Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο διάσημος φωτογράφος Μάριο Τεστίνο φωτογραφίζει τις αρχαιότητες του Ιράκ

Έκθεση των ανακτηθέντων αρχαιοτήτων τον Αύγουστο του 2021 [Credit: AP Photo/Khalid Mohammed] Ο Μάριο Τεστίνο ένας από τους πιο διάσημους φωτ...

Έκθεση των ανακτηθέντων αρχαιοτήτων τον Αύγουστο του 2021 | AP Photo/Khalid Mohammed
Έκθεση των ανακτηθέντων αρχαιοτήτων τον Αύγουστο του 2021
[Credit: AP Photo/Khalid Mohammed]

Ο Μάριο Τεστίνο ένας από τους πιο διάσημους φωτογράφους μόδας στον κόσμο είχε την ευκαιρία να φωτογραφίσει μερικές από τις ιρακινές αρχαιότητες που επαναπατρίστηκαν πρόσφατα μετά την απώλειά τους από το εθνικό μουσείο το 2003.

Μετά από μια τεράστια προσπάθεια υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Mustafa Al-Kadhimi και του Υπουργού Πολιτισμού Hassan Nadhim, με τη βοήθεια διαφόρων άλλων κυβερνήσεων, 17.000 κομμάτια επιστράφηκαν στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2021.

«Ως Περουβιανός που ξέρει τι σημαίνει ιστορία για τη χώρα του, ήταν απίστευτο να παρακολουθώ την περηφάνια και τη χαρά που δημιούργησε η ανάκτηση αυτών των αντικειμένων. Όπως το Ιράκ, οι ρίζες του Περού είναι χιλιετίες πίσω, με πολιτισμούς που άκμασαν και μεταμόρφωσαν τη γη, και των οποίων η επιρροή είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Είναι ζωτικής σημασίας για μια χώρα και τους ανθρώπους της να μπορούν να διατηρήσουν τη δική τους κληρονομιά» έγραψε ο Τεστίνο.


Ξύλινη κούπα, 6ος έως 8ος αιώνας. Ειδώλιο Αφροδίτης, 5.000 π.Χ. | Mario Testino Instagram
Ξύλινη κούπα, 6ος έως 8ος αιώνας. Ειδώλιο Αφροδίτης, 5.000 π.Χ.
[Credit: Mario Testino Instagram]

Πήλινη πλάκα και κύλινδροι με σφηνοειδή γραφή, που είναι το πρώτο σύστημα γραφής που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα. [Credit: Mario Testino Instagram]

Ειδώλιο Αφροδίτης, κατασκευασμένο από καφέ πηλό με μαύρες λωρίδες χρώματαος , 5800 π.Χ.
Ειδώλιο Αφροδίτης, κατασκευασμένο από καφέ πηλό με μαύρες λωρίδες χρώματαος , 5800 π.Χ. [Credit: Mario Testino Instagram]

Πάνω από 17.000 λεηλατημένα αρχαία τεχνουργήματα που ανακτήθηκαν παραδόθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού του Ιράκ στις 3 Αυγούστου, σε μια επιστροφή που χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση του Ιράκ ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας.

Οι λαθρέμποροι εκμεταλλεύτηκαν δεκαετίες αστάθειας στο Ιράκ από τότε που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα το 2003, για να διακινούν λεηλατημένα πολιτιστικά είδη στη διεθνή αγορά. Τα περισσότερα από αυτά βρέθηκαν στις ΗΠΑ και παραδόθηκαν, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η τοποθέτησή τους στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες ιρακινά τεχνουργήματα που διακινούνται εκτός της χώρας», είπε. «Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών μας υποστηρίζουν στη διεθνή κοινότητα και οι νόμοι άλλων χωρών στις οποίες βρίσκονται λαθραία αυτά είναι στο πλευρό μας».


Υφάσματα που βρέθηκαν στα Σπήλαια Al-Tar, Καρμπάλα. 300 π.Χ.
Υφάσματα που βρέθηκαν στα Σπήλαια Al-Tar, Καρμπάλα. 300 π.Χ. 
[Credit: Mario Testino Instagram]

Τα κιβώτια στα οποία μεταφέρθηκαν οι λεηλατημένες αρχαιότητες.
Τα κιβώτια στα οποία μεταφέρθηκαν οι λεηλατημένες αρχαιότητες. 
[Credit: Mario Testino Instagram]

Τα τεχνουργήματα παραδόθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού του Ιράκ σε μεγάλα ξύλινα κιβώτια. Μερικά εκτέθηκαν, αλλά το υπουργείο είπε ότι τα πιο σημαντικά εξ′ αυτών θα εξεταστούν και αργότερα θα εκτεθούν στο κοινό  Οι αρχαιότητες του Ιράκ έχουν λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους κατά τη διάρκεια δεκαετιών πολέμου και αστάθειας, από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 στη χώρα η οποία ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν. Πουλήθηκαν στο εξωτερικό και κατέληξαν σε μουσεία ξένων χωρών. Ωστόσο, οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να παραμελούνται λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Πολλές από τις πήλινες πλάκες και σφραγίδες που έχουν επιστραφεί προέρχονται από το Ιρισαγκρίγκ, μια χαμένη αρχαία πόλη στα εδάφη του Ιράκ. Η ύπαρξη του έγινε γνωστή το 2003 όταν πλάκες που την ανέφεραν κατασχέθηκαν στα σύνορα της Ιορδανίας. Χιλιάδες άλλες πλάκες εμφανίστηκαν σε διεθνείς αγορές αρχαιοτήτων.

Το Νότιο Ιράκ, μέρος της αρχαίας Μεσοποταμίας, περιέχει χιλιάδες ανασκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, όπου και ξεκίνησαν οι πρώτοι γνωστοί πολιτισμοί στον κόσμο. Η Βαβυλώνα και η Ουρ, η φημισμένη γενέτειρα του Προφήτη Αβραάμ, άκμασαν στην περιοχή και από εκεί προήλθε η γραφή, η αστρονομία και ο πρώτος γνωστός κώδικας δικαίου.


Πηγή: LiFO


 



Δεν υπάρχουν σχόλια