Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε

Οστά Νεάντερταλ τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε ορισμένα από τα τελευταία άτομα τους είδους στην Ευρώπη είναι παλαιότερα κατά χιλιάδες χρ...

Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε

Οστά Νεάντερταλ τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε ορισμένα από τα τελευταία άτομα τους είδους στην Ευρώπη είναι παλαιότερα κατά χιλιάδες χρόνια σε σχέση με ότι πιστεύαμε έως πρόσφατα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.   

Το πότε ακριβώς οι Νεάντερταλ  εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη προβληματίσει τους επιστήμονες. Κάποιοι πιστεύουν πως αυτό συνέβη πριν από 40.000 χρόνια, όχι πολύ μετά από τότε που ο σύγχρονος άνθρωπος μετανάστευσε από την Αφρική. Ωστόσο προηγούμενες μελέτες σε οστά που βρέθηκαν στο Βέλγιο, στο Grotte de Spy, έδειξαν πως οι τελευταίοι Νεάντερταλ έζησαν στην Ευρώπη πριν 37.000 χρόνια. 

Πλέον, επιστήμονες από το Βέλγιο, τη Βρετανία και τη Γερμανία αναφέρουν πως οι προηγούμενες έρευνες ενδέχεται να είναι αναξιόπιστες εξαιτίας μίας μόλυνσης. Χρησιμοποιώντας μία μέθοδο γνωστή ως «διαχωρισμός υγρής χρωματογραφίας», οι επιστήμονες, απομόνωσαν αμινοξύ από τα οστά των Νεάντερταλ  και το χρησιμοποίησαν για νέες αναλύσεις των οστών.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, εξαιτίας των μολύνσεων των οστών, οι προηγούμενες χρονολογήσεις είχαν δείξει πως τα ευρήματα ήταν σχεδόν 10.000 χρόνια νεότερα σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία. 

Οι επιστήμονες χρονολόγησαν οστά που βρέθηκαν σε δύο ακόμη περιοχές του Βελγίου – κοντά στο Grotte de Spy. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ηλικία τους ήταν η ίδια με ηλικία εκείνων στο Grotte de Spy. 

«Αυτή η νέα μελέτη μας παρέχει περισσότερα στοιχεία για το πότε οι Νεάντερταλ  εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη», ανέφερε στο CNN o Thibaut Devièse, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Aix-Marseille Université εξηγώντας πως τα οστά στο Grotte de Spy είχαν προκαλέσει διάλογο στην επιστημονική κοινότητα. 

«Η χρονολόγηση είναι σημαντική στην αρχαιολογία, χωρίς ένα αξιόπιστο πλαίσιο χρονολόγησης δεν μπορούμε να είμαι σίγουροι ότι κατανοούμε τις σχέσεις ανάμεσα στους Νεάντερταλ και τους Χόμο Σάπιενς καθώς μετακινηθήκαν προς την Ευρώπη πριν από 45.000 χρόνια και ξεκίνησαν να εξαφανίζονται», δήλωσε ο Tom Higham, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος PalaeoChron

Σύμφωνα με τον Devièse οι νέες ακριβέστερες χρονολογήσεις απαντούν στο βασικό ερώτημα αλλά πυροδοτούν και νέα όπως εκείνο σχετικά με το πόσο χρονικό διάστημα οι Νεάντερνταλ και οι Χόμο Σάπιενς συνυπήρξαν. 


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια