Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκελετός 2.000 ετών σκελετός αναγνωρίστηκε ως υψηλόβαθμος Ρωμαίος αξιωματικός σε αποστολή διάσωσης του Βεζούβιου

Ο σκελετός του υψηλόβαθμου Ρωμαίου αξιωματικού όπως ανακαλύφθηκε στο Ηράκλειο τη δεκαετία του 1980 Επιστήμονες ταυτοποίησαν  σκελετό 2.000 ε...

Σκελετός 2.000 ετών σκελετός αναγνωρίστηκε ως υψηλόβαθμος Ρωμαίος αξιωματικός σε αποστολή διάσωσης του Βεζούβιου
Ο σκελετός του υψηλόβαθμου Ρωμαίου αξιωματικού όπως ανακαλύφθηκε
στο Ηράκλειο τη δεκαετία του 1980

Επιστήμονες ταυτοποίησαν σκελετό 2.000 ετών που ανήκε σε Ρωμαίο αξιωματικό, o οποίος πιθανότατα στάλθηκε σε αποστολή διάσωσης στις πόλεις της Πομπηίας και του Ηρακλείου (Herculaneum) όταν ξέσπασε ο Βεζούβιος.

Ο σκελετός ήταν μεταξύ των 300 που βρέθηκαν στο Ηράκλειο τη δεκαετία του 1980. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκε σε Ρωμαίο στρατιώτη. Αλλά τώρα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκε σε υψηλόβαθμο αξιωματικό του ρωμαϊκού στόλου, που στάλθηκε σε αποστολή διάσωσης για να εκκενώσει τους πανικοβλημένους κατοίκους που προσπαθούσαν να σωθούν.

Τόσο η Πομπηία όσο και το Ηράκλειο, δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα της Ρώμης, νότια της Νάπολης, καταστράφηκαν από τη βίαιη έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. Λάβα, λάσπη και στάχτη, κάλυψε ανθρώπους και σπίτια διατηρώντας σε καλή κατάσταση ώστε να τα ανακαλύψουν οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι.


Σκελετός 2.000 ετών σκελετός αναγνωρίστηκε ως υψηλόβαθμος Ρωμαίος αξιωματικός σε αποστολή διάσωσης του Βεζούβιου
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηράκλειου στο Ερκολάνο, κοντά στη Νάπολη, με φόντο το ηφαίστειο του Βεζούβιου, στην Ιταλία.

«Όταν έφτασα στο Ηράκλειο το 2017 συνειδητοποίησα ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αφιερώθηκε στους σκελετούς, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να αναλύσει τα εργαλεία που βρέθηκαν δίπλα τους», δήλωσε ο Francesco Sirano, διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου στο Ηράκλειο, στο NBC News. «Έτσι, η ομάδα μου και εγώ ρίξαμε μια πιο προσεκτική ματιά, και αυτό που βρήκαμε ήταν εκπληκτικό».

Όταν ο σκελετός ανακαλύφθηκε πριν από 30 χρόνια, πολλές ενδείξεις τον ξεχώρισαν από τους εκατοντάδες άλλους που ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους. Έφερε δερμάτινη ζώνη γύρω από τη μέση του ενώ στο πλάι του υπήρχε ένα σπαθί με ελεφαντόδοντο, ένα διακοσμημένο στιλέτο και μια σακούλα με νομίσματα. Ωστόσο, ο σκελετός εκτέθηκε σε μόνιμη έκθεση και αναγνωρίστηκε γενικά ως στρατιώτης.

Η εις βάθος ανάλυση αποκάλυψε ότι η ζώνη ήταν κάποτε διακοσμημένη με εικόνες λιονταριού και χερουβείμ από ασήμι και χρυσό. Η θήκη του σπαθιού ήταν επίσης διακοσμημένη με μια οβάλ ασπίδα.

«Όλες αυτές οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι δεν ήταν απλός στρατιώτης. Πρόκειται πιθανότατα για έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό, ακόμη και Πραιτωριανό», δηλώνει ο Sirano, αναφερόμενος στις επίλεκτες μονάδες που υπηρέτησαν ως προσωπικοί σωματοφύλακες των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. «Οι Πραιτωριανοί έφεραν οβάλ ασπίδες. Και τα νομίσματα που είχε πάνω του δεν ήταν τυχαία. Αντιστοιχούν στο ποσό ενός μηνιαίου μισθού Πραιτωριανού».

Όποια και αν είναι η θέση του αξιωματικού, ο Sirano είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανήκε σε αποστολή διάσωσης που ξεκίνησε από έναν ρωμαϊκό στόλο μετά την έκρηξη του Βεζούβιου.

«Ο σκελετός του βρέθηκε στην παραλία, μαζί με εκατοντάδες άλλους, λίγα μέτρα μακριά από τα ερείπια μιας βάρκας».


Σκελετός 2.000 ετών σκελετός αναγνωρίστηκε ως υψηλόβαθμος Ρωμαίος αξιωματικός σε αποστολή διάσωσης του Βεζούβιου
Ο σκελετός ανακαλύφθηκε στο Ηράκλειο τη δεκαετία του 1980.

Η αποστολή διάσωσης στο Ηράκλειο και την Πομπηία είναι ένα από τα πιο καλά τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα της περιόδου. Επικεφαλής ήταν ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ιστορικός και Ρωμαίος αξιωματικός του ναυτικού που πέθανε επίσης στην αποστολή και περιγράφεται από μαρτυρίες που συλλέχθηκαν σε σημειώσεις που άφησε ο ανιψιός του, ο Πλίνιος ο Νεότερος.

Μια επιστολή από τον Πλίνιο τον Νεότερο στον ιστορικό Τακίτο περιέγραφε τη σκηνή: «Η τέφρα που πέφτει ήδη έγινε πιο ζεστή και παχύτερη καθώς τα πλοία πλησίαζαν στην ακτή και σύντομα αντικαταστάθηκε από ελαφρόπετρα και μαύρες καμένες πέτρες που γκρεμίστηκαν από τη φωτιά.

Ξαφνικά η θάλασσα έγινε ρηχή και η πρόσβαση στην ακτή  εμποδίστηκε καθώς γέμισε από τα συντρίμμια που είχαν πέσει από το βουνό».

Πρόσφατα μια άλλη ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε εξέταση DNA στο κρανίο σκελετού, που βρέθηκε πριν από εκατό χρόνια περίπου σε μια παραλία κοντά στην Πομπηία, και πιστεύεται ότι ήταν αυτό του Πλίνιου του Πρεσβύτερου. Όπως και ο σκελετός στο Ηράκλειο, έφερε σπαθί με πλούσια διακόσμηση και ήταν καλυμμένος με χρυσά περιδέραια και βραχιόλια.

«Κάποτε πιστεύαμε ότι η εξέταση DNA δεν θα λειτουργούσε αποτελεσματικά σε τόσους παλιούς σκελετούς. Τώρα ξέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Δίνει αποτελέσματα», δήλωσε ο Sirano, ο οποίος θα ξεκινήσει νέα ανασκαφή στην παραλία του Ηράκλειου αυτόν τον μήνα με τη βοήθεια του Ιδρύματος Packard Humanities.

«Τώρα εξετάζουμε το DNA των σκελετών στο Ηράκλειο και ανακτούμε εκπληκτικές πληροφορίες», είπε χαρακτηριστικά. «Από πού προέρχονταν, τι έτρωγαν, όλες οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται σε ένα παζλ της ιστορίας».


Πηγή: ΝΒC



Δεν υπάρχουν σχόλια