Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Βομβαρδίστηκε αρχαία πόλη εν μέσω των συγκρούσεων»

Αρχαιολόγος προειδοποιεί για την πιθανή καταστροφή αρχαίας πόλης, που έχει ήδη βομβαρδιστεί σύμφωνα με τον ίδιο, εν μέσω των συγκρούσεων στο...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Βομβαρδίστηκε αρχαία πόλη εν μέσω των συγκρούσεων»

Αρχαιολόγος προειδοποιεί για την πιθανή καταστροφή αρχαίας πόλης, που έχει ήδη βομβαρδιστεί σύμφωνα με τον ίδιο, εν μέσω των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.   

Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την τύχη των αμάχων, καθώς έχουν μπει στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές.   

Την ίδια ώρα, ο αρχαιολόγος Άμλετ Πετροσιάν προειδοποίησε ότι έχει βομβαρδιστεί αρκετές φορές η Τιγρανόκερτα, τονίζοντας ότι πρόκειται για σημαντικό ελληνιστικό και αρμενικό αρχαιολογικό χώρο. Σε συνέντευξη, ο αρχαιολόγος ανέφερε ότι έχει πληροφορηθεί πως «η καλύτερα διατηρημένη πόλη ελληνιστικού και αρμενικού πολιτισμού στον Καύκασο είναι στην περιοχή της εντατικής πολεμικής δραστηριότητας», όπως και ότι «έχει βομβαρδιστεί αρκετές φορές».

Ο Πετροσιάν είναι ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής στο συγκεκριμένο μνημείο και επικεφαλής τμήματος του πανεπιστημίου του Eρεβάν. «Έως πριν από τέσσερις ημέρες, το μουσείο εκεί δεν είχε καταστροφές», είπε ο αρχαιολόγος. Εξαιτίας των συγκρούσεων, η αρχαιολογική ομάδα δεν μπορεί να κάνει τακτικές αξιολογήσεις στην αρχαία πόλη, αλλά διατηρεί επαφή με άτομα που έχουν σπάνια πρόσβαση στο μνημείο.   

Η Τιγρανόκερτα είναι κοντά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων. «Η Τιγρανόκερτα του Αρτσάχ είναι μία από τις πόλεις που ίδρυσε ο Τιγράνης ο Μέγας, το 95-99 π.Χ.», εξήγησε ο Πετροσιάν. Η πόλη έχει αρχαία οχύρωση που καταλαμβάνει 70 στρέμματα, περιτριγυρισμένη από αστικές περιοχές 700 στρεμμάτων, εξήγησε. Είχε χτιστεί για τη φύλαξη των ανατολικών συνόρων της αρχαίας Αρμενίας, για να αποτραπούν οι εισβολές.   

Αν και οι ερευνητές αρχικά περίμεναν ότι θα είναι κυρίως ειδωλολατρικός και ελληνιστικό χώρος, ανασκαφές έδειξαν ότι ήταν και σημαντικό κέντρο του πρώιμου χριστιανισμού. «Η πόλη ήταν το κέντρο των πρώτων χριστιανών της περιοχής», δήλωσε ο Πετροσιάν, αναφέροντας ανασκαφή που έχει γίνει σε τμήμα της, με δύο εκκλησίες. «Πάνω από 10 επιγραφές έχουν ανακαλυφθεί, στα αρμένικα και τα ελληνικά, που χρονολογούνται στον 5ο και 7ο αιώνα μ.Χ.», συμπλήρωσε.   

Ένα άλλο ιστορικό μνημείο, το Αμαράς, που επίσης αποτελεί σημαντικό χώρο του πρώιμου χριστιανισμού «είναι στην εμπόλεμη ζώνη αλλά δεν έχει βομβαρδιστεί», σύμφωνα με τον αρχαιολόγο.   


Πηγή: LiFOμε πληροφορίες από Hyperallergic 




Δεν υπάρχουν σχόλια