Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καναδάς: Ανακαλύφθηκε σπάνιο μουμιοποιημένο λυκάκι ηλικίας 56.000 ετών

Ένας μικρός λύκος που έζησε τουλάχιστον 56.000 χρόνια πριν, βρέθηκε μουμιοποιημένος στον βόρειο Καναδά.    Κρυμμένο κάτω από στρώματα πάγου ...

Καναδάς: Ανακαλύφθηκε σπάνιο μουμιοποιημένο λυκάκι ηλικίας 56.000 ετών

Ένας μικρός λύκος που έζησε τουλάχιστον 56.000 χρόνια πριν, βρέθηκε μουμιοποιημένος στον βόρειο Καναδά.   

Κρυμμένο κάτω από στρώματα πάγου για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, το θηλυκό λυκάκι ανακαλύφθηκε από έναν ανθρακωρύχο κοντά στην πόλη Dawson στην επαρχία Yukon το 2016.   

Έκτοτε ονομάστηκε Zhur, που σημαίνει λύκος, στη γλώσσα των ντόπιων ιθαγενών Tr'ondek Hwech'in.   

Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι το λυκάκι, του οποίου τα μαλλιά και τα δόντια του δέρματος παραμένουν άθικτα, είναι «η πληρέστερη γνωστή μούμια λύκου».   

Είναι 100% ανέπαφη, το μόνο που λείπει είναι τα μάτια της, δήλωσε στο EurekAlert η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Julie Meachen, παλαιοντολόγος και καθηγήτρια ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Des Moines της Αϊόβα.  


Καναδάς: Ανακαλύφθηκε σπάνιο μουμιοποιημένο λυκάκι ηλικίας 56.000 ετών


Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών, η ομάδα μπόρεσε να προσδιορίσει πολλές πτυχές της ζωής του, από την ηλικία και τη διατροφή της έως την πιθανή αιτία θανάτου.   

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology τη Δευτέρα, δείχνουν ότι το θηλυκό λυκάκι και η μητέρα της είχαν φάει «υδρόβιους πόρους», συμπεριλαμβανομένων ψαριών όπως ο σολομός.   

Συγκρίνοντας δεδομένα από το DNA του λύκου και μια ανάλυση του σμάλτου των δοντιών της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν πιθανότερο σενάριο είναι να είχε ζήσει πριν από 56.000 με 57.000 χρόνια.   


Καναδάς: Ανακαλύφθηκε σπάνιο μουμιοποιημένο λυκάκι ηλικίας 56.000 ετών

Εν τω μεταξύ, οι ακτινογραφίες του σώματος δείχνουν ότι το λυκάκι ήταν περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδων όταν πέθανε.   

Η μελέτη σημείωσε ότι ενώ τα αρχαία απολιθώματα λύκων είναι σχετικά κοινά στο Yukon ή στη γειτονική Αλάσκα, οι μούμιες των μεγαλύτερων θηλαστικών είναι σπάνιες.   

«Πιστεύουμε ότι ήταν στο κρησφύγετό της και πέθανε ακαριαία όταν αυτό κατέρρευσε», ανέφερε η καθηγήτρια Meachen.   

«Τα στοιχεία μας έδειξαν ότι δεν λιμοκτονούσε και ήταν περίπου 7 εβδομάδων όταν πέθανε, οπότε νιώθουμε λίγο καλύτερα γνωρίζοντας ότι το φτωχό λυκάκι δεν υπέφερε για πολύ καιρό»

Δείτε εδώ την δημοσίευση.


Πηγή: LiFOμε πληροφορίες του BBC/Current Biology



Δεν υπάρχουν σχόλια