Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Σουδάν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Η στάθμη του Νείλου απειλεί αρχαίες πυραμίδες

Οι αρχές του Σουδάν προσπαθούν να προστατεύσουν τις αρχαίες πυραμίδες της χώρας από τις πλημμύρες λόγω των καταιγίδων που είχαν ως αποτέλεσμ...

Το Σουδάν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Η στάθμη του Νείλου απειλεί αρχαίες πυραμίδες

Οι αρχές του Σουδάν προσπαθούν να προστατεύσουν τις αρχαίες πυραμίδες της χώρας από τις πλημμύρες λόγω των καταιγίδων που είχαν ως αποτέλεσμα ο ποταμός Νείλος να αγγίξει επίπεδα- ρεκόρ.    

Για τον σκοπό αυτό κατασκεύασαν τείχη από σακιά με άμμο και αντλούν συνεχώς νερά, φέρεται να δήλωσε ο αρχαιολόγος Marc Maillot στο Γαλλικό Πρακτορείο.    

Η περιοχή φιλοξενεί ερείπια άνω των 2.300 ετών. Σε όλη τη χώρα, οι πλημμύρες έχουν σκοτώσει σχεδόν 100 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι.    

Ο Νείλος υπερχειλίζει τακτικά και οι αγρότες βασίζονται στα νερά για να γίνει γόνιμη η γη, ωστόσο η έκταση των φετινών πλημμυρών είναι πολύ ασυνήθιστη.    

«Οι πλημμύρες δεν είχε ποτέ ξανά επηρεάσει την περιοχή», είπε ο Maillot. «Η κατάσταση είναι προς το παρόν υπό έλεγχο, αλλά αν η στάθμη του Νείλου συνεχίσει να αυξάνεται, τα μέτρα που ελήφθησαν ίσως να μην είναι πλέον αποτελεσματικά».    

Το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας του Σουδάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια για τρεις μήνες εξαιτίας των πλημμυρών που έχουν στοιχίσει φέτος τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και χαρακτήρισε όλη τη χώρα ζώνη καταστροφής.   

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι πέρα από τους θανάτους, οι πλημμύρες προκάλεσαν επίσης τραυματισμούς σε 46 ανθρώπους, έπληξαν με διάφορους τρόπους μισό εκατομμύριο πολίτες και είχαν αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές ή να καταρρεύσουν εντελώς πάνω από 100.000 σπίτια.  

Οι πλημμύρες και οι βροχές που έχουν καταγραφεί φέτος ξεπέρασαν τα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το 1946 και το 1988 και η προσδοκία είναι ότι οι δείκτες αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με την υπουργό, τη Λίνα Ελ Σέιχ.   


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια