Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Νησίδες του Αιγαίου εκπέμπουν SOS: Οάσεις ζωής ή βιομηχανική ζώνη;

Οι ανεξερεύνητες αρχαιότητες των νησίδων του Αιγαίου -εφόσον δεν καταστραφούν από βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς- μπορούν να τροφοδοτήσουν...

Οι Νησίδες του Αιγαίου εκπέμπουν SOS: Οάσεις ζωής ή βιομηχανική ζώνη;

Οι ανεξερεύνητες αρχαιότητες των νησίδων του Αιγαίου -εφόσον δεν καταστραφούν από βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς- μπορούν να τροφοδοτήσουν την αρχαιολογική έρευνα για τα επόμενα εκατό χρόνια.

Αυτό τόνισε -μεταξύ άλλων- η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κα. Δ. Κουτσούμπα, κατά την παρέμβασή της στην ημερίδα που διοργάνωσε η "Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου", σε συνεργασία με την "Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία" και τη "MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας" με θέμα "Οι Νησίδες του Αιγαίου εκπέμπουν SOS: Οάσεις ζωής ή βιομηχανική ζώνη;" την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021. Δείτε εδώ όλη την παρέμβαση της κας. Κουτσούμπα. 

Παρά τον πολύ περιορισμένο χρόνο, εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020 από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κα. Τούλα Μαρκέτου, μαζί με συναδέλφους της, σε 11 νησίδες που απειλούνται με ισοπέδωση από την εταιρεία "Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε." του ομίλου Eunice Energy Group.

Σύμφωνα με την κα. Μαρκέτου, ο οικισμός στα Λέβιθα συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να χαρακτηριστεί παραδοσιακός, ενώ σε μικρή απόσταση από αυτόν υπάρχει εμβληματικός αρχαίος πύργος, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Επιπλέον, σημαντικός προϊστορικός οικισμός εντοπίστηκε και στη θέση του νησιού όπου προβλέπεται να γίνει η λιμενική εγκατάσταση του έργου της "Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε.". Διατηρητέος και επισκέψιμος θα μπορούσε να είναι και ο οικισμός στην Κίναρο, ενώ εντοπίστηκαν εκκλησία και σημαντική εγκατάσταση βυζαντινής εποχής. 

Οι νησίδες αυτές βρίσκονται στον πολύ σημαντικό προϊστορικό θαλάσσιο "δρόμο του οψιανού" από το Γυαλί της Νισύρου μέχρι τις Κυκλάδες, όμως η αυτοψία αποκάλυψε πολλές ενδείξεις για κατοίκηση και κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους. Σε όλες τις νησίδες εντοπίστηκαν άγνωστα μέχρι σήμερα κτίρια που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και ανασκαφών, στα οποία θα προκληθούν μη αναστρέψιμες βλάβες από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αλλά και σημαντικές ποσότητες κεραμικής όλων των περιόδων. 

Μεγάλες εκπλήξεις αποτέλεσαν το Μεσονήσι Αστυπάλαιας, όπου εντοπίστηκε σημαντικός προϊστορικός οικισμός, αλλά και η απρόσιτη Οφιδούσσα, στην οποία διαπιστώθηκε κατοίκηση τόσο στα προϊστορικά, όσο και στα ελληνιστικά χρόνια. Η κ. Μαρκέτου κατέληξε ότι οι νησίδες ανοίγουν έναν καινούργιο κόσμο στην αρχαιολογική έρευνα που χρήζει περαιτέρω μελέτης, επιφανειακών ερευνών και ανασκαφών, ενώ το μέλλον αυτών των νησιών χαρακτηρίζεται "τρομακτικό" αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια.


Πηγή: Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια