Δεν πίστευε στα μάτια της μια οικογένεια το περασμένο Σάββατο με το αρχαίο εύρημα που ανακάλυψε σε παραποτάμια περιοχή του Αλφειού. Συγκεκρι...
Δεν πίστευε στα μάτια της μια οικογένεια το περασμένο Σάββατο με το αρχαίο εύρημα που ανακάλυψε σε παραποτάμια περιοχή του Αλφειού.
Συγκεκριμένα, η οικογένεια που βρέθηκε κοντά στις όχθες του ποταμού σε περιοχή πλησίον της Σαλμώνης για αρδευτικούς λόγους, ανακάλυψε μέσα σε καλάμια μια περικεφαλαία, της οποίας όμως το σχήμα και η όψη πολύ φυσιολογικά έχουν αλλοιωθεί ελαφρώς λόγω των πολλών χρόνων αλλά και της έκθεσης που είχε στα καιρικά φαινόμενα.
Η οικογένεια περισυνέλεξε την περικεφαλαία και επικοινώνησε με τον δικηγόρο, Θοδωρή Αντωνόπουλο, προκειμένου να την παραδώσουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, πράγμα το οποίο και έπραξαν την περασμένη Δευτέρα.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Αντωνόπουλος δήλωσε: «Οι πελάτες μου επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν ότι βρήκαν μια περικεφαλαία. Τότε μαζί, και χωρίς δεύτερη σκέψη πήγαμε και την παραδώσαμε ως οφείλαμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων που το έπραξαν αυτό. Άλλωστε η περιοχή μας έχει πολλά αρχαία και πρώτοι εμείς πρέπει να προστατέψουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να αποτρέψουμε φαινόμενα αρχαιοκαπηλείας».
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εν λόγω περικεφαλαία φαίνεται από το σχήμα της να είναι κορινθιακού τύπου ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 7ο αιώνα π.Χ. και είναι γνωστή μέχρι σήμερα ως το κατεξοχήν αρχαίο ελληνικό πολεμικό κράνος.
Γνώρισε ωστόσο μεγάλη διάδοση και πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα της αρχαίας Ελλάδας. Περισσότερες λεπτομέρειες πάντως σχετικά με τον τύπο και την χρονολογία αναμένεται να γίνουν γνωστές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Θυμίζουμε πως η περιοχή και συγκεκριμένα η Ολυμπία λόγω της ύπαρξης του ναού του Ολυμπίου Διός αποδείχθηκε σημαντικός τόπος συλλογής όπλων. Το αποτέλεσμα είναι στο Αρχαιολογικό Μουσείο να σώζεται μεγάλος αριθμός από περικεφαλαίες, ασπίδες, θώρακες και λόγχες αφού ιδιώτες αλλά και Πόλεις έκαναν προσφορές στον Δία, μαζί με χρήματα αλλά και αγάλματα (ανάμεσα τους και η περίφημη Νίκη του Μενδαίου Παιωνίου του 421 π.Χ.).
Ιστορικά, η Σαλμώνη κοντά στην οποία βρέθηκε η περικεφαλαία θεωρείται η αρχαιότερη από τις οκτώ πόλεις της Πισάτιδας. Είναι η πατρίδα του μυθικού Σαλμωνέα που ήταν ο πατέρας της Τυρούς. Ο Ευριπίδης αναφέρει στο έργο του «Αίολος» ότι η πόλη βρισκόταν πλησίον του Αλφειού ποταμού.
Ο Σοφοκλής επίσης είχε γράψει το σατυρικό δράμα ″Σαλμωνεύς″ το οποίο όμως δεν διεσώθη. Ο αρχαίος γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός Στράβων (64 π.Χ. – 24 μ.Χ.) στο όγδοο βιβλίο των γεωγραφικών γράφει: ″Η Σαλμώνη είναι κοντά στην ομώνυμη κρήνη από όπου ρέει ο Ενιπέας. Αυτός χύνεται στον Αλφειό και σήμερα λέγεται Βαρνίχιος. Λέγεται ότι η Τυρώ τον ερωτεύτηκε. Εδώ βασίλευσε ο πατέρας της ο Σαλμωνέας, όπως γράφει και ο Ευριπίδης στον Αίολο″.
Πηγή: Γ. Μικελόπουλος, PatrisNews
Δεν υπάρχουν σχόλια