Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών συνεχίζει την προσφορά

Από την ώρα που ιδρύθηκε το 1958 η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών ως μη κερδοσκοπικό σωματείο, με πρωτοβουλία τότε του αείμνηστου καθηγητή Στυλ...

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών συνεχίζει την προσφορά

Από την ώρα που ιδρύθηκε το 1958 η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών ως μη κερδοσκοπικό σωματείο, με πρωτοβουλία τότε του αείμνηστου καθηγητή Στυλιανού Κορρέ, σε συνεργασία με επιφανείς Κυκλαδίτες, ένας από τους κύριους σκοπούς ήταν η έκδοση επιστημονικού περιοδικού, καθώς και αυτοτελών μελετών για την ιστορία, τις τέχνες, τα γράμματα, τη γεωγραφία των Κυκλάδων. Συγχρόνως, η διοργάνωση πολιτιστικών και επιστημονικών δράσεων και εκδηλώσεων προς τιμήν καταξιωμένων Κυκλαδιτών. 

Ο ΚΒ΄ τόμος της Επετηρίδος, που περιλαμβάνει το πρώτο μέρος των πρακτικών του Γ΄ Κυκλαδολογικού συνεδρίου «Οι Κυκλάδες στη διαχρονία: Χώρος – Ανθρωποι», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου το 2016, είναι έτοιμος και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς. Αλλωστε, το 2017 έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της Εταιρείας, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Εμμανουήλ Μαρμαράς. Ομως, ο τόμος είναι έτοιμος (σε γενική επιμέλεια της καθηγήτριας Αρχαιολογίας Λυδίας Παλαιοκρασσά – Κόπιτσα) και στις 768 σελίδες του φιλοξενούνται ενδιαφέροντα κείμενα που αφορούν τα αστικά σπίτια της Ερμούπολης στα χρόνια της Επανάστασης και στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Οθωνα, την εκπαίδευση των αγοριών και κοριτσιών επί Τουρκοκρατίας, τις πληθυσμιακές μετακινήσεις και τους οικονομικούς μηχανισμούς στον ελληνικό χώρο. 

Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στα ιστορικά των Κυκλάδων. Οπως «Η Τήνος στα χρόνια του Καποδίστρια», «Το κρασί στη Νάξο από τον 16ο στον 19ο αι.: κρίσεις και νέες παραγωγικές περίοδοι του προϊόντος. Διακυκλαδικό ή τοπικό ναξιακό φαινόμενο;».

Στην τρίτη φωτίζονται λαογραφικά θέματα, όπως αυτό για τους Σιφνιούς αγγειοπλάστες στη Φολέγανδρο, αλλά και οι συμβολικές διαστάσεις της διατροφής κ.ά. Ο αναγνώστης ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, στις υπόλοιπες ενότητες το κείμενο για την Αρχιτεκτονική και τους παραδοσιακούς οικισμούς (οι 41 δίκλιτοι δίκογχοι ναοί της Ανδρου), εκείνο για την καταγραφή και ανάδειξη της αγροτικής πολιτισμικής κληρονομιάς των Κυκλάδων: περίπτωση της Αμοργού και πολλά ακόμη.

Το Β΄ μέρος του τόμου που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει επικεντρώνεται στις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εργασίες. Εν τω μεταξύ, στις 22-26  Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Δ΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο στην Τήνο, στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, με τη συμμετοχή 150 και πλέον επιστημόνων. Πέρυσι δεν έγινε λόγω της πανδημίας, λέει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος της Εταιρείας, Δημήτριος Κορρές, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών συνεχίζει να προσφέρει και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες. Κι αυτό που ο ίδιος επιδιώκει «είναι να συνεχίσω τους σκοπούς της Εταιρείας και γενικότερα την προβολή του πολιτισμού των Κυκλάδων».


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια