Εργάτες που ανασκάπτουν μια εμπορική αγορά στο Baalbek, βορειοανατολικά της Βηρυτού, βρήκαν την Τρίτη ένα μωσαϊκό που χρονολογείται από τ...
Εργάτες που ανασκάπτουν μια εμπορική αγορά στο Baalbek, βορειοανατολικά της Βηρυτού, βρήκαν την Τρίτη ένα μωσαϊκό που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή κατοχή της ιστορικής πόλης μεταξύ του 60 π.Χ. και 300 μ.Χ.
Το μωσαϊκό μήκους δύο μέτρων αποκαλύφθηκε από ομάδα εργαζομένων του Λιβανέζικου Οργανισμού Μελετών και Κατάρτισης που πραγματοποίησαν ανασκαφές για την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου κάτω από κτίριο του δήμου.
Τεχνική ομάδα από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων στο Baalbek προστάτευσε το έγχρωμο μωσαϊκό με άμμο και γεωύφασμα.
Ο δήμαρχος της πόλης Fouad Blog δήλωσε σχετικά: «Το Baalbek είναι μια από τις πιο σημαντικές πόλεις του Λιβάνου αλλά και του κόσμου λόγω των αρχαιολογικών μνημείων και των πλούτων του που χρονολογούνται από τις φοινικικές, ρωμαϊκές, ελληνικές, βυζαντινές, αραβικές και ισλαμικές εποχές».
Κάλεσε τις κρατικές αρχές «να δώσουν στο Baalbek περισσότερη φροντίδα και προσοχή και να ανταποκριθεί στο όραμά μας με ένα στρατηγικό σχέδιο για την αναζήτηση χαμένων πολιτιστικών θησαυρών, που θα τονίσει την πολιτιστική, ανθρώπινη και πολιτιστική αξία της πόλης».
Το Baalbek ήταν γνωστό κατά τη διάρκεια των αιώνων λόγω της γεωγραφικής του θέσης καθώς βρισκόταν στην διασταύρωση πολλών μεγάλων εμπορικών διαδρομών. Οι Ρωμαίοι έχτισαν τεράστιους ναούς, τα ερείπια των οποίων είναι ακόμη σκαρφαλωμένα στην άκρη της πόλης ενώ ένας σεισμός γύρω στο 600 μ.Χ. κατέστρεψε πολλά μνημεία της. Ο Ναός του Δία, ένας από τους πιο επιβλητικούς ρωμαϊκούς ναούς, έχει μόνο έξι από τις αρχικούς 54 κίονες.
Ο Δρ Jaafar Fadlallah, καθηγητής αρχαιολογίας, δήλωσε στο Arab News: «Οι Λιβανέζοι δεν πρέπει να εκπλήσσονται από τις αρχαιότητες που βρίσκονται στο Baalbek. Η έκταση της αρχαίας πόλης δεν είναι ακόμη γνωστή. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τα νεκροταφεία αυτής της εποχής».
Και προσθέτει: «Το μωσαϊκό που βρέθηκε την Τρίτη δείχνει ότι το μέρος ήταν μια τεράστια αίθουσα μέσα σε ένα ρωμαϊκό παλάτι. Το ρωμαϊκό Baalbek κατοικήθηκε από πολλούς αυτοκράτορες και είναι πλούσιο σε κτήρια, με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που περιβάλλει τους αρχαίους ναούς».
Ο Fadlallah δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων απέτυχε να σταματήσει τους ανθρώπους να χτίζουν σε περιοχές που θα μπορούσαν να είναι πλούσιες σε αρχαιότητες.
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη δεκαετία του 1970, πολλοί έχτισαν σε αρχαιολογικούς χώρους κατά παράβαση του νόμου. Οποιαδήποτε ανασκαφή «θα μπορούσε να αποκαλύψει θαμμένα μνημεία», πρόσθεσε.
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια