Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η επίδραση της συντήρησης υφάσματος στους «εξωτερικούς παράγοντες»: Η περίπτωση της συλλογής του Μουσείου Θεόφιλου στη Λέσβο

Στο παρόν βίντεο παρουσιάζονται οι εργασίες συντήρησης των 86 έργων του Μουσείου Θεόφιλου στη Βαρειά Μυτιλήνης στο πλαίσιο του 13ου διετούς ...

Στο παρόν βίντεο παρουσιάζονται οι εργασίες συντήρησης των 86 έργων του Μουσείου Θεόφιλου στη Βαρειά Μυτιλήνης στο πλαίσιο του 13ου διετούς North American Textile Conservation Conference με τίτλο 'Outside Influences' που έγινε διαδικτυακά στις 25-29 Οκτωβρίου 2021. 

Η συντήρηση πραγματοποιήθηκε από την ΔΣΑΝΜ, σε συνεργασία με το Δήμο Μυτιλήνης, και περιλάμβανε τον καθαρισμό και τη στερέωση των έργων, καθώς και την τοποθέτησή τους σε ειδικά κατασκευασμένες κορνίζες μουσειακών προδιαγραφών, οι οποίες τα προστατεύουν και παράλληλα τα αναδεικνύουν. 

Ταυτόχρονα, έγιναν αναλύσεις των χρωστικών των έργων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποκλειστικά με μη καταστρεπτικές τεχνικές και δημιουργήθηκε έτσι μια πολύτιμη πηγή δεδομένων για τις χρωστικές που χρησιμοποιούσε ο Θεόφιλος στα έργα του.

Αν και τα έργα του Θεόφιλου είχαν χαρακτηριστεί στο σύνολο τους το 1976 ως προστατευόμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, η συντήρηση που οδήγησε στην επανακήρυξη της συγκεκριμένης συλλογής το 2020 ως τέτοιας, εξασφαλίζει τη μακροβιότητα σε βάθος χρόνου των έργων που περιλαμβάνει.


Πηγή: Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων



Δεν υπάρχουν σχόλια