Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε αρχαία γιγάντια θαλάσσια χελώνα ανήκει σπάνιο απολιθωμένο έμβρυο

Καλλιτεχνική απεικόνιση τεράστιων θαλάσσιων χελωνών που ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων. Ένα αβγό μιας τέτοιας χελώνας εντοπίστηκε και ταυτ...

Καλλιτεχνική απεικόνιση τεράστιων θαλάσσιων χελωνών που ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων. Ένα αβγό μιας τέτοιας χελώνας εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε.
Καλλιτεχνική απεικόνιση τεράστιων θαλάσσιων χελωνών που ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων. Ένα αβγό μιας τέτοιας χελώνας εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε.

Πριν από περίπου 90 εκατ. έτη μια γιγάντια θαλάσσια χελώνα γέννησε τα αβγά της σε μια περιοχή της επαρχίας Χενάν στην κεντρική Κίνα. Η χελώνα ήταν τόσο μεγάλη που τα αβγά της είχαν μέγεθος παρόμοιο με μπαλάκι του τένις. Όμως ένα από τα αβγά δεν εκκολάφθηκε και παρέμεινε ανέπαφο και το έμβρυο που υπήρχε μέσα σε αυτό καλοδιατηρημένο για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Το 2018 ένας αγρότης ανακάλυψε το αβγό και το δώρισε σε ένα πανεπιστήμιο. Στην ίδια περιοχή έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες αβγά δεινοσαύρων αλλά τα αβγά χελωνών εκείνης της εποχής είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε αναλύσεις στο αβγό και με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences» αναφέρει ότι διαπίστωσε το είδος της χελώνας που το γέννησε. Πρόκειται για μια χελώνα του είδους Yuchelys nanyangensis που ήταν μια θαλάσσια χελώνα η οποία προτιμούσε να περνά πολύ χρόνο στην στεριά πιθανώς ως ασφαλέστερος τόπος επιβίωσης από τα νερά εκείνων των εποχών.

Η χελώνα αυτή αποτέλεσε ένα από τα θύματα του αστεροειδή που πριν από 66 εκατ. έπεσε στη Γη εξαφανίζοντας τους δεινοσαύρους και το 80% της ζωής στον πλανήτη. Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα αβγά αυτής της χελώνας «τανκ» επειδή ήταν εξαιρετικά ανθεκτικά και ισχυρά για να προστατεύουν τα έμβρυα για αυτόν τον λόγο κατάφερε το αβγό να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση τόσα εκατ. έτη.

«Αν και αυτές οι χελώνες είχαν αναπτύξει μια πολύ αποδοτική στρατηγική επιβίωσης και αναπαραγωγής που τους επέτρεψαν να ακμάσουν σε όλη την Κρητιδική Περίοδο πιθανότατα μετά την αλλαγή του κλίματος από την πτώση του αστεροειδή δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν και αποτέλεσαν θύματα της μαζικής εξαφάνισης που ακολούθησε» αναφέρει η Ντάρλα Ζελενίτσκι, καθηγήτρια Παλιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια