Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου: Άντεξαν τα μνημεία του νησιού στο σεισμό

Σχεδόν αλώβητα έμειναν τα μνημεία ευθύνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου. Νέα Μονή, Παναγιά Κρήνα, Βυζαντινό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο αν...

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου: Αντεξαν τα μνημεία του νησιού στο σεισμό


Σχεδόν αλώβητα έμειναν τα μνημεία ευθύνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου. Νέα Μονή, Παναγιά Κρήνα, Βυζαντινό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο αντέδρασαν ικανοποιητικά, ενώ μόνο στο τελευταίο έπεσε μικρός αριθμός εκθεμάτων από προθήκες τα οποία και θα συντηρηθούν.

Σε ότι αφορά τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στο Δήμο της Χίου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Ολγα Βάσση σημείωσε ότι ειδικά στην πόλη είναι αρκετά και πολλές φορές επικίνδυνα, τονίζοντας ότι δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Εφορείας, αφού είναι μεταγενέστερα του 1830.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση που μας έκανε η κα Βάσση για τον τρόπο που έχουν χτιστεί τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου, τα οποία στηρίζοντας το ένα κτήριο το άλλο ή με τη βοήθεια που προσφέρουν οι καμάρες, ενισχύεται η αντισεισμικότητα των κτηρίων.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει έτσι ώστε να μην γκρεμίζονται πέτρινοι τοίχοι και αντικαθίστανται από τούβλα, αφού αυτό αλλάζει δραματικά τη συμπεριφορά των κτηρίων σε έναν σεισμό.



Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια