Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών

Τον Μάρτιο του 2016 ο Γιώργιος Τσιαρδακάς παρέδωσε στο Νομισματικό Μουσείο ένα μολυβδόβουλλο του Οσίου Συμεών του Μεταφραστή το οποίο βρέθηκ...

Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών

Τον Μάρτιο του 2016 ο Γιώργιος Τσιαρδακάς παρέδωσε στο Νομισματικό Μουσείο ένα μολυβδόβουλλο του Οσίου Συμεών του Μεταφραστή το οποίο βρέθηκε στην περιοχή της Λαμίας (το μοναδικό, μέχρι σήμερα, προερχόμενο από τον ελλαδικό χώρο).

H περιγραφή του μολυβδοβούλλου έχει ως εξής:

Συμεών Μεταφραστής, Μάγιστρος και Λογοθέτης του Δρόμου, χρον. 975/990.

Βάρος: 11,03 γρ., διάμετρος: 3,07 εκ.


Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών

Εμπρόσθια όψη

Σύμπλεγμα δύο σταυρών, του «Αγίου Ανδρέα» και του ελληνικού, οι οποίοι δημιουργούν οκτώ ίσα διάχωρα ανάμεσα στα οποία αναπτύσσεται η επιγραφή επίκλησης: Κύριε βοήθει τω σω δούλω. Κάθε κεραία των σταυρών απολήγει σε σταγόνα.


Οπίσθια όψη

Σε πεντάστιχη επιγραφή η ταυτότητα του κατόχου: Συμεών μαγίστρω και λογοθέτη του δρόμου.


Η εξιστόρηση της ανεύρεσης από τον ίδιο τον ερευνητή

Μια χειμωνιάτικη μέρα, ηλιόλουστη ήταν ότι πρέπει για την εξόρμηση μου με τον νέο ανιχνευτή μετάλλων XP DEUS 3.2!


Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών
Η θέα της κοιλάδας του Σπερχειού από το πεδίο έρευνας του ανιχνευτή μετάλλων.

Ήταν όλα έτοιμα. Ξεκίνησα να ερευνώ σε μια προγραμματισμένη περιοχή όχι μακριά από τη πόλη μου τη Λαμία. (αναφέρω προγραμματισμένη καθώς ήταν σύμφωνα με την άδεια χρήσης ανιχνευτή μετάλλων που μου είχε χορηγηθεί από το Υπ. Πολιτισμού) Η περιοχή έχει φήμη μεγάλης δραστηριότητας από τον πόλεμο του 1940 αλλά και μετέπειτα εμφυλίου. Σκοπός της εξορμήσεως; ήταν να μάθω το χειρισμό του νέου ανιχνευτή μετάλλων XP DEUS καθώς πιστεύω πως οι καλύτερες δοκιμές για σχολείο είναι το βουνό. Η περιοχή είναι περίπου 6 με 7 χιλιόμετρα μετά την Ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου. Η διαδρομή διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Έφτασα επιτέλους. Αφού επέλεξα ένα σημείο εντελώς τυχαία παρατηρώντας μόνο κάποια χαρακτηριστικά και σταθερά σημεία άρχιζα να ετοιμάζω τον ανιχνευτή γεμάτος χαρά διότι αν θυμάμαι ήταν από τις πρώτες μου εξορμήσεις. Επέλεξα το πρόγραμμα «11 ΚΙΝΗΣΗ» το οποίο είχε προγραμματίσει ο αντιπρόσωπος και φίλος Ιωάννης Κυρίτσης και ξεκίνησα.

Τα πρώτα “μπιτ-μπιτ” δεν άργησαν να έρθουν. Προσπαθούσα να καταλάβω τη ταυτότητα  του στόχου από τις ενδείξεις στην οθόνη του XP DEUS, και εν μέρει οπό της οδηγίες που είχα από τον Ιωάννη. Έτσι είχα κάποια εικόνα του στόχου όμως όχι εμπειρία στην έρευνα και αποκωδικοποίηση των σημάτων. Σαν αρχάριος έπρεπε να βεβαιωθώ για το κάθε χτύπημα σκάβοντας τα πάντα, για εκμάθηση. Κεντράρισα τον πρώτο στόχο. Δε μου φαινόταν βαθύς και χρησιμοποίησα ένα μαχαίρι. Αμέσως βγήκε στην επιφάνεια ένας κάλυκας χρησιμοποιημένος, πιθανόν της εποχής του 1940. Ήταν το πρώτο εύρημα και έπρεπε να το κρατήσω, Συνεχίζοντας ανακάλυπτα διάφορους στόχους. Όχι κάτι ιδιαίτερο. Κουτάκια από κονσέρβες, αλουμινόχαρτα  κτλ. Η ώρα περνούσε ενώ μάθαινα τη λειτουργία του μηχανήματος και σε ποιους αριθμούς αναγνωρίζει το κάθε στόχο, πχ. το αλουμινόχαρτο. Εκεί οι τιμές έπαιζαν στην οθόνη συνέχεια χαμηλά 30-35. Τα σιδερένια αντικείμενα  εύκολα διευκρινίζονται από τον μπάσο ήχο και την τιμή 8-9-10. Παρά ταύτα συνέχιζα να τους βγάζω τους περισσότερους στόχους, μόνο και μόνο για επιβεβαίωση.


Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών
Έλεγχος αριθμού στόχου στο τηλεχειριστήριο του ασύρματου ανιχνευτή XP DEUS

Κόντευε πια μεσημέρι. Είδα ένα κομμάτι πλατώματος. Ας κοιτάξω και εκεί και φεύγω. Όντως μετά από λίγο άκουσα ένα διαφορετικό ήχο αλλά είδα και τις τιμές του τηλεχειριστηρίου στο XP DEUS που έπαιζαν σταθερά. Σκάλισα ελαφρά με το πόδι και έβαλα ξανά τον δίσκο. Διαπίστωσα ότι  είχε μετακινηθεί. Μάλλον είναι επιφανειακός ο στόχος. Ψάχνω με το χέρι μου και αμέσως εντόπισα ένα αρχαίο χάλκινο νόμισμα. Εκεί ένιωσα ότι βρήκα κάποιον θησαυρό. Η χαρά απερίγραπτη. Καθάρισα όπως μπορούσα το εύρημα από τα χώματα και διαπίστωσα ότι ήταν βυζαντινής περιόδου. Το ηθικό μου στα ύψη. Θα συνεχίσω την έρευνα λέω από μέσα μου μέχρι την ώρα που μου είναι επιτρεπτό βάση της αδείας μου.


Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών

Πράγματι. Συνέχισα να ερευνώ και όχι μόνο αυτό, αλλά είχα βγάλει κι αλλά 4-5 νομίσματα παρόμοια. Δεν άργησε να έρθει ο επόμενος στόχος. Άντε να βγάλω και το τελευταίο στόχο και έφυγα σκέφθηκα. Σημειώνω ότι στα προηγούμενα νομίσματα οι τιμές που έπαιζαν στη μονάδα ήταν 72-75 σταθερά, εκτός από ένα που έπαιζε 95-96 και ήταν λίγο μεγαλύτερο από τα άλλα. Σ ’αυτό το στόχο πλέον είχα κάποιες τιμές που δεν είχα ξανά δει. Ο στόχος αν θυμάμαι καλά είχε τις τιμές 85-88. Είχα την απορία τι να είναι. Βγάζω το μαχαίρι και άρχισα να σκαλίζω. Κάποια στιγμή όταν εντόπισα τον στόχο και τον καθάρισα έμοιαζε με νόμισμα. Σαν τα προηγούμενα αλλά το κράμα του ήταν από μολύβι. Είδα ότι είχε κάποια γράμματα επάνω. Λέω από μέσα μου. Κάποιο νόμισμα θα είναι και πιθανόν βυζαντινό, διότι αναγνώρισα εύκολα την λατινική γραφή. Σαν κράμα μετάλλου δε με ενθουσίασε. Μάλλον δεν αξίζει τίποτα, σκέφθηκα. Από μολύβι είναι. Και το πέταξα σχεδόν στο ίδιο σημείο…


Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών
Το ακριβές σημείο της ανακάλυψης

Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών
Έλεγχος στο σημείο της ανακάλυψης

Καιρός να επιστρέψω λογίστηκα. Και ξεκίνησα τον δρόμο της επιστροφής για τη πόλη μου τη Λαμία. Πρώτα επισκέφτηκα την υπηρεσία της αρχαιολογίας και τους ενημέρωσα για τα ευρήματα. Αμέσως μου ετοίμασαν τα έγγραφα, πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής σημειώνοντας και τη περιοχή που τα εντόπισα και ήμουν έτοιμος να αποχωρήσω. Εκείνη τη στιγμή μια αρχαιολόγος με ενημέρωσε, ότι την επόμενη μέρα που θα πάω και εντοπίσω κάτι, όσο και διαβρωμένο να είναι, αν έχει το σχήμα του νομίσματος να μη το πετάξω, και να το παραδώσω. Αμέσως ο νους μου πήγε στο μολύβδινο νόμισμα το οποίο και πέταξα, αλλά δεν έδωσα και ιδιαίτερη προσοχή.

Την επόμενη μέρα ξανά λοιπόν για εξόρμηση και στο ίδιο σημείο. Χωρίς να έχω στο μυαλό μου τα λόγια της αρχαιολόγου εντόπισα πάλι ένα στόχο. Εδώ είμαστε. Αρκετά επιφανειακό πρέπει να ήταν. Κεντράρω με το μηχάνημα και άρχισα να σκαλίζω με το μαχαίρι. Τίποτα. Μάλλον θα είναι πάνω-πάνω είπα. Όντως. Ήταν το ίδιο μολύβδινο νόμισμα που είχα πετάξει τη προηγούμενη μέρα. Μετά από αρκετή ώρα και ενώ είχα βγάλει 2 χάλκινα νομίσματα επέστρεψα στην αρχαιολογία για τη παράδοση μαζί και με το μολύβδινο νόμισμα. Κατά τη παραλαβή από την αρχαιολόγο είδα ότι είχε μια συμπεριφορά σαστισμένη. Το κοίταζε και αντέγραψε τα γράμματα που είχε στην μια όψη. Έφυγε και πήγε σε ένα άλλο γραφείο και επέστρεψε μετά από 10 λεπτά. Περίεργος εγώ όπως πάντα ρώτησα τι συμβαίνει. Μου απάντησε:

Σφραγίδα με Βούλα έχεις ακούσει ποτέ? Αυτό είναι, και μάλλον κάποιου αξιωματούχου. Θα ενημερωθείς όταν γίνει ταύτιση από το Επιγραφικό Νομισματικό Μουσείο.


Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών

Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών

Πώς βρέθηκε η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών

Κι έτσι έγινε. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, το εύρημα μου αναγνωρίστηκε ως η προσωπική σφραγίδα του Αγίου Συμεών. Παρακάτω παραθέτω την περιγραφή του μολυβδόβουλου, από την ιστορικό-νομισματολόγο Γιόρκα Νικολάου, το οποίο πλέον αποτελεί μόνιμη προσθήκη του Νομισματικού Μουσείου.

Τελειώνοντας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το φίλο και αντιπρόσωπο του XP DEUS, Ιωάννη Κυρίτση για την ανάρτησή της Ιστορίας εύρεσης της σφραγίδας του Αγίου Συμεών Μεταφραστή, όπως επίσης και τον Garry υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του κατασκευαστή XP DEUS στη Γαλλία για την ανάρτησή του στη σελίδα του.


Πηγή: KaliteriLamia




Δεν υπάρχουν σχόλια