Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στις διαδρομές των αγωνιστών του 1821: Ταξίδι μνήμης και ιστορίας

Ανάμεσα στις πολλές μορφές, τα αξιοθέατα και τις ομορφιές που διακρίνουν την Πελοπόννησο, υπάρχει και ένα ιστορικό ορόσημο, το σημαντικότερο...

Στις διαδρομές των αγωνιστών του 1821: Ταξίδι μνήμης και ιστορίας

Ανάμεσα στις πολλές μορφές, τα αξιοθέατα και τις ομορφιές που διακρίνουν την Πελοπόννησο, υπάρχει και ένα ιστορικό ορόσημο, το σημαντικότερο ίσως από όλα τα υπόλοιπα για τη σύγχρονη Ελλάδα: ο Μοριάς, όπως λεγόταν τότε, αποτέλεσε το προπύργιο της Επανάστασης του 1821, την επέτειο της οποίας γιορτάζει φέτος πολλαπλά η χώρα μας. 

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, μαζί με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και μια πληθώρα επιφανών υποστηρικτών, παίρνει άλλη μια τιμητική πρωτοβουλία που σκοπό έχει να προσκαλέσει τους απανταχού Ελληνες να γνωρίσουν αυτόν τον τόσο ξεχωριστό τόπο. Το πρόγραμμα «Μοριάς ’21» παρουσιάστηκε επισήμως μέσω διαδικτυακής εκδήλωσης, με την πρόεδρο του «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη να απευθύνει χαιρετισμό και ταυτόχρονα να το θέτει υπό την αιγίδα της.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως η πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες, επισημαίνοντας πως «το μεγαλύτερο μήνυμα του εορτασμού είναι αυτό της ενότητας: μαζί μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα».


Εντεκα προορισμοί

Εχοντας για κεντρικό του σύνθημα το «Κι εγώ στο Μοριά», το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από 21 θεματικές διαδρομές, οι οποίες στέλνουν τον επισκέπτη σε 11 διαφορετικούς προορισμούς, ώστε να δει την Πελοπόννησο μέσα από την οργανική σχέση του τόπου με τα γεγονότα της Επανάστασης. Οι διαδρομές, διάρκειας τριών, πέντε ή επτά ημερών, αφήνουν το ελεύθερο στον περιηγητή να ακολουθήσει το σύνολο ή μέρος τους, δίχως την παρεμβολή ξεναγού ή άλλης οργανωμένης δραστηριότητας· αντιθέτως, αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες έτσι ώστε να καθοδηγήσουν με ακρίβεια και κυρίως να συστήσουν παλαιά και νεότερα σημεία ενδιαφέροντος.

Τα τελευταία κινούνται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: την Ιστορία, την τέχνη, τη γαστρονομία και τη φύση. Για τον σχεδιασμό καθενός από αυτούς, οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν σημαντικές συνεργασίες, με πρώτη αυτή της περιφέρειας. Οσον αφορά το ιστορικό κομμάτι, συνδράμει κυρίως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης των καθηγητών Θάνου Βερέμη και Θανάση Χρήστου, ενώ μια σειρά από μουσεία παραχωρούν πίνακες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που θα ζωντανέψουν ψηφιακά σε επιλεγμένες πόλεις της Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους.

Εκτός όμως από τα κλασικά έργα, ο Αγώνας προσεγγίζεται και μέσα από σύγχρονες τοιχογραφίες με σχετική θεματολογία, δημιουργημένες στις πόλεις του Μοριά από το ΙΓ΄ Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό της εποπτεία της δρος Ερατούς Χατζησάββα. Οσο για τη γαστρονομία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ολοκληρωμένης περιήγησης, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου εμπνέεται από υλικά και συνταγές της εποχής, δημιουργώντας ένα μενού αφιερωμένο στο 1821, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε εστιατόρια της Πελοποννήσου.

Τέλος, η φύση «επαναστατεί» κι εκείνη με τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που χαρτογραφεί και σηματοδοτεί 27 αιωνόβια δέντρα σε όλη την Πελοπόννησο, τα οποία αποτελούν ζωντανούς «μάρτυρες» των γεγονότων της εξέγερσης. Ο ιστότοπος morias21.com με όλες τις πληροφορίες του προγράμματος θα είναι έτοιμος από τις 10 Ιουνίου.


Πηγή: Αιμ. Χαρμπής, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια