Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έρευνα: Νέα στοιχεία δείχνουν πως στην Κίνα έπιναν μπύρα πριν 9.000 χρόνια

Ζωγραφισμένα αγγεία (από τον τύμβο Qiaotou) (Credit: Jiajing Wang) Νέα στοιχεία πως πριν από 9.000 χρόνια, στη νότια Κίνα, οι άνθρωποι έπινα...

Ζωγραφισμένα αγγεία (από τον τύμβο Qiaotou)
Ζωγραφισμένα αγγεία (από τον τύμβο Qiaotou)
(Credit: Jiajing Wang)

Νέα στοιχεία πως πριν από 9.000 χρόνια, στη νότια Κίνα, οι άνθρωποι έπιναν μπύρα, πιθανότατα στο πλαίσιο τελετών προς τιμήν των νεκρών.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια ανάλυση αρχαίων αγγείων που βρέθηκαν σε χώρο ταφής στο Κιαοτού (Qiaotou), καθιστώντας τον συγκεκριμένο χώρο έναν από τους αρχαιότερους στον κόσμο ως προς την κατανάλωση μπύρας. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται στο PLOS ONE.

Τα αρχαία αγγεία ανακαλύφθηκαν σε μια τούμπα (80x50 μ., τρία μέτρα πάνω από το επίπεδο του εδάφους) που περιτριγυριζόταν από μία τάφρο. Δεν βρέθηκαν κτίσματα- κατοικίες στον χώρο.


Χάρτης της Κίνας με την περιοχή Κιαοτού

Η ανθρώπινη ταφή 1 (M44) είναι ένα από τα αρχαιολογικά ευρήματα από τον τύμβο Qiaotou
Η ανθρώπινη ταφή 1 (M44) είναι ένα από τα αρχαιολογικά ευρήματα από τον τύμβο Qiaotou [Credit: Leping Jiang]

Στην τούμπα βρίσκονταν δύο ανθρώπινοι σκελετοί και πολλαπλοί χώροι με αγγεία, πολλά από τα οποία ήταν άθικτα. Τα αγγεία έφεραν λευκό επίχρισμα ενώ μερικά από αυτά ήταν διακοσμημένα με αφηρημένα σχέδια.  Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, πρόκειται πιθανότατα για κάποια από τα αρχαιότερα αγγεία στον κόσμο με ζωγραφική διακόσμηση. Κεραμική αυτού του είδους δεν έχει βρεθεί σε άλλες τοποθεσίες της Κίνας που χρονολογούνται σε αυτήν την περίοδο.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε διαφορετικά είδη αγγείων, διαφόρων μεγεθών. Κάποια ήταν σχετικά μικρά και παρόμοια σε μέγεθος με αγγεία – σαν τα ποτήρια που χρησιμοποιούνται σήμερα, και με αγγεία που έχουν βρεθεί σε άλλα μέρη του κόσμου. Μπορούσαν να κρατιούνται στο ένα χέρι σαν κύπελλο. Επτά από είκοσι που αναλύθηκαν ήταν κύπελλα Hu, που χρησιμοποιούνταν για την κατάποση αλκοόλ σε μεταγενέστερες περιόδους.

Η εξέτασή τους έδειξε μικροβοτανικά και μικροβιακά υπολείμματα στα κύπελλα, που συνάδουν με απομεινάρια από ζύμωση μπύρας και δεν συναντώνται φυσικά στο χώμα ή σε άλλα αντικείμενα εκτός και αν περιείχαν αλκοόλ. Επίσης, βρέθηκαν ίχνη μούχλας, που χρησιμοποιούσαν στη διαδικασία παραγωγής μπύρας και ήταν παρόμοια με τη μούχλα που είναι παρούσα στο koji, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή σάκε και άλλων αλκοολούχων στην ανατολική Ασία.


Αγγείο Hu
Αγγείο Hu (Credit: Leping Jiang)

Η μπύρα είναι κάθε ζυμωμένο ρόφημα που παράγεται από καλλιέργειες μέσω μιας διαδικασίας μετασχηματισμού δύο σταδίων. Στην πρώτη φάση, τα ένζυμα μετατρέπουν το άμυλο σε ζάχαρη (σακχαροποίηση). Σε δεύτερη φάση, οι ζύμες μετατρέπουν τη ζάχαρη σε αλκοόλη και άλλες καταστάσεις όπως το διοξείδιο του άνθρακα (ζύμωση). Όπως εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη, η μούχλα λειτουργεί σαν παράγοντας και για τις δύο διαδικασίες, χρησιμεύοντας ως εκκινητής σακχαροποίησης-ζύμωσης.

«Δεν ξέρουμε πώς οι άνθρωποι έφτιαξαν μούχλα πριν από 9.000 χρόνια, καθώς η ζύμωση μπορεί να συμβεί με φυσικό τρόπο», λέει ο Wang. «Αν οι άνθρωποι είχαν λίγο ρύζι που είχε απομείνει και οι κόκκοι μούχλιαζαν, ίσως παρατήρησαν ότι οι αυτοί γίνονταν πιο γλυκοί και αλκοολικοί με την πάροδο του χρόνου. Καθώς οι άνθρωποι μπορεί δεν γνώριζαν τη βιοχημεία που σχετίζεται με τους κόκκους που μουχλιάζουν, πιθανότατα παρατήρησαν τη διαδικασία της ζύμωσης και μέσω δοκιμής ή/και λάθους».

Διαβάστε εδώ την σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική, The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια