Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεξικό : Αντιδράσεις για οικοδομικές εργασίες κοντά στην αρχαία πόλη Τεοτιχουακάν

Η κυβέρνηση του Μεξικού καταδίκασε τις οικοδομικές εργασίες που πραγματοποιούνται έξω από την αρχαία πόλη του Τεοτιχουακάν. Σύμφωνα με το δι...

Μεξικό : Αντιδράσεις για οικοδομικές εργασίες κοντά στην αρχαία πόλη Τεοτιχουακάν

Η κυβέρνηση του Μεξικού καταδίκασε τις οικοδομικές εργασίες που πραγματοποιούνται έξω από την αρχαία πόλη του Τεοτιχουακάν.

Σύμφωνα με το διεθνές συμβούλιο για μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους των Ηνωμένων Εθνών, μπουλντόζες απειλούν να ισοπεδώσουν περίπου επτά στρέμματα προστατευμένης γης στην περιοχή.  Η Τεοτιχουακάν είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο Μεξικό.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, οι εργασίες που πραγματοποιούνται χωρίς άδεια, απειλούν «τα αρχαιολογικά, οικιστικά και μνημειακά ερείπια τα οποία έχουν επίσης λεηλατηθεί». Οι ίδιοι κάλεσαν τη μεξικανική κυβέρνηση να παρέμβει ώστε ειδικοί να αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο και να εκτιμήσουν τη ζημιά που έχει γίνει. Οι οικοδομικές εργασίες ξεκίνησαν νωρίτερα εντός του έτους, με βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, όταν η επόπτευση του χώρου ήταν περιορισμένη, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωσή τους, το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας κάνουν λόγο για «απειλή στη μεξικανική κληρονομιά»  και τονίζουν πως είχαν ήδη εκδώσει δύο εντολές αναστολής των εργασιών τον Μάρτιο και κατέθεσαν μήνυση τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ιδιοκτήτες παρακείμενων εκτάσεων ενδέχεται να προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή σε κάποιου είδους πάρκο ψυχαγωγίας. Διαδικτυακή εκστρατεία για την παύση των εργασιών στην περιοχή έχει συγκεντρώσει πάνω από 13.000 υπογραφές.

Το Τεοτιχουακάν, διάσημο περισσότερο για τον Ναό του Ήλιου και το Ναό του Φεγγαριού, προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.  Η αρχαία πόλη των Μάγια, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πόλης του Μεξικού, παραμένει ένα μυστήριο πώς χτίστηκε.

Το Τεοτιχουακάν χαρακτηριζόταν από μεγάλα και επιβλητικά κτίσματα, που περιλάμβαναν, εκτός από τα συγκροτήματα των κατοικιών, ναούς, μεγάλες πλατείες, γήπεδα και ανάκτορα των ηγεμόνων, ευγενών και ιερέων. Ο αστικός - τελετουργικός χώρος της πόλης θεωρείται ένα από τα εντυπωσιακότερα επιτεύγματα του προκολομβιανού Νέου Κόσμου.

Το μέγεθος και η ποιότητα των μνημείων, η πρωτοτυπία της οικιστικής αρχιτεκτονικής και η θαυμαστή εικονογραφία στις χρωματιστές τοιχογραφίες των κτηρίων ή στα αγγεία με τα ζωγραφικά μοτίβα από πεταλούδες, αετούς, κογιότ με φτερά και ιαγουάρους, υποδηλώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας έναν υψηλού επιπέδου πολιτισμό, οι πολιτιστικές επιδράσεις του οποίου εξαπλώθηκαν και μεταφυτεύθηκαν σ' όλους τους μεσοαμερικανικούς πληθυσμούς.


Πηγή: Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια