Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένας πύργος αφηγείται την ιστορία του

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους σε συνεργασία με τον Δήμο Κασσάνδρας, προβάλλει στις όψεις του Βυζαντινού Πύργου στη Νέα Φώ...

Ένας πύργος αφηγείται την ιστορία του

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους σε συνεργασία με τον Δήμο Κασσάνδρας, προβάλλει στις όψεις του Βυζαντινού Πύργου στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής ένα τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας πύργος αφηγείται την ιστορία του».

Η προβολή λειτουργεί ως ένα τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ, που αφηγείται την ιστορία του τόπου και του Βυζαντινού Πύργου στη Νέα Φώκαια μέσα στην πάροδο των αιώνων. Προκειμένου να αναπτυχθεί η εικονική σκηνογραφία της εγκατάστασης έχει μελετηθεί τόσο το επιλεγμένο κτίριο (Πύργος), όσο και ο χώρος που το περιβάλλει. Με τη βοήθεια των αποτυπώσεων των όψεων του κτιρίου, έχει σχεδιαστεί στον υπολογιστή τρισδιάστατο μοντέλο του και πάνω σε αυτό, μέσω ειδικών λογισμικών, έχει δημιουργηθεί το οπτικό περιεχόμενο. Με βάση την επιστημονική έρευνα, την προφορική παράδοση, καθώς και αρχειακό υλικό της νεότερης ιστορίας του τόπου, έχει δημιουργηθεί ένα σενάριο, που περιγράφει οπτικοακουστικά τον τόπο και την ιστορική πορεία του μνημείου μέσα στο χρόνο. Παρουσιάζονται και αναδεικνύονται με ιδιαίτερο τρόπο οι μεταμορφώσεις του τοπίου, η πρώτη κατοίκηση, η ίδρυση Μετοχίου της αθωνικής μονής Αγίου Παύλου, η χρήση του Πύργου ως στρατηγείο του Εμμ. Παππά κατά την Επανάσταση του 1821, η εγκατάσταση προσφύγων και η συντήρηση και αποκατάστασή του.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους του έτους 2020.Οι προβολές που γίνονται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του 2021, θα είναι επαναλαμβανόμενες, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν το θέαμα ακόμα και από απόσταση 1 χλμ. Η δράση φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορικότητα του μνημείου και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους για την προβολή των μνημείων του Δήμου Κασσάνδρας με στόχο τη γνωριμία με αυτά και την αύξηση της επισκεψιμότητας.


Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και γίνονται σε συνδιοργάνωση του δήμο Κασσάνδρας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Έχουν προβλεφθεί να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.


Λεπτομέρειες εκδήλωσης:

Τόπος: Βυζαντινός Πύργος στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής

Ημέρες προβολής: Παρασκευή 30/7 και Σάββατο 31/7, Σάββατο 7/8 και Κυριακή 8/8, Σάββατο 14/8 και Κυριακή 15/8, Σάββατο 21/8 και Κυριακή 22/8Ώρες προβολής: 21:00 – 24:00 (η προβολή θα επαναλαμβάνεται κάθε 30 λεπτά)Τηλ. επικοινωνίας: 23710 22060 και 2310 285163.Είσοδος ελεύθερη


Συντελεστές:

Συντονισμός εκδήλωσης: Γεώργιος Σκιαδαρέσης, Αν. Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Εργασίες Συντήρησης – Αποκατάστασης Πύργου: Κωνσταντία Δρόσου, πολιτικός μηχανικός

Επιστημονική επιμέλεια παραγωγής:

Ιωάννης Κανονίδης, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων

Νίκος Μερτζιμέκης, αρχαιολόγος

Αρχοντία Πολυζούδη, αρχαιολόγος

Βαλεντίνη Αδάμου, αρχιτέκτονας -αναστηλώτρια

Σχεδιασμός, Σκηνοθεσία, 3d Projection Mapping: Στάθης Μήτσιος


Πηγή: Έργο Χαλκιδικής



Δεν υπάρχουν σχόλια