Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χανιά: Παρουσιάστηκε μελέτη για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του Ενετικού Λιμένα

Στη συνολική αναβάθμιση της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Ενετικού Λιμένα των Χανίων από το Φρούριο Φιρκά έως και τα ανατολικά Νεώρια καθώς κ...

Χανιά: Παρουσιάστηκε μελέτη για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του Ενετικού Λιμένα

Στη συνολική αναβάθμιση της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Ενετικού Λιμένα των Χανίων από το Φρούριο Φιρκά έως και τα ανατολικά Νεώρια καθώς και του πάνω τμήματος του λιμενοβραχίονα έως και το παλιό καρνάγιο, προχωρούν ο Δήμος, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Γραφείο Παλιάς Πόλης μέσω μελέτης που ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Η μελέτη θα σταλεί για έγκριση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και όπως τόνισε κατά την παρουσίασή της ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, «με την ολοκλήρωση του έργου, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, θα αναβαθμιστεί η εικόνα του σημαντικότερου μνημείου της πόλης και θα βελτιωθεί η λειτουργικότητα της περιοχής».

Το έργο εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για αναβάθμιση του Ενετικού Λιμένα, που περιλαμβάνει, επίσης, την αποκατάσταση του συγκροτήματος των Νεωρίων και την τοποθέτηση νέου τύπου σκιαδίων στις επιχειρήσεις της περιοχής.

«Πρόκειται για παρεμβάσεις υπερτοπικού χαρακτήρα», ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα έργα θα αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Για τη σημαντικότερη συνολική παρέμβαση στην Παλιά Πόλη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιάννης Νικηφοράκης, επισημαίνοντας ότι θα προχωρήσουν και οι εργασίες για την τοποθέτηση κυματοθραύστη στην είσοδο του λιμανιού.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε ο προϊστάμενος του Γραφείου Παλιάς Πόλης, αρχιτέκτων-μηχανικός Αντώνης Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας ότι η παρέμβαση αφορά συνολικά 28.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι -όπως είπε- «η μεγαλύτερη παρέμβαση αυτού του είδους που έχει γίνει στην πόλη».

Όπως σημείωσε, σήμερα στο Παλιό Λιμάνι υπάρχουν 11 διαφορετικοί τύποι υλικών και πλακών και οι νέες πλάκες και οι κυβόλιθοι που προβλέπει η μελέτη είναι μεγάλης αντοχής και με πολύ αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές.

Αναλύοντας το εύρος των εργασιών που προβλέπονται, ανέφερε ότι θα γίνουν καθαιρέσεις πλακών, θα κατασκευαστούν υποβάσεις, θα γίνει συντήρηση κυβόλιθων που υπάρχουν από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, θα γίνουν νέες πλακοστρώσεις, αντικατάσταση λίθων στο κρηπίδωμα, το οποίο παράλληλα θα ενισχυθεί, ενώ ακόμα προβλέπονται νέο δίκτυο υποδομών του δημοτικού φωτισμού, τοποθέτηση όδευσης τυφλών, νέο δίκτυο ύδρευσης, κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, καθώς και αντικατάσταση μέρους του δικτύου αποχέτευσης.

Σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων είναι και η ανάδειξη των 6 θυρίδων κανονιών στο Φρούριο Φιρκά, ενώ παρεμβάσεις προβλέπονται και στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, στην είσοδο του λιμανιού.


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (Β. Νομικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια