Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τάφος ζευγαριού Σκυθών πολεμιστών βρέθηκε στη Σιβηρία

Στη Σιβηρία ανακαλύφθηκε τάφος 2.500 ετών που περιέχει τα σκελετικά κατάλοιπα ενός ζευγαριού πολεμιστών, του παιδιού τους και της ηλικιωμένη...

Τάφος ζευγαριού Σκυθών πολεμιστών βρέθηκε στη Σιβηρία

Στη Σιβηρία ανακαλύφθηκε τάφος 2.500 ετών που περιέχει τα σκελετικά κατάλοιπα ενός ζευγαριού πολεμιστών, του παιδιού τους και της ηλικιωμένης υπηρέτριας τους.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για Σκύθες πολεμιστές ενώ υπολογίζουν την ηλικία τους περίπου στα 30 έτη. Μαζί με τους σκελετούς, βρέθηκαν και προσωπικά αντικείμενά τους, συμπεριλαμβανομένων και των όπλων τους.

Ο τάφος βρέθηκε στην περιοχή Χακάσια από ομάδα της αρχαιολογικής αποστολής Askiz του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας SB RAS και OOO Arkhgeoproekt. Πιστεύεται ότι η συγκεκριμένη ταφή αποτελεί ένδειξη του πολιτισμού των Ταγαρών που άνθισε μεταξύ του 8ου και του 2ου αιώνα π.Χ. στη Νότια Σιβηρία.


Τάφος ζευγαριού Σκυθών πολεμιστών βρέθηκε στη Σιβηρία
Σε αντίθεση με άλλες γυναίκες πολεμίστριες από την αρχαία Σιβηρία, ο γυναικείος σκελετός που βρέθηκε στον τάφο έφερε όπλο με μεγάλη λαβή, είτε πέλεκυ είτε με τσεκούρι και ένα μικρό σπαθί. Αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται περισσότερο για μάχη εκ του σύνεγγυς.

Ενώ οι σκελετοί των δύο γυναικών και του άνδρα ήταν σχεδόν άθικτοι, αυτός του μωρού βρέθηκε διασκορπισμένος στον τάφο, πιθανότητα από τρωκτικά.

Ο Δρ Oleg Mitko, επικεφαλής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ, δήλωσε: «Ο άντρας και η γυναίκα που βρέθηκαν μαζί ήταν περίπου 35 και 45 ετών, ενώ η γυναίκα στα πόδια τους περίπου 60 ετών ή μεγαλύτερη. Επίσης στην ταφή βρέθηκαν λείψανα νεογέννητου μωρού, όχι μεγαλύτερου του ενός μηνός, διάσπαρτα σε όλο τον τάφο, πιθανώς ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας τρωκτικών».

Τάφος ζευγαριού Σκυθών πολεμιστών βρέθηκε στη Σιβηρία

Είναι αρκετά σπάνιο να βρεθούν τάφοι σε αυτές τις περιοχές - συνήθως οι τάφοι λεηλατούνταν από ληστές, οι οποίοι γνώριζαν ότι οι νεκροί θα είχαν ταφεί με μερικά από τα πιο σημαντικά υπάρχοντά τους. Ο ερευνητής Yuri Vitalievich Teterin δήλωσε ότι βρίσκουν επανειλημμένα λεηλατημένους τάφους όπου συνήθως οι σκελετοί είναι μέσα διάσπαρτοι.

Μαζί με τους σκελετούς, ο τάφος περιείχε ένα χάλκινο όπλο, έναν στρογγυλό καθρέφτη και μια μικρή χτένα κατασκευασμένη από κέρατο.


Τάφος ζευγαριού Σκυθών πολεμιστών βρέθηκε στη Σιβηρία
Γενική άποψη του τύμβου με την συμβατική ονομασία Kazanovka-6
στους πρόποδες του όρους Aar-tag

Ο Δρ Mitko δήλωσε: «Έχουμε ένα εντυπωσιακό σύνολο όπλων. Βρήκαμε όπλα μάχης σε έναν γυναικείο τάφο, κάτι που δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Η γυναίκα έφερε έναν πέλεκυ.. υποδεικνύοντας ότι ήταν μια πολεμίστρια».

Ο Τετερίν πρόσθεσε, «Ο άντρας έφερε δύο τσεκούρια και δύο χάλκινα στιλέτα. Πρόκειται για μια λαμπρή ταφή καθώς περιέχει ένα αυθεντικό χάλκινο όπλο».

Παρά το γεγονός ότι οι αρχαιολόγοι περιγράφουν τη γυναίκα και τον άνδρα ως «πολεμιστές», πιστεύεται ότι πέθαναν από μόλυνση και όχι στο πεδίο της μάχης, καθώς δεν υπήρχαν άμεσες ενδείξεις τραυμάτων. Είναι επίσης πιθανό, ότι η ηλικιωμένη γυναίκα και το παιδί πέθαναν εξίσου από τη μόλυνση.


Πηγή: The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια