Σχεδιαστική αναπαράσταση του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς (G. Gruben) Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος στην Πάρο. Διαβάστε εδώ το 2ο Μ...
Σχεδιαστική αναπαράσταση του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς (G. Gruben) |
Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος στην Πάρο.
Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος στην Πάρο.
Ναός Αθηνάς (Λόφος κάστρου)
Στο λόφο του κάστρου σώζονται τα θεμέλια του ναού της Αθηνάς Πολιούχου. Πρόκειται για δωρικό αμφιπρόστυλο εν παραστάσι ναό, με έξι κίονες στον πρόδομο και έξι στον οπισθόδομο. Είχε πλάτος 16,50 μ., ωστόσο σώζεται μόνο ο οπισθoδομος του, αφού τα 3/4 του ναού έχουν καταποντιστεί μαζί με τη δυτική πλευρά του λόφου στη θάλασσα. Χρονολογείται γύρω στο 530-525 π.Χ. (επί τυραννίας Λύγδαμη).
Τμήματα της θεμελίωσης και της μαρμάρινης ανωδομής του ναού είναι εντοιχισμένα στη νότια πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ το μαρμάρινο πλαίσιο της θύρας, διαστάσεων 3,76x5,96μ., είναι εντοιχισμένο στο κάστρο.
Ο πύργος του ενετικού κάστρου της Παροικιάς με τον εντοιχισμένο θόλο της Εστίας. |
Η κατασκευή του κάστρου από τους Ενετούς (1260 μ.Χ.) προκάλεσε την καταστροφή των αρχαίων κτισμάτων του λόφου, αφού αυτό κτίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη ναών και δημόσιων κτιρίων.
Λόγω αυτής της καταστροφής γνωρίζουμε μόνο από επιγραφές και λίγα εντοιχισμένα μέλη την ύπαρξη ναών, όπως του Δία και της Δήμητρας, και δημοσίων χώρων, όπως το θέατρο και η αγορά. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο πύργος του κάστρου, για το κτίσιμο του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί πλήθος σπoνδύλων και τμημάτων επιστυλίου από κτίριo της αρχαίας αγοράς, ενώ στο εσωτερικό του είναι ενσωματωμένο μαρμάρινο κυκλικό κτίσμα του 4ου αι.π.Χ αφιερωμένο στη θεά Εστία.
Οικιστικό Συγκρότημα Ελληνιστικής Περιόδου
(Θέση Καστροβούνι)
Στη θέση Καστροβούνι εντοπίζεται ο οικιστικός πυρήνας της πόλης. Έχουν αποκαλυφθεί τρία κτιριακά συγκροτήματα κατοικιών που επικοινωνούν με δρόμους.
Τα δωμάτιά τους είχαν ψηφιδωτά δάπεδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο που κοσμείται με επάλληλες ταινίες, δύο κόκκινες και μία με σπειρομαίανδρο από κυανές ψηφίδες, οι οποίες πλαισιώνουν το κεντρικό θέμα που φέρει ρόμβο από μπλε ψηφίδες.
Θέση Καστροβούνι. Ελληνιστική οικία με ψηφιδωτό δάπεδο |
Θέση Καστροβούνι. Ελληνιστική οικία με ψηφιδωτό δάπεδο |
Λεπτομέρεια του ψηφιδωτού δαπέδου, κάτω από το οποίο σώζεται το παλαιότερο δάπεδο. |
Το δωμάτιο ταυτίζεται με ανδρώνα, το δωμάτιο των συμποσίων, και χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο. Κάτω από το ελληνιστικό δάπεδο σώζεται παλαιότερο βοτσαλωτό δάπεδο παρόμοιας διακόσμησης, στοιχείο που μαρτυρά τη μακρά χρήση της οικίας, από τον 4ο έως και τον 2ο αι.π.Χ. Ιδιαίτερο εύρημα αποτελεί ο κορμός γυμνού ανδρικού αγάλματος που βρέθηκε εντοιχισμένο σε β΄ χρήση στον τοίχο πηγαδιού του συγκροτήματος.
Κορμός αγάλματος που βρέθηκε εντοιχισμένος σε πηγάδι της οικίας. |
Κορμός αγάλματος που βρέθηκε εντοιχισμένος σε πηγάδι της οικίας. |
Ρωμαϊκή Οικία
Στη θέση Θόλος, στην Παροικιά, στο υπόγειο ενός ακινήτου φερομένης ιδιοκτησίας Μαούνη κατά την ανέγερση στις αρχές της δεκαετίας '70 πραγματοποιήθηκε σωστική ανασκαφή και αποκαλύφθηκε σύμφωνα με τη χρονολόγηση της κεραμικής, τμήμα ρωμαϊκής οικίας με σωζόμενα σε αρκετά καλή κατάσταση τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της.
Η ρωμαϊκή οικία |
Η ρωμαϊκή οικία |
Η ρωμαϊκή οικία |
Από όλα τα ευρήματα είναι εντυπωσιακό το άνοιγμα της θύρας το οποίο ορίζεται από δυο μαρμάρινα μονολιθικά ορθογώνια φύλλα εν είδει πεσσών ή θυρώματος, τα οποία ορίζουν το άνοιγμα, καθώς και η μαρμάρινη σκάλα που οδηγούσε σε αυτό. Από την επιλογή του υλικού κατασκευής πολλών σημείων της οικίας, δηλαδή του μαρμάρου και την πολύ πιθανή ύπαρξη ορόφου αντιλαμβανόμαστε ο,τι ανήκε σε επίσημο πρόσωπο αυτή η οικία.
Βιβλιογραφία
ΠΑΡΟΣ Αντίπαρος Δεσποτικό. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
κείμενο: Γιάννος Κουράγιος και Απόστολος Παπαδημητρίου
Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος στην Πάρο.
Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος στην Πάρο.
Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Δεν υπάρχουν σχόλια