Ποιος ήταν o προνομιούχος κάτοικος της μνημειακής κατασκευής με την εκπληκτική θέα στη Πόλη του Δαβίδ και στο Ναό; Ήταν ένας από τους Βασιλι...
Μια σπάνια, εντυπωσιακή και ειδική συλλογή αρκετών δεκάδων διακοσμημένων λίθινων αντικειμένων, που αποτελούσαν μέρη μιας υπέροχης αρχιτεκτονικής δομής, ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια εργασιών προετοιμασίας για τη δημιουργία ενός κέντρου επισκεπτών στον παραλιακό δρόμο, στον χώρο όπου κάποτε υπήρχε η οικία του καλλιτέχνη Shaul Schatz. Οι ανασκαφές χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού, τον Δήμο Ιερουσαλήμ και το Ίδρυμα Ir David (Elad).
Τα συγκλονιστικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο κοινό την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, σε εορταστική εκδήλωση στην Πόλη του Δαβίδ. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Εθνικό Πάρκο των Τειχών της Ιερουσαλήμ, στην οποία παρευρέθηκαν ο Hili Tropper, Υπουργός Πολιτισμού, ο αρχαιολόγος ο Δρ Yuval Baruch από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, υπεύθυνος για την περιοχή της Ιερουσαλήμ, και ο David Be’eri, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ir David.
Αυτά τα λίθινα αντικείμενα είναι κατασκευασμένα από μαλακό ασβεστόλιθο, με διακοσμητικά ανάγλυφα. Μεταξύ αυτών είναι κιονόκρανα διαφόρων μεγεθών στο αρχιτεκτονικό ύφος που είναι γνωστό ως «Πρωτο-Αιολικό» - ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των βασιλικών κτιρίων της περιόδου του Πρώτου Ναού και χαρακτηριστικό οπτικό σύμβολό της. Η σημασία αυτού του καλλιτεχνικού μοτίβου ως σύμβολο που αντιπροσωπεύει τα βασίλεια της Ιουδαίας και του Ισραήλ οδήγησε την Τράπεζα του Ισραήλ να το επιλέξει ως την εικόνα που διακοσμεί το σύγχρονο ισραηλινό νόμισμα των πέντε σεκέλ.
Η αποκάλυψη της συλλογής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρία άθικτα μεσαίου μεγέθους λίθινα κιονόκρανα και λίθινα τμήματα από την πλούσια διακόσμηση παραθύρων και θυρωμάτων.
Σύμφωνα με τον Yaakov Billig, διευθυντή της ανασκαφής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων: «Αυτή είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη. Για πρώτη φορά ανακαλύπτονται μικρότερης κλίμακας αρχιτεκτονικά μοντέλα των γιγαντιαίων Πρωτο-αιολικών κιονοκράνων, ενός είδους που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στα Βασιλεία της Ιουδαίας και του Ισραήλ, όπου ενσωματώθηκαν πάνω από τις πύλες του βασιλικού παλατιού. Το επίπεδο κατασκευής αυτών των κιονοκράνων είναι το καλύτερο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ενώ το επίπεδο διατήρησής τους είναι σπάνιο».
Ήταν μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι δύο από τα τρία κιονόκρανα βρέθηκαν τακτοποιημένα, το ένα πάνω από το άλλο. «Σε αυτό το σημείο είναι ακόμα δύσκολο να πούμε ποιος έκρυψε τα κιονόκρανα με τον τρόπο που ανακαλύφθηκαν και γιατί το έκανε. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι ένα από τα μυστήρια σε αυτόν τον μοναδικό τόπο, στο οποίο θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», προσθέτει ο Billig. Σε αντίθεση με τα κιονόκρανα, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε άριστη κατάσταση διατήρησης, το υπόλοιπο κτίριο καταστράφηκε, πιθανώς κατά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους το 586 π.Χ. περίπου. Τα ερείπια του κτιρίου κατεδαφίστηκαν και αποσυναρμολογήθηκαν με σκοπό τη δευτερογενή χρήση τους.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Billig, η υπέροχη κατασκευή - χτισμένη την περίοδο μεταξύ των ημερών του Βασιλιά Εζεκία και του Βασιλιά Ιωσία- δείχνει την αποκατάσταση της Ιερουσαλήμ μετά την πολιορκία των Ασσύριων το 701 π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Εζεκία - μια πολιορκία την οποία η πόλη μόλις που κατάφερε να επιζήσει.
«Αυτή η ανακάλυψη, μαζί με το παλάτι που είχε προηγουμένως αποκαλυφθεί στο Ramat Rachel και το διοικητικό κέντρο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων στις πλαγιές της Arnona, μαρτυρεί μια νέα αναβίωση της πόλης και ένα είδος "εξόδου" από τα τείχη του Ναού της Πρώτης Περιόδου, μετά την πολιορκία των Ασσυρίων. Αποκαλύπτουμε επαύλεις, αρχοντικά και κυβερνητικά κτίρια στην περιοχή έξω από τα τείχη της πόλης. Αυτό μαρτυρεί την ανακούφιση που αισθάνονται οι κάτοικοι της πόλης και την ανάκαμψη της ανάπτυξης της Ιερουσαλήμ μετά την απειλή της Ασσυρίας», λέει ο Billig.
Η αναγνώριση της στρατηγικής και πανοραμικής σημασίας της περιοχής εκφράστηκε πρίν από 2.600 χρόνια περίπου, όταν η βρετανική υποχρεωτική διοίκηση έχτισε την κεντρική έδρα της κυβέρνησής της, γνωστή ως «Παλάτι του Επιτρόπου» (Armon Hanatziv) εκεί. Λίγες δεκαετίες αργότερα, ένας από τους πιο διάσημους περιπάτους του Ισραήλ ιδρύθηκε στον χώρο, ο Πεζόδρομος Armon Hanatziv, ο οποίος παρέχει εντυπωσιακή θέα της Πόλης του Δαβίδ και του Όρους του Ναού.
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια