Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν εμπορικό οικισμό του 2ου αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια

Οι ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια (Courtesy: Ministry of Tourism and Antiquities) Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την ανακάλυψη εν...

Οι ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια
Οι ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια
(Courtesy: Ministry of Tourism and Antiquities)

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την ανακάλυψη ενός οικισμού στην παράκτια πόλη της Αλεξάνδρειας που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 2ο αιώνα π.Χ.

Τα ερείπια ενός οικισμού της ελληνορωμαϊκής εποχής της Αλεξάνδρειας που υπήρξε και εμπορικό προάστιο έφερε στο φως η αιγυπτιακή αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Σάτμπι, πολύ κοντά στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι επεσήμανε ότι η σημασία της ανακάλυψης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζει τις πολλές και σημαντικές δραστηριότητες που καταγράφονται στα εξωτερικά τείχη της αιγυπτιακής πόλης κατά την ελληνορωμαϊκή εποχή. Περιλάμβαναν χώρους ανάπαυσης για ταξιδιώτες και επισκέπτες στην περιοχή μέχρι και την απόκτηση των απαραίτητων αδειών εισόδου, αλλά και χώρους για την εξέταση και τον καθορισμό των φόρων στα εμπορεύματα που εισάγονταν στην πόλη.

Ο οικισμός είχε μια «οικιστική και εμπορική» λειτουργία, ενώ  οι αρχικές μελέτες έδειξαν «έναν κεντρικό δρόμο και παρακείμενους δρόμους που συνδέονται με δίκτυο λυμάτων».

Με άλλα λόγια, ο χώρος αυτός αποτελούσε ένα διαμετακομιστικό κέντρο για ταξιδιώτες, επισκέπτες και εμπόρους.

Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε από την ύστερη Πτολεμαϊκή περίοδο έως τα μέσα της περιόδου της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, καλύπτοντας ένα χρονικό πλαίσιο από «τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.», ανέφερε ο Γουαζίρι.

Υπήρχαν επίσης πηγάδια και χώροι αποθήκευσης όπου βρέθηκαν αγγεία, αγάλματα, 700 αρχαία νομίσματα και άλλα εκθέματα, ενώ ανακαλύφθηκαν εργαστήρια και καταστήματα για την κατασκευή και πώληση αγαλμάτων θεοτήτων, αυτοκρατόρων και προσωπικοτήτων –μεταξύ των οποίων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου–, με τους αρχαιολόγους να βρίσκουν καλούπια και μία προτομή από αλάβαστρο που χρησίμευαν για την παραγωγή φυλακτών για τους πολεμιστές.

Ο Ahmed Abu Hamd, επικεφαλής αρχαιοτήτων στην Αλεξάνδρεια, είπε ότι τα απομεινάρια αντιστοιχούν σε «αγορά, εργαστήρια και καταστήματα με αναθήματα και γλυπτά». Το Κάιρο ανακοίνωσε μια σειρά αρχαιολογικών ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια, ελπίζοντας ότι θα αναβιώσει ένας ζωτικός τομέας του τουρισμού που έχει πληγεί από την εξέγερση του 2011, επιθέσεις ανταρτών και την πανδημία του κορωνοϊού.


Πηγή: LiFO, PontosNews



Δεν υπάρχουν σχόλια