Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιωάννης Τραυλός. Η ζωή και το έργο του

H ζωή και το έργο του Ιωάννη Τραυλού έχουν άρρηκτα συνδεθεί με μεγάλες στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας και την έρευνα των μνημείων του ελ...

Ιωάννης Τραυλός. Η ζωή και το έργο του

H ζωή και το έργο του Ιωάννη Τραυλού έχουν άρρηκτα συνδεθεί με μεγάλες στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας και την έρευνα των μνημείων του ελλαδικού χώρου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα πέντε χρόνων από τον θάνατό του, το βιβλίο της αρχαιολόγου Αγγελικής Κόκκου μάς παρουσιάζει με τρόπο άμεσο και απλό τη ζωή του Τραυλού και το πολύπλευρο, επί πενήντα και πλέον έτη, έργο του σε διαφορετικούς τομείς τόσο της αρχαιολογίας όσο και της αρχιτεκτονικής. Αν και το όνομά του είναι άρρηκτα δεμένο με την Αθήνα και την Αττική, οι έρευνες και οι εργασίες του καλύπτουν πολλά άλλα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας αλλά και των βυζαντινών και μεσαιωνικών χρόνων. 

Ουσιαστική ήταν και η ενασχόλησή του με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, όπως και η συμβολή του στην αναστήλωση αρχαίων και βυζαντινών μνημείων, καθώς και στην αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων της Αθήνας.

Το πλούσιο εικονογραφικό υλικό και τα σχέδιά του, που διακρίνονται για την καθαρότητα της γραμμής και τη «ζωγραφική» τους απόδοση, συμπληρώνουν τα κείμενα του βιβλίου και αναδεικνύουν την πολυσήμαντη προσφορά του Ιωάννη Τραυλού στη μελέτη και την προβολή των ελληνικών μνημείων.

H Αγγελική Κόκκου είναι πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτις στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων για την καταγραφή των μνημείων της Αττικής και της Μεγαρίδας και έχει διδάξει ιστορία τέχνης ως ειδική επιστήμων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Για πολλά χρόνια ήταν Διευθύντρια του Τομέα Επιστημονικών και Καλλιτεχνικών Εκδόσεων της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος.  Έχει συγγράψει βιβλία για θέματα αρχαιολογίας και τέχνης. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, καταλόγους εκθέσεων και πρακτικά συνεδρίων.


Πηγή: Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια