Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κλιματική αλλαγή: «SOS» για την παλαιότερη βραχογραφία στον κόσμο

Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για τις βραχογραφίες, καθώς σύμφωνα με μελέτη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.  Ειδικότερα, Αυσ...

Κλιματική αλλαγή: «SOS» για την παλαιότερη βραχογραφία στον κόσμο

Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για τις βραχογραφίες, καθώς σύμφωνα με μελέτη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.  Ειδικότερα, Αυστραλοί και Ινδονήσιοι ερευνητές εξέτασαν 11 σπήλαια στην περιοχή Μάρος του νησιού Σουλαβέζι, όπου έχουν ανακαλυφθεί οι αρχαιότερες τοιχογραφίες που χρονολογούνται πριν από 45.000 έως 20.000 χρόνια, και διαπίστωσαν ότι αυτές φθείρονται εξαιτίας της «αλοκλαστικής».

Πρόκειται για την αποσύνθεση των πετρωμάτων όταν διαλύματα αλατόνερου διαχέονται σε ρωγμές και αρμούς στους βράχους και εξατμίζονται αφήνοντας κρυστάλλους αλατιού πίσω.

«Η ζημιά είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμη. Τα άλατα βρίσκονται παντού στα σπήλαια στο νότιο Σουλαβέσι. Αυτά τα άλατα αποδυναμώνουν χημικά τον βράχο και χωρίζουν μηχανικά την επιφάνεια των πλαισίων από τους τοίχους και τις οροφές από ασβεστόλιθο», δήλωσε στο CNN η Τζιλ Χάντλεϋ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Griffith στην Αυστραλία.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι χειρότερες στις τροπικές περιοχές του Ισημερινού λόγω του μοναδικού κλίματός του. Είναι το μέρος με τη πιο δυναμική ατμόσφαιρα στη Γη. Επίσης, οι τροπικοί μπορούν να βιώσουν έως και τρεις φορές την αύξηση της θερμοκρασίας υπό την κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου», προσθέτει η ίδια.


Κλιματική αλλαγή: «SOS» για την παλαιότερη βραχογραφία στον κόσμο

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες μελετούν τη ζωγραφική στο σπήλαιο της Ινδονησίας από τη δεκαετία του 1980, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να την χρονολογήσουν με ακρίβεια. Αρχικά πίστευαν ότι οι βραχογραφίες ήταν νεότερες από 10.000 χρόνια, ωστόσο οι πιο πρόσφατες τεχνικές υποδηλώνουν ότι μια από αυτές, η οποία απεικονίζει τρεις χοίρους, είχε ζωγραφιστεί πριν από 45.500 χρόνια.

Ο Άντι Οκταβιάνα, ειδικός στις βραχογραφίες στο Κέντρο Αρχαιολογικής Έρευνας της Ινδονησίας και διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Griffith, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των βραχογραφιών που βρίσκονται στην περιοχή, παραμένει άγνωστος. «Έχουμε καταγράψει πάνω από 300 σημεία με βραχογραφίες, στο σπήλαιο στο Μάρος. Οι ζωγραφικές απεικονίσεις βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια φθοράς», είπε.


Πηγή: in.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια