πέτρες ή τούβλα, αλλά μαρμάρινα ανάγλυφα από μνημεία που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π. Χ. έως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. 

Ο αρχιτέκτονας ακολουθώντας την τακτική της εποχής, ανακύκλωσε το παλιό οικοδομικό υλικό για να χτίσει την εκκλησία πάνω σε ένα ναό αφιερωμένο στην Ειλείθυια, την αρχαία θεότητα που προστάτευε τις εγκυμονούσες.

O Nαός του Αγίου Ελευθερίου, 1902: Όταν χτιζόταν η Μητρόπολη, υπήρχε πρόταση να γκρεμιστεί ο Άγιος Ελευθέριος. Τελικά, ο μικρός ναός παρέμεινε στη θέση του και λόγω της διαφοράς μεγέθους ανάμεσα στους δύο ναούς καθιερώθηκε και η φράση «σαν την Μητρόπολη με τον Άγιο Ελευθέριο» για τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη διαφορά ύψους....Φωτ.: Leon et Levy 

Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους κι ενώ δεν είχαν μείνει πολλές εκκλησίες όρθιες, πήρε το όνομα του Άγιος Ελευθέριος, στο όνομα της ελευθερίας. Τρία χρόνια αργότερα, και έως το 1842, χρησιμοποιήθηκε ως δημόσια βιβλιοθήκη. Το 1862, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας, ξανάλλαξε όνομα και αφιερώθηκε στο Σωτήρα. Ωστόσο, το 1862 όταν εκδιώχθηκαν οι Βαυαροί από την χώρα ξαναπήρε το όνομα Άγιος Ελευθέριος.

Μέχρι σήμερα αποτελεί ένα θαυμαστό παλίμψηστο, πάνω στο οποίο διαβάζεις τις αλλεπάλληλες ιστορικές στρώσεις αυτής της χώρας, από την αρχαιότητα, ως τους Βαυαρούς- στρώσεις που παρότι είναι ετερόκλητες και συχνά ενάντιες, συνθέτουν ένα αρμονικό, πανέμορφο κτίσμα.


Πηγή: LiFO



1 σχόλιο