Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία Μεσσήνη: Εγκαινιάζεται σήμερα το στέγαστρο που στήθηκε στη Στοά του Γυμνασίου

Με έκθεση σύγχρονης γλυπτικής και συναυλία της Κλαούντια Ντελμέρ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το υπουργείο Πολιτισμού αποδίδουν σήμε...

Αρχαία Μεσσήνη: Εγκαινιάζεται σήμερα το στέγαστρο που στήθηκε στη Στοά του Γυμνασίου

Με έκθεση σύγχρονης γλυπτικής και συναυλία της Κλαούντια Ντελμέρ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το υπουργείο Πολιτισμού αποδίδουν σήμερα στο κοινό το στέγαστρο της βορειοανατολικής στοάς του Γυμνασίου στην Αρχαία Μεσσήνη.

Τα εγκαίνια του μεταλλικού στεγάστρου το οποίο καλύπτει μέρος των αναστηλωμένων στοών του Γυμνασίου - Σταδίου είναι προγραμματισμένα για τις 6 μ.μ. Θα ακολουθήσουν στις 7 μ.μ. τα αποκαλυπτήρια της έκθεσης γλυπτικής “Αγορά, 11 γλύπτες στην Αρχαία Μεσσήνη” και στις 7.30 μ.μ. η Κλαούντια Ντελμέρ θα δώσει συναυλία με θέμα “Τραγούδι στις σειρήνες”.

Χθες, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, ο καθηγητής-ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης και η ερμηνεύτρια Κλαούντια Ντελμέρ μίλησαν για αυτή τη μεγάλη γιορτή, η οποία συνδυάζει διαφορετικές μορφές τέχνης και είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στέγαστρο: Έργο απαιτητικό, υψηλής τεχνικής

Η δρ. Μηλίτση χαρακτήρισε την κατασκευή του στεγάστρου ως ένα έργο απαιτητικό και υψηλής τεχνικής το οποίο, παρά τις τεχνικές δυσκολίες και τις ανατροπές λόγω της πανδημίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία χάρη και στην ηθική στήριξη που προσέφερε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης. Η ίδια περιέγραψε πως αποσκοπεί στην προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης και σ’ αυτό συγκαταλέγονται ο φωτισμός ασφαλείας κατά μήκος των διαδρομών που οδηγούν στους χώρους των εκδηλώσεων, περιφράξεις και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε νευραλγικά σημεία, επιχωματώσεις και εργασίες για την ομαλότερη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο. Σημείωσε δε πως το σύνολο των παρεμβάσεων είχε προϋπολογισμό 450.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου εντάχθηκε το 2017.

Η κατασκευή του στεγάστρου κόστισε 325.500 ευρώ και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κατά την περίοδο 2018-2021. Η μελέτη για την κατασκευή του εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών ύστερα από χορηγία της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.


Αρχαία Μεσσήνη: Εγκαινιάζεται σήμερα το στέγαστρο που στήθηκε στη Στοά του Γυμνασίου

Π. Θέμελης: “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς κοινό”

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης περιέγραψε το στέγαστρο ως ένα μέσο που υποδεικνύει στον επισκέπτη την εικόνα της αρχαίας σκεπαστής στοάς, όπου έφηβοι αθλητές έτρεχαν κάτω από τη σκιά της τα καλοκαίρια ενώ προστατεύονταν από τη βροχή το χειμώνα. Ο χώρος, είπε ο καθηγητής, (με εμβαδό κάλυψης 390 τ.μ.) μπορεί άριστα να φιλοξενήσει ποικίλες δράσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες, που επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες για να γίνουν στον ανοιχτό χώρο.

Ο καθηγητής αναφερόμενος στην έκθεση “Αγορά, 11 γλύπτες στην Αρχαία Μεσσήνη” -η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του ιδίου, του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, του καθηγητή και γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά και της ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού, ανέδειξε τη διαδραστικότητα των έργων με τους ανθρώπους, που ως μέρος της αγοράς βλέπουν, συζητούν και κρίνουν τα γλυπτά. “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς κοινό” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Θέμελης επ’ ευκαιρία αναφέρθηκε και στις άλλες συνέργειες με την ΕΦΑ Μεσσηνίας, όπως είναι η αναστήλωση μεταπυργίων της αρχαίας οχύρωσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις που αφορούν την κατασκευή του νέου μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης, που θα αποτελεί μια μοντέρνα συνέχεια του υπάρχοντος μουσείου και θα συνδέεται μαζί του.

Ο καθηγητής κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε τόσο στον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο όσο και στον Μεσσήνιο πολιτικό Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι συνέβαλαν με τις ενέργειές τους στο να γίνει πραγματικότητα το στέγαστρο της βορειοανατολικής στοάς του Γυμνασίου.


“Τραγούδι στις Σειρήνες”

Η Κλαούντια Ντελμέρ μίλησε με συγκίνηση για την αίσθηση που της αφήνει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, ένας χώρος νοικοκυρεμένος και φροντισμένος όπως είπε, μια πόλη που ανασκάπτεται και αναδεικνύεται, εμπνέοντας τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με το χώρο. Η συναυλία “Τραγούδι στις σειρήνες” επιδιώκει να συνδέσει το χθες με το σήμερα, να παρασύρει το κοινό σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Αποτελεί συνδιοργάνωση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Την ερμηνεύτρια συνοδεύουν οι: Ηλίας Κατελάνος (κιθάρα ακουστική και κλασική), Βασίλης Καρράς Billka (Abletone live mixing) και Γιώργος Δελλής (κλασικό πιάνο και πλήκτρα). Θα ακουστούν τα καινούρια τραγούδια της ερμηνεύτριας από το άλμπουμ «Σκλάβοι στον Παράδεισο», αλλά και ανέκδοτα, όπως είπε η Κλαούντια Ντελμέρ, σε μια συναυλία διανθισμένη με έντεχνο και κλασικό ρεπερτόριο, ελληνικό και ξένο.

Η θεματική της συναυλίας εμπνέεται από τον δεμένο στο κατάρτι Οδυσσέα όταν συναντά τις σειρήνες, και είναι αφιερωμένη στην ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση και δημιουργία και στην ευκαιρία του να νικήσει τον θάνατο. Πρόκειται για μια συναυλία σε μορφή live-set σε συνδυασμό με ακουστικά παιξίματα και περιλαμβάνει τραγούδια, ποιήματα και vocalise.

Θα ακολουθήσει κέρασμα στον χώρο της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου (εκδοτήριο), ευγενική χορηγία του Εστιατορίου "Ιθώμη" και της Οινοποιίας Ψαρούλη.


Πηγή: Ελευθερία Online




Δεν υπάρχουν σχόλια